Een goede maaltijd is een symfonie van smaken; muziek kan een bite hebben. Muziek en eten zijn dikke vrienden – maar hoe kies je de beste combinatie? Als je van puur, fris en verrassend houdt, hebben wij een tip voor je. Ga donderdag 31 maart luisteren naar de kruidige Tweede symfonie van Sibelius: muziek van Finse bodem, live bij Core Classics #6 van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. En eet van tevoren een bordje vis bij Salt & Tasty, Fjord of de Bakkerswinkel: alle drie op hun eigen manier een geweldig voorprogramma op het concert, op minder dan 20 minuten van de Doelen.
Salt & Tasty: op steenworp afstand

Kruisplein 20
Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 2 minuten lopen.
Zilt en vol van smaak: als je de muziek van Sibelius zou moeten beschrijven in culinaire begrippen, dan zou Salt & Tasty de spijker op zijn kop slaan. Op een steenworp afstand van de concertzaal, eet je er vis van Schmidt onder het genot van een goed glas wijn voor een redelijke prijs. Voornamelijk kleine hapjes: gerookte aalfilet, Hollandse garnalen, gerookte wilde Schotse zalm, gebakken mosselen, kibbeling, krab- en tonijnsalade. Oesters zijn er per dozijn, inktvis wordt gefrituurd en de sashimi tonijn komt vers van het mes.
Geen zorgen, ook voor de niet visliefhebber hebben ze lekkere hapjes. Iberico hamburgertjes, Japanse eendenloempia’s of chorizo-kroketjes.
Fjord: noordelijke inspiratie met mediterrane invloeden

Blaak 776
Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 13 minuten lopen.
De keuken van Fjord is geïnspireerd op het hoge Noorden, maar dan met een mediterrane invloed. Sibelius zou zich hier direct thuis hebben gevoeld: de Finse componist was dol op de Middellandse Zee. Het idee voor zijn Tweede symfonie krijgt hij tijdens een lange vakantie aan de Ligurische kust. Bij Fjord zou Sibelius het nog lastig hebben gehad om te kiezen uit het prachtige visaanbod. Een plateau Fruits de Mer (met sashimi of kreeft)? Vongole, coquilles? Bouillabaise? Of toch de dorade in zoutkorst?
Al staan er voor de echte vleeseters onder ons ook Ierse Black Angus en Hollandse weiderund op de kaart.
De Bakkerswinkel: eenvoudig, biologisch en lokaal
Oostplein 223
Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 17 minuten met de tram (iedere 8 minuten gaat tram 24).
De muziek van Sibelius is een lofzang op de natuur; de menukaart van De Bakkerswinkel sluit daar perfect op aan met lekkere biologische gerechten. Bij de vestiging aan het Oostplein kun je niet alleen ontbijten en lunchen, maar ook dineren. Hollandse garnalen met kruiden crème fraîche en huisgemaakte crostini of hummusdip met komkommer, bleekselderij en krokant knoflookbrood. Of krokant gebakken zeebaars met gegrilde groene asperges en een Hollandaisesaus met dragon en Hollandse garnalen.
Liever salade met rauwe Maasham, watermeloen en een aceto vinaigrette en gebakken bavette met ratatouille en saus van gepofte knoflook? Geen probleem.
De rest van de avond: Core Classic #6

Na het eten is het tijd voor een avond Core Classics. Donderdag 31 maart is alweer de laatste van dit seizoen en wordt geopend met een bijzonder voorprogramma. De dirigent, musici uit het orkest en een interessante buitenstaander spreken vooraf met elkaar over het stuk dat na de pauze gespeeld wordt. Wie de speciale gast is de 31e? Niemand minder dan Jack Wouterse.
Na de pauze krijg je een groot klassiek stuk in z’n geheel te horen. Op donderdag 31 maart is dat de Tweede symfonie van Sibelius, onder leiding van Jukka-Pekka Saraste: een van de beste Sibelius- dirigenten ter wereld. Houd je smartphone aan, want de gratis ‘Wolfgang’ app geeft je tijdens de uitvoering informatie over wat je op dat moment hoort. Zo haal je alles uit de muziek.
Enthousiast geworden? Via de website kun je kaarten bestellen en alvast luisteren naar de Tweede symfonie van Sibelius.
Voor wie denkt dat muziek en eten twee aparte zaken zijn; zij koesteren een innige band. Een lekker visgerecht, een mooi glas wijn en een avond luisteren naar de muziek van de Finse natuurcomponist Jean Sibelius. Een goede avond gegarandeerd!