In Rotterdam kun je prima eten voor uitstekende prijzen. Dat is allemaal hartstikke leuk, maar wat als je het een keertje breed wilt laten hangen? Dan kun je een sterrenzaak binnenwandelen, de duurste gerechten van de kaart bestellen en bij elke gang een fles champagne en een dozijn oesters nemen. Maar is het niet veel leuker om exorbitant hoge bedragen neer te tellen voor de dagelijkse kost? Nee? Maakt niet uit, we maakten er toch een lijstje van, dat we losjes en zonder enige reden op de poëtische lyrics van Lil’ Kleine baseerden.
Appeltaart bij Old Dutch

Dit is vier keer duurder dan je trui, vier keer duurder dan je hemd. Dit is vier keer duurder dan normaal. Letterlijk, want een puntje appeltaart kost hier maar liefst €16,50. Maar dan krijg je de rijke geschiedenis van Old Dutch er gratis bij. De klassieke Franse zaak is namelijk een van Rotterdams eerste restaurants. Tijdens het bombardement in 1940 moest Old Dutch van de Coolsingel tijdelijk naar de Rochussenstraat verhuizen. Of nou ja, 77 jaar later zitten ze hier nog steeds, dus zo tijdelijk was het niet. Wij zijn in ieder geval razend benieuwd naar de appeltaart, dus heb je twee donnies over, ga ‘m halen en laat het ons weten.
Dim sum bij FG Bistro

FG Bistro was ooit bedoeld als het betaalbare Franse broertje van FG Restaurant en FG Food Labs. En al kun je er prima eten voor een goede prijs (drie gangen voor een bankoe) sommige gerechten vliegen qua prijs-kwaliteit een beetje uit de bocht. We geven uit op hoog niveau, bedoelen we te zeggen. Neem bijvoorbeeld de dim sum. Waar je jezelf bij Grand Garden voor een tjawa kunt volproppen, betaal je hier voor drie stukjes maar liefst €17.50.
Patatje Tzar Caviar bij Tante Nel

Heb je tjