Molukse familiegerechten in een bowl bij Taste of Maluku

Taste of Maluku zit in The Kitchen Dojo, waar je drie dagen per week kunt bestellen en afhalen. Ze serveren Molukse bowls gebaseerd op familierecepten.

11 Apr 2022 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

  • 11 Apr 2022

Molukse familiegerechten in een bowl bij Taste of Maluku

The Kitchen Dojo is een goede start voor een culinaire onderneming, zo ook voor Yannic Kuhn die half april met Taste of Maluku de dark kitchen in Rotterdam-Noord betreedt. Zijn Molukse bowls zullen centraal staan. Een onverwachte combinatie, maar dit laat onbekenden juist kennismaken met de rijke smaken en authentieke gerechten van de Molukse keuken. "Normaal blijven familierecepten binnen de gemeenschap, maar ik wil onze eetcultuur graag met iedereen delen."

Passie voor eten en ondernemen 


Foto: De passie voor koken is bij Yannic ontstaan toen hij twintig was, maar de liefde voor eten zat er vanaf jongs af aan in

In de hechte Molukse gemeenschap waar Yannic opgroeide, waren familie en lekker eten heel belangrijk. Als kind was hij altijd in de keuken te vinden. "Niet voor het koken, maar om te kijken of er iets lekkers weg te graaien was." Toch ontstond op zijn twintigste zijn fascinatie voor koken en kon hij zich geen betere lerares wensen dan zijn moeder. "Zij leerde mij eerst de basis, zoals het bereiden van kip en het koken van rijst." Al snel volgde het echte werk met authentieke Molukse gerechten zoals tjolo tjolo of asam pedis. Het vlammetje was aangewakkerd en tijdens de coronapandemie besloot Yannic zijn passie voor koken en ondernemen samen te laten komen, met als resultaat: Taste of Maluku. "Mijn grootste motivatie om mijn eigen onderneming te beginnen is de ondervertegenwoordiging van de Molukse keuken in Rotterdam en eigenlijk heel Nederland." 

Gemakkelijke kennismaking 


Foto: Yannic heeft verschillende bowls samengesteld die je laten proeven van meerdere gerechten uit de Molukse keuken

Om het makkelijk te maken voor onbekenden van de Molukse keuken, creëerde Yannic bowls met daarin meerdere gerechten op basis van familierecepten zoals sayur tumis spinazie (licht gestoofd in bouillon), sawi (Chinese kool met kippendij) en rendang (rundvlees gesmoord in kruidige bumbu). Sommige gerechten lijken uit de Indonesische keuken te komen, maar de smaken verschillen door het gebruik van citroengras, limoenblad, laos en gember. Vaak is de pit ook minder overheersend. Yannic maakte deze Taste Bowls in zijn keuken thuis in Hillegersberg, waar de gerechten ook afgehaald konden worden. Hij werd overladen met positieve reacties, zoals van een Molukse tante: "Ze had tranen in haar ogen, want ze proefde de smaken van haar moeder terug die ze zo gemist had. Dat was een bevestiging dat ik verder moest gaan." 

Van afhaalvrijdag naar Endless Sunday 


Foto: De gado gado werd tijdens de pop-up geserveerd in een piring lidi; een gevlochten bord wat vaker op feestjes gebruikt wordt in de Molukse gemeenschap 

Die volgende stap maakte hij naar Endless Sunday met zijn eigen pop-up, waar we mochten proeven van de Gado Gado bowl. Zowel de smaken, textuur als temperatuur van de verschillende ingrediënten vullen elkaar perfect aan, waardoor je bij iedere hap een andere beleving hebt. De smaken van de mals gegrilde kippendij en groente zijn puur gehouden, waardoor de lichte zoet-pittige pindasaus die eroverheen zit de hoofdrol speelt. Gelukkig krijgen we daar een gulle portie van, want wij kunnen er geen genoeg van krijgen. De zachte textuur van de warme gestoofde groente als sperziebonen, broccoli en bloemkool is contrasterend met die van verse groente als de slamix en komkommer, die juist knapperig en koud zijn. Met nog longtong (een soort plakkerige rijstpakketjes), een gekookt eitje en wat kroepoek erbij, hebben we alles wat we kunnen wensen. 

Voorbeeldfunctie 


Foto: Taste of Maluku is voor Yannic gestart als hobby, maar inmiddels kookt hij professioneel en zijn z'n gerechten te bestellen via UberEats 

In de toekomst gaat Yannic ook evenementen organiseren waar cultuur en eten samenkomen. Zijn ultieme droom is om in Rotterdam een Pasar Malam (een markt met muziek) te organiseren voor Molukse ondernemers, om hen een podium te bieden. Op deze manier wil hij voor anderen zijn, wat hij in zijn eigen jeugd miste: een voorbeeld. "Ik wil laten zien dat, ongeacht wat ze willen worden of zijn, zij ook hun droom kunnen waarmaken." 

Vanaf 17 april kun je de gerechten van Taste of Maluku van zondag t/m dinsdag bestellen via UberEats en afhalen bij The Kitchen Dojo in Rotterdam-Noord.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Proef op de Sommelier met Harrie Baas

Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Harrie Baas van Harrie's Wine & Deli.

Denzel en Demelza Dumfries scoren in Young Harvest: hun eigen café met Caribische smaken

De Buik sprak Denzel en Demelza Dumfries over hun nieuwe Young Harvest, een all-day café, leer- en werkbedrijf met Caribische smaken op Zuidplein.

Tim by Harries: een combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid

Tim by Harries van wijnkenner Harrie Baas, oprichter van Harries wine & deli, en chef-kok Tim Groeneweg opent binnenkort op de Hoogstraat in Rotterdam.