5 x de beste garnalenkroket van Rotterdam

Saskia Kempers deed er liefst drie jaar over om de allerbeste garnalenkroketten van Rotterdam te vinden. Dit zijn de vijf adressen waar je ze kunt eten...

10 Feb 2015 Saskia Kempers

blogger Saskia werkt als artdirector, maar is ook koekenbakker bij haar eigen bakkerij Cake&Concepts.

5 x de beste garnalenkroket van Rotterdam

Vanaf het moment dat ik een garnalenkrokettenmachientje zag bij een Belgische kennis was ik verkocht. Het was de start van een inmiddels drie jaar durende overal-garnalenkroketten-proeven-tour, of zoals de Vlamingen zeggen 'garnaalkroketten'. Zelf heb ik in mijn keuken nu mijn eigen krokettenfabriekje, maar omdat je drie uur moet wachten tot het ultieme kroketje eruit komt rollen, eet ik ze ook nog veel buiten de deur. Hierbij vijf tips waar je in Rotterdam de lekkerste van allemaal eet.

Westerkaatje Noord

Om 4 uur nog van de lunchkaart willen bestellen, terwijl de avondkaart al op de muur geschreven is? Geen probleem bij Westerkaatje Noord. We krijgen drie middelgrote garnalenkroketjes in verschillende hobbelige formaatjes, geserveerd met kleine sneetjes zelfgemaakt brood en een dito schaaltje citroenmayonaise (€ 8,50). Tot onze vreugde zijn ze goed gevuld met hele Noordzeegarnaaltjes en peterselie, hebben ze een oranje kleur en in combinatie met een stukje brood en de citroenmayonaise is elk hapje een klein gebakje.  

Westerkaatje (Noord)
Benthuizerstraat 60-D
3036 CK Rotterdam 

BasQ Kitchen

Voor een ‘ander’ soort garnalenkroket ben je bij BasQ Kitchen aan het juiste adres. Strijk neer terwijl het bewonderende Markthalpubliek aan je voorbijtrekt en geniet hier van vier flinke croquetas de gambas al ajillo (€ 7,95) die worden geserveerd in een frituurmandje. Niet alleen het formaat is een verrassing, het korstje is opvallend knapperig en de vulling van garnaaltjes en aioli vormen een bijzondere en romige combinatie.

BasQ Kitchen
Markthal Rotterdam
Grote Markt 188
3011 PA Rotterdam 

Hotel New York

Niet alleen bekend om de prachtige locatie en historie, maar ook om de zilveren torens ‘fruits de mer’ die je op een zaterdag om de oren vliegen en HNY's eigen Rotterdamse oesterbar. Laat anderen lekker zwoegen op schelpen, en ga voor easy met garnalenkroketjes! Je kunt kiezen voor een warme versie met gefrituurde peterselie, citroenmayonaise en sla, maar wij namen de 'chefs lunch vis' waarbij je drie stoere stukken brood belegd krijgt met tonijnsalade, zalm en (in mijn geval ) twee garnalenkroketjes. Ze zijn van een lief, klein, gelijkmatig formaatje, maar goed gevuld en met een hint van kerrie lijkt het. Er passen er in ieder geval gemakkelijk twee op mijn flinke stuk brood, waarbij ook de gefrituurde peterselie en citroenmayonaise niet ontbreken. Doordat ze zo perfect van vorm zijn zou je kunnen gaan twijfelen of ze huisgemaakt zijn, maar lekker zijn ze wel!

Hotel New York
Koninginnenhoofd 1
3072 AD Rotterdam 

Pomms'

Altijd al eens willen schommelen op de Coolsingel? Bij Pomms', recht voor De Bijenkorf, kun je zitten op de houten tribunes of al schommelend aan de biologische frieten of garnalenkroket. Overigens zijn de garnaaltjes niet biologisch, maar wel duurzaam gevangen in Texel en worden ze dagvers gepeld. Wij werden blij van de ietwat pittige garnalenkroket van normaal formaat (€ 2,50) met hele garnaaltjes en een licht oranje kleur. Een lekkere opdonder als je het shoppen moe bent! 

Pomms'
Coolsingel 107A
3012 AG Rotterdam 

Schmidt Zeevis

Elke Rotterdammer is natuurlijk wel eens bij Schmidt binnengelopen, maar heb je daar ook weleens de garnalenkroketten geprobeerd? Zeker een keer doen! Wij namen er de garnalenkroket, en vooruit, stiekem ook een broodje makreel. En toch ook nog de paling. Maar terug naar de garnalenkroket. Normaal formaat, goed gevuld met Hollandse garnalen, en een stevig korstje (€4,95). Verrassend een keer geen citroen of knoflookmayonaise, maar mosterd erbij. Niet alleen de gefrituurde peterselie maakt ‘m helemaal af, ook met het bijpassende glas witte wijn meng je prima tussen alle zakenpakken op een doordeweekse dag. 

Schmidt Zeevis
Vasteland 60
3011 BM Rotterdam 

Gouden tip

Zelf aan de slag? Van een hintje kerrie tot het hebben van de echte grijze Noordzee garnalen, alle gouden tips voor het maken van je eigen ultieme garnalenkroket leiden toch naar de korst. Het paneer. Volgens Holtkamp ligt het geheim in 'dubbel paneren', maar Westerkaatje Noord tipt 'in 1x paneren, niet stap voor stap'. Mijn eigen geheim? De paneermeel mengen met kruiden zodat de korst vol smaak zit.

