SuGu Club komt met creatief recycleconcept voor de horeca

SuGu Club gaat de Rotterdamse horeca groener en duurzamer maken met een bijzonder nieuw concept. Wij spraken initiatiefnemer Gilbert over de grootse plannen.

21 Sep 2016 Ghislaine de Roij

blogger Naast schrijven houdt Ghislaine zich het liefst bezig met eten en drinken. Ze is dan ook een veel geziene gast in de horeca van Rotterdam

SuGu Club komt met creatief recycleconcept voor de horeca

Deze week zal de SuGu Club in samenwerking met Stadsgas van start gaan met een geheel nieuw en innovatief project in Rotterdam: een bio based maakindustrie waarbij restaurantafval van de Rotterdamse horeca vergist zal worden tot plastic en energie. Deze groenstroom en de prachtige creaties die hiervan gemaakt worden met hun 3D-printer komen dan op hun beurt weer terug bij de Rotterdamse horeca. Een prachtige cirkel dus waarbij groen en hergebruik de hoofdrol spelen.

SuGu Club?


De Sugu Club, al bekend van evenementen voor Start Up en Grow Up bedrijven, gaat in samenwerking met Philip Troost van Stadsgas een bio based maakindustrie ontwikkelen. SuGu Club, in 2014 van start gegaan, bevindt zich in de voormalige gascentrale van E.ON in het Merwe4Haven gebied. Het historische pand waarin SuGu club is gevestigd, komt uit 1929 en is ontworpen door de architect Adrianus van der Steur (o.a. bekend van het Boymans van Beuningen Museum). In 2014 opende de SuGu onder de organisatie van initiatiefnemer Gilbert haar deuren. 

Tot op heden bestaat de SuGu Club uit enerzijds een horecagedeelte waar workshops en evenementen worden georganiseerd en anderzijds het ‘maakbedrijf’: creatieve ondernemers en designers kunnen zich in SuGu Club vestigen. Uiteraard moet duurzaamheid bij hen ook hoog in het vaandel staan. Een mooi concept, niks meer aan doen zouden we zeggen. Maar de ambities van Gilbert reiken verder…

Duizend vierkante meter 


Het nieuwe concept van Gilbert is eigenlijk heel eenvoudig: afval wordt bij de Rotterdamse horeca opgehaald, wordt verwerkt en komt later als hernieuwbare energie terug bij de Rotterdamse horeca. De cirkel is rond. 

De gekozen locatie van ruim 1000 vierkante meter gaat tot het uiterste benut worden. Werkzaamheden bestaan uit het vergisten van het afval van de Rotterdamse horeca, dit ontwikkelen tot warmte, stroom en plastic en dit weer terugvoeren naar de horeca. SuGu Club streeft naar het gebruiken van hernieuwbare energie. Alles valt perfect ineen en het is innovatiever dan wat dan ook. Er wordt gekeken naar de import en export van de restaurants in Rotterdam en door het ophalen van de organische afvalstromen wordt stroom, warmte en plastic gemaakt. 


Niet alleen het milieu is hierbij gebaat. Ook de restaurants zelf profiteren. De kosten voor het afvoeren van afval voor de restaurants wordt bijvoorbeeld flink verlaagd. Daarnaast vindt er minder verspilling van organische middelen plaats. De restaurants krijgen hier hernieuwbare energie voor terug. Bijkomend voordeel is dat van het afval dat tot plastic wordt vergist, prachtige creaties worden gemaakt met als bestemming de Rotterdamse horeca. Hierbij valt te denken aan mooie vazen en meubelen die gemaakt worden door de 3D-printer van het maakbedrijf. 

Naast deze vernieuwing, die bijdraagt aan een circulaire economie, zal het horecagedeelte SuGu worden uitgebreid met nog meer activiteiten. Er komt bijvoorbeeld een Atomic Escape Room met 18 kamers, 3D-geprinte sleutels en alle maakbedrijven die er gevestigd zitten, zullen aan dit spel bijdragen.

Containers voor ondernemers


Achter de loods ligt een enorme kuil/bak waarvoor Gilbert en compagnon Philip nóg een uniek en innovatief concept bedacht hebben. In deze kuil worden containers geplaatst en in iedere container wordt door verschillende ondernemers een eigen product gemaakt. Een gedeelte van deze containers zal bestemd zijn voor ondernemers die actief zijn in de foodhandel. Denk hierbij aan garnalen. Dat is niks nieuws voor Gilbert: voorheen was hij de eigenaar van The Happy Shrimp Farm, de eerste tropische garnalenkwekerij van Europa. De overkapping van deze enorme kuil (zie foto) zal door SuGu zelf gemaakt worden van de materialen bamboe en bioplastic. 

Wanneer dit superplan af is, is nog niet duidelijk. Samen met ondernemers, universiteiten, hogescholen en bedrijven, de gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland, verschillende Ministeries en het Havenbedrijf Rotterdam zal Gilbert hier de komende jaren hard mee aan de slag gaan. Ondernemers en instellingen mogen hem hier dus absoluut over benaderen! Gilbert zit bomvol ideeën: ‘Als ik toestemming krijg voor alles wat ik van plan ben met deze omgeving, gaat dit zo enorm gaaf worden, uiteraard kan dat alleen door samenwerking.’

Foto's door Tim Boxhoorn

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.