Vanaf het moment dat ik een garnalenkrokettenmachientje zag bij een Belgische kennis was ik verkocht. Het was de start van een inmiddels drie jaar durende overal-garnalenkroketten-proeven-tour, of zoals de Vlamingen zeggen 'garnaalkroketten'. Zelf heb ik in mijn keuken nu mijn eigen krokettenfabriekje, maar omdat je drie uur moet wachten tot het ultieme kroketje eruit komt rollen, eet ik ze ook nog veel buiten de deur. Hierbij vijf tips waar je in Rotterdam de lekkerste van allemaal eet.
Westerkaatje Noord
Om 4 uur nog van de lunchkaart willen bestellen, terwijl de avondkaart al op de muur geschreven is? Geen probleem bij Westerkaatje Noord. We krijgen drie middelgrote garnalenkroketjes in verschillende hobbelige formaatjes, geserveerd met kleine sneetjes zelfgemaakt brood en een dito schaaltje citroenmayonaise (€ 8,50). Tot onze vreugde zijn ze goed gevuld met hele Noordzeegarnaaltjes en peterselie, hebben ze een oranje kleur en in combinatie met een stukje brood en de citroenmayonaise is elk hapje een klein gebakje.
Westerkaatje (Noord)
Benthuizerstraat 60-D
3036 CK Rotterdam
BasQ Kitchen
Voor een ‘ander’ soort garnalenkroket ben je bij BasQ Kitchen aan het juiste adres. Strijk neer terwijl het bewonderende Markthalpubliek aan je voorbijtrekt en geniet hier van vier flinke croquetas de gambas al ajillo (€ 7,95) die worden geserveerd in een frituurmandje. Niet alleen het formaat is een verrassing, het korstje is opvallend knapperig en de vulling van garnaaltjes en aioli vormen een bijzondere en romige combinatie.
BasQ Kitchen
Markthal Rotterdam
Grote Markt 188
3011 PA Rotterdam
Hotel New York
Niet alleen bekend om de prachtige locatie en historie, maar ook om de zilveren torens ‘fruits de mer’ die je op een zaterdag om de oren vliegen en HNY's eigen Rotterdamse oesterbar. Laat anderen lekker zwoegen op schelpen, en ga voor easy met garnalenkroketjes! Je kunt kiezen voor een warme versie met gefrituurde peterselie, citroenmayonaise en sla, maar wij namen de 'chefs lunch vis' waarbij je drie stoere stukken brood belegd krijgt met tonijnsalade, zalm en (in mijn geval ) twee garnalenkroketjes. Ze zijn van een lief, klein, gelijkmatig formaatje, maar goed gevuld en met een hint van kerrie lijkt het. Er passen er in ieder geval gemakkelijk twee op mijn flinke stuk brood, waarbij ook de gefrituurde peterselie en citroenmayonaise niet ontbreken. Doordat ze zo perfect van vorm zijn zou je kunnen gaan twijfelen of ze huisgemaakt zijn, maar lekker zijn ze wel!
Hotel New York
Koninginnenhoofd 1
3072 AD Rotterdam
Pomms'
Altijd al eens willen schommelen op de Coolsingel? Bij Pomms', recht voor De Bijenkorf, kun je zitten op de houten tribunes of al schommelend aan de biologische frieten of garnalenkroket. Overigens zijn de garnaaltjes niet biologisch, maar wel duurzaam gevangen in Texel en worden ze dagvers gepeld. Wij werden blij van de ietwat pittige garnalenkroket van normaal formaat (€ 2,50) met hele garnaaltjes en een licht oranje kleur. Een lekkere opdonder als je het shoppen moe bent!
Pomms'
Coolsingel 107A
3012 AG Rotterdam
Schmidt Zeevis
Elke Rotterdammer is natuurlijk wel eens bij Schmidt binnengelopen, maar heb je daar ook weleens de garnalenkroketten geprobeerd? Zeker een keer doen! Wij namen er de garnalenkroket, en vooruit, stiekem ook een broodje makreel. En toch ook nog de paling. Maar terug naar de garnalenkroket. Normaal formaat, goed gevuld met Hollandse garnalen, en een stevig korstje (€4,95). Verrassend een keer geen citroen of knoflookmayonaise, maar mosterd erbij. Niet alleen de gefrituurde peterselie maakt ‘m helemaal af, ook met het bijpassende glas witte wijn meng je prima tussen alle zakenpakken op een doordeweekse dag.
Schmidt Zeevis
Vasteland 60
3011 BM Rotterdam
Gouden tip
Zelf aan de slag? Van een hintje kerrie tot het hebben van de echte grijze Noordzee garnalen, alle gouden tips voor het maken van je eigen ultieme garnalenkroket leiden toch naar de korst. Het paneer. Volgens Holtkamp ligt het geheim in 'dubbel paneren', maar Westerkaatje Noord tipt 'in 1x paneren, niet stap voor stap'. Mijn eigen geheim? De paneermeel mengen met kruiden zodat de korst vol smaak zit.
De echte gouden tip, als je ze toch liever opeet dan maakt, heet 'De Campveerse toren'. Hoewel onze Belgische buren de garnalenkroket zowat hebben uitgevonden , kun je al in Veere de ultieme het-omrijden-waard of maak-er-een-dagje-uit-van-kroket proeven. Hij is het waard. Je eet hier een echte huisgemaakte goedgevulde smeuïge knapperige garnalenkroket met uitzicht over het Veerse meer in een 500 jaar oude herberg.
De Campveerse toren
Kaai 2
4351 AA Veere
0118 - 501291
http://www.campveersetoren.nl/restaurant.html
foto: De garnalenkroketten van Westerkaatje in het Oude Noorden.