De echte gouden tip, als je ze toch liever opeet dan maakt, heet 'De Campveerse toren'. Hoewel onze Belgische buren de garnalenkroket zowat hebben uitgevonden , kun je al in Veere de ultieme het-omrijden-waard of maak-er-een-dagje-uit-van-kroket proeven. Hij is het waard. Je eet hier een echte huisgemaakte goedgevulde smeuïge knapperige garnalenkroket met uitzicht over het Veerse meer in een 500 jaar oude herberg. 

De Campveerse toren
Kaai 2
4351 AA Veere 
0118 - 501291
http://www.campveersetoren.nl/restaurant.html 

foto: De garnalenkroketten van Westerkaatje in het Oude Noorden.

 

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

tobi 10 Feb 2015, 18:11

dit is een geweldig artikel! In Den Haag was de beste garnalen kroket te verkrijgen bij een vishandel op de Groot Hertoginnelaan. En toen was dat opeens voorbij. Jaren lang kwam men van heinde en verre totdat....jawel..doodgewone fabrieks kroketten in de vitrine lagen..Sindsdien geen fijn kroketje meer geproefd. Het verwonderd ons helemaal niets dat ook de betere garnalen kroket in Rotterdam wel te verkrijgen is. Al het goede komt anno nu gewoon uit Rotterdam. Vinden wij. Haagse toeristen.

Henk Stikker 10 Feb 2015, 18:55

Als ras Amsterdammer komen die garnaalkroketten mij uitstekend van pas om anderen te kunnen zeggen dat ik toch echt even naar de Maasstad moest. Lijkt mij heerlijk! Groeten, Henk.

marianne hofmans 11 Feb 2015, 16:15

Alleen al bij het lezen van al die garnalenproeverijen loopt me het water uit/in de mond.Het kan ook niet anders zo,n beschrijving van de ,,achterkleindochter van de ,,kookster,, van de commissaris van de koningin uit Brabant. lekker eten en een passie voor bakken zit saskia in de ,,genen,, en dat is te proeven bij haar produkten van cake&concepts.

Ellen 13 Feb 2015, 11:08

Tobi, je bericht verbaast me. Al lang voordat ik geboren was, kwam mijn moeder bij Zoutenbier voor de garnalenkroketten. Totdat ik naar Rotterdam verhuisde, bijna 25 jaar geleden, kwamen we er vaak. Daarna ben ik ze een beetje vergeten. Vorig jaar zijn we er toevallig weer eens langs gegaan en we waren verrast dat we de garnalenkroketten nog steeds even goed vonden als vroeger. Ik twijfel nu of onze smaak is beïnvloed door onze herinneringen of dat ze het oude recept weer gebruiken? Wil je ze nog eens gaan proeven en me uit de droom helpen?

Jeanette 13 Feb 2015, 15:20

Als garnalenkroketten junk, die van hotel New York en Schmidt zijn niet meer zo goed als zij geweest zijn.

Jan Rozendaal 18 Feb 2015, 15:09

Beste Saskia,Leuk artikel over de garnalenkroketten. Het product verdient zeker meer aandacht en hebben het met plezier gelezen.Van harte welkom als je bij ons een garnalenkroket van Stellendamse garnalen wilt proeven en beoordelen. In Stellendam dus iets onder Rotterdam, maar op ons terras aan de vissershaven van Stellendam zeker de moeite waard en.......onze huisgemaakte kroket boordevol garnalen zal je verrassen. Graag tot ziens,Poisson & CuisineMr. Snijderweg 553251 LJ Stellendam

Frans 19 Feb 2015, 11:44

Is Bierhandel de Pijp in de Gaffelstraat meegenomen in de evaluatie? Deze garnalenkroketten worden dagelijks vers bereid in eigen keuken en zijn ongelooflijk lekker. Zo goed dat je ze als voor-, hoofd- èn nagerecht zou willen bestellen.

Rufus 24 Feb 2015, 17:42

letterlijk ‘lekker bezig’!

Kees Klein Velderman 26 Feb 2015, 21:11

Zeeland is het walhalla voor liefhebbers van garnalen kroketten De croquetten ,welke je niet mag missen komen echter uit Amsterdam Te weten ,die van Holtkamp aan de Vijzelgracht In de provincie zijn die van de Rouw in Vught een omweg waard

Else 28 Feb 2015, 7:17

De garnalenkroketten bij Huson ontbreken nog! Heerlijk

greet 19 Jul 2015, 13:59

Toen Kwekkeboom ze nog zelf maakte in dat kleine winkeltje naast Tussingsky de bioscoop in Regulierendwarsstaat nu allemaal fabrieks hap

Lees ook deze verhalen
8x lekker eten in de kroeg

De kroeg is een van de gezelligste plekken om te eten. Daarom tipt De Buik acht cafés waar je een lekkere kroeghappen kunt krijgen.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

De Pizzabakkers vernieuwd: vertrouwde smaken in een fris jasje

De Pizzabakkers is vernieuwd maar wel vertrouwd. Wij schuiven maar al te graag aan op het vernieuwde terras om dat zelf te ervaren.