Er zat vanochtend weer zo'n envelop bij de post. Hier, moet je horen. Karel Rietveld schudt de envelop heen en weer. Hij heeft hem nog niet opengemaakt, hij weet zo wel wat er in zit. Koffiebonen, ongebrand. Uit Rwanda dit keer. Want zulke enveloppen krijgt hij vaker. Karel Rietveld is altijd op zoek naar het beste van iets. Als hij koffie schenkt, moet dat de beste koffie zijn die je in de verre omtrek kunt krijgen.
Snijdt hij brood, dan moet er in de hele stad geen beter brood te vinden zijn. Zijn croissants moeten de beste zijn, zijn salades de lekkerste, zijn soepen ongeëvenaard. Bijna drie jaar geleden is hij Hopper begonnen na eerder Sijf en Tast Toe van de hand te hebben gedaan. Aan de Schiedamse Vest probeert hij dagelijks zijn hooggestemde ambities waar te maken en dat gaat hem in de ogen van zijn gasten goed af, want de zaak zit altijd vol.
Hopper 2 in Oude Noorden
Aanleiding genoeg om in januari een tweede zaak te openen aan de Zwaanshals in het Oude Noorden, compleet met koffiebranderij.
De enveloppen met rammelende koffiebonen worden hem uit de hele wereld toegestuurd. Rietveld wil geen zaken doen met de tussenhandel die hoge prijzen rekent en de kleine koffieboeren afscheept met een fooi. Bovendien wil hij weten waar zijn koffie vandaan komt, van welk stuk land, van welke boerderij, van welke boer.
Op het bord achter de bar staan de koffies vermeld die op dat moment bij Hopper aanwezig zijn; het assortiment is voortdurend aan verandering onderhevig. Als er weer een envelop is binnengekomen met honderd gram groene bonen, besnuffelt Karel ze, hij brandt ze, maalt ze. Als de koffie hem bevalt, bestelt hij er een voorraad van; als hij denkt dat er lekkerder bonen op de wereld zijn, wacht hij op de volgende koffiezending.
Eigen broodbakkerij
Met brood net zo iets. Hij zou niet weten waar hij lekkerder brood kan halen dan uit eigen bakkerij. Achter in de zaak gebeurt het allemaal: het kneden, het rijzen, het bakken. Aan de bar kun je die prachtige broden kopen voor thuis, maar het is wel zo gezellig om het bij Hopper op te eten, belegd met bacon, sla en tomaat (BLT) bijvoorbeeld, of met zalm, romainesla en rémoulade, of met hummus, tomaatjes en basilicum, of met stolwijker, mosterdmayo en rucola.
Koffie kun je bestellen in de bekende varianten espresso, cappuccino en latte, maar er zijn ook kiezen uit single-estate-koffies, zeg maar de appellations contrôlées van de koffie. Ethiopië is een van de belangrijkste landen van herkomst. Je kunt Karel ook vragen je te verrassen. Zijn brouwsels worden geserveerd in glazen kannen waar de koffie door het filter langzaam in druppelt.
Toch liever een glas wijn? Dat kan, maar je denkt toch niet dat Karel Rietvelds iets middelmatigs schenkt? Voor hem is het beste nog niet goed genoeg. Met ambities zoals hij heeft, kun je je geen compromissen veroorloven.
