Night on the town met Core Classics

Muziek en eten zijn dikke vrienden. Dus ga vooraf aan een avondje klassieke muziek van Core Classics eerst eens lekker uiteten. Wij geven je alvast tips!

18 Feb 2016 Maran Eva Smit

blogger Rechtsfilosofe die graag schrijft en dan het liefst over eten en drinken.

Night on the town met Core Classics

De Grote Momenten des Levens, die vragen om klassieke muziek – en als je een beetje oplet hoor je het eigenlijk overal, van film en reclamespotje tot documentaire. Echte liefde klinkt als een vioolmelodie, bij het horen van een cello hou je het bij een verdrietige scene (haast) niet droog en een ontknoping is lang zo spannend niet zonder een heel orkest eronder. Je kunt die muziek natuurlijk ook gewoon beluisteren in de concertzaal, maar waar moet je dan beginnen? Hier bijvoorbeeld, met de nieuwe serie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: Core Classics. Een avond waar je je helemaal kunt laten onderdompelen in een klassiek topstuk.

De eerstvolgende avond Core Classics is op donderdag 25 februari, de Achtste van Bruckner zal dan worden opgevoerd. We geven je alvast een idee van wat je kunt verwachten op zo'n avond. Denk je misschien dat muziek en eten twee aparte zaken zijn; zij koesteren een innige band. En daar komt De Buik om de hoek kijken, want wat ons betreft is een avondje uit niet compleet, zonder vooraf een fijne maaltijd te hebben gegeten.

Voor de pauze: talkshow


Op donderdag 25 februari is er weer een Core Classic en we vertellen je precies hoe zo’n avond in elkaar steekt. Elke avond wordt geopend met een bijzonder voorprogramma waarin de presentator – samen met de dirigent en enkele musici – in een talkshow-achtige setting de geheimen van het orkest prijsgeeft. Zo word je voorbereid op wat je die avond kan verwachten, dat is extra leuk omdat je de aanwezige musici (in mijn geval o.a. een wereldberoemde pianist en dirigent) hoort praten over het stuk dat zij het mooist vinden – en waarom.

Het gaat in dit voorprogramma over de muziek zelf, hoe zo’n stuk in grote lijnen in elkaar zit of bijzondere details waar je op kunt letten. Al gaat het ook over de menselijke kant, hoe het is om die muziek te spelen (zo kwam ik erachter dat de pianist dit een van de moeilijkste pianoconcerten vond, ook al had hij het al meer dan honderd keer gespeeld) of wat de componist voor persoon was.

Er is ook een interessante buitenstaander (van Bas Haring tot Jack Wouterse) van de partij, die de zaak van de andere kant bekijkt. De avond is dus zo ingericht, dat je houvast krijgt bij het luisteren en dat verrijkt je ervaring. Je zit in de zaal met gelijkgestemden, dat maakt het luisteren wel zo plezierig.

Na de pauze: de Achtste van Bruckner

Na de pauze krijg je een groot klassiek stuk in z’n geheel te horen en daarvoor haalt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de beste dirigenten naar Rotterdam. Op donderdag 25 februari staat de Achtste symfonie van de Oostenrijkse Bruckner op het programma, onder leiding van chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin, een van de meest geliefde dirigenten ter wereld. Om de avond helemaal te laten slagen, geven wij van De Buik je ook nog tips waar je vooraf het best kunt eten, want muziek en eten zijn dikke vrienden.

Op 31 maart wordt de reeks afgesloten met de Tweede Symfonie van Sibelius – opnieuw met Yannick als dirigent – en Jack Wouterse als speciale gast. Enthousiast geworden? Via de website (http://www.coreclassics.nl/wanneer) kun je kaarten bestellen. Kun je echt niet wachten? Via de website (www.coreclassics.nl) kun je via Spotify het desbetreffende stuk alvast beluisteren. 

Maar eerst... Lekker eten!

Om er echt een geslaagde avond van te maken, geven wij je restaurantsuggesties die goed bij de muziek passen. Met de herinnering aan een goede maaltijd, kun je je nog beter beter van je avond genieten. 

Het restaurant van je keuze moet niet te ver weg zijn, het moet allemaal niet te lang duren en het eten moet vooral niet te zwaar zijn – dus bewaar het bier voor na het concert, want de muziek is erg intensief. Maar een licht diner gevolgd door een avond gevuld met de achtste van Bruckner en je gaat met een verzadigd gevoel naar huis. Dus ga vooraf eten bij een van de volgende restaurants:

Dertien


Schiedamse vest 30

Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 12 minuten lopen 

Onalledaagse combinaties, bijzondere bereidingen en weinig bekende ingrediënten, elke keer goed en bijzonder eten, met een gezellig informele en hartelijke sfeer. Ze houden bij Dertien van wat de Hollandse akker of zee te bieden heeft en daarom zijn wortel, biet, varken, prei of schelvis regelmatig op het menu te zien. Dertien kookt dus lokaal, eerlijk, eigenzinnig en met ingrediënten van het seizoen. En ze hebben er meestal heerlijke Oostenrijkse wijn koud staan.

l'Ouest


Van Oldenbarneveltstraat 139

Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 5 minuten lopen

l’Ouest legt de nadruk op de Mediterrane keuken met vers bereide tapas en een uitgebreide selectie charcuterie en kaas. Ze werken er graag met duurzame en biologische producten, zoals de natuur het bedoeld heeft. Neem bijvoorbeeld het Plateau du Chef (á 18,50 euro), een proeverij van de kaart (mediterrane tapas, vleeswaren en kaas, geserveerd met brood). Bij l’Ouest weten ze er ook altijd een mooi glas wijn bij te serveren.

Restaurant de Jong


Raampoortstraat 38

Reistijd naar De Doelen, Schouwburgplein 50: 11 minuten lopen

Jim de Jong van restaurant De Jong kookt met het beste dat de natuur te bieden heeft. Dit betekent uitsluitend groenten van het seizoen en veel bloemen en verse kruiden. Het groentemenu bij restaurant de Jong is zo goed dat je vlees noch vis mist op je bord. Het menu is kleurrijk, licht en perfect geschikt ter voorbereiding op de intensieve achtste van Bruckner. Drink er een van de frisse biologische wijnen bij.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Trakteer een stadsgenoot: Warm bakkie voor de stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm bakkie voor de stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand

Stem nu op jouw Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025!

Het beste nieuwe restaurant van Rotterdam? Dat bepaal jij! Er kan nu gestemd worden op de Favoriete Nieuwkomer van 2025.

Morena: een Latijns-Amerikaanse hotspot voor shared dining

Het warme en sensuele Morena combineert verschillende smaken vanuit Latijns-Amerika in kleine gerechtjes om te delen, zodat je alles kan proeven.