Het festivalseizoen is begonnen! Wat, nu al? Ja, we zijn er lekker vroeg bij dit jaar. Op 25 en 26 maart kun je namelijk naar Tafel op Zuid. Op het Deliplein in Katendrecht verrijst een enorme, zwevende tent waar je geweldig kunt gaan dineren. Wat je precies gaat eten, dat bepalen de chefs van ‘onder de Maas’. Wil je mee eten? Kijk dan helemaal onderaan het artikel, we geven een aantal plaatsen weg.
Tafel op Zuid

Een splinternieuw festival, bedoeld om Rotterdam kennis te laten maken met de fijne horeca ten zuiden van de Maas. De beste chefs gaan aan de slag met uitgebreide interactieve kookdemonstraties. Het resultaat van hun harde werk mag vervolgens geproefd worden aan de lange, stijlvol gedekte tafel. Aan tafel is er plek voor vijftig man.
Wat eten we?

Overdag kun je proeven van het resultaat van de kookdemonstraties. Die worden gegeven door lokale topchefs, zoals Nick de Kousemaeker van Las Palmas, en de getalenteerde thuiskoks van de Wijkkeuken van Zuid. Ook zijn er diverse pop-up restaurants, waar je voor een paar euro bijzondere gerechtjes kunt proeven. De pop-ups worden onder andere verzorgd door Alexander Wong en Marnix Benschop, die er met hun nieuwe concept Nixy & Lexy Chinese Breakfast staan, en Syrische chef-kok Maher Al Sabbagh. Het geheel wordt opgeleukt met optredens van singer-songwriters en – later op de avond – diverse DJ-sets.
Dinner in the Sky

Eind vorig jaar kregen we al een voorproefje van het festival, met Dinner in the Sky. Tijdens dit spectaculaire evenement werden we met tafel en al omhoog getakeld. Daar, bungelend boven de stad, aten we drie gangen van drie verschillende chefs van Zuid. Die chefs gingen overigens samen met ons omhoog, want het diner werd ter plekke bereid.
Drie gangen op grote hoogte

We trappen af met een creatie van Merijn Sips (Café Rotterdam). Hij schotelt ons een pate-terrine van gevogelte, kippenlever en cognac voor. Voor de schrijver van dit artikel, die een kleine kater heeft en het nog niet heeft aangedurfd te ontbijten, even slikken. Desalniettemin een prachtig en smaakvol gerecht, wat verrassend goed landt op de nuchtere maag.

Verder met het hoofdgerecht, verzorgd door Maaike Dogan van Obba Lounge. We krijgen een licht gegaard stukje zalm, met honing en truffelaardappelcrème. Het is een uitdaging om iets warms te serveren wanneer je in hartje winter op 50 meter hoogte bungelt, maar dat probleem wordt opgelost door alles gewoon op topsnelheid naar binnen te werken. Geen enkel probleem met deze creatie. Dan is het de beurt aan Martin Vaandrager, chef van De Hef. Hij serveert een smakelijke chocoladebrownie met gekarameliseerde walnoten. Zowel in opmaak als smaak een schot in de roos.

Het festival
Als Dinner in the Sky een indicatie is van wat we op Tafel op Zuid mogen verwachten, schuiven we met groot enthousiasme aan. Het festival is een initiatief van Zie Zuid en is op zaterdag 25 maart geopend van 12:00 uur tot 22:00 uur. Op zondag 26 maart kun je van 12:00 uur tot 20:00 uur langskomen. Voor het hele programma kun je even hier kijken.
Winnen
We zouden De Buik niet zijn als we ook niet iets leuks hadden om aan jullie weg te geven. Wij hebben 14 x 2 plekken aan de grote tafel te vergeven, waar je het resultaat van de kookdemonstraties kunt proeven. Dus 28 gevulde buikjes voor onze lezers. Hoe? Simpel, vul gewoon even onderstaand formulier in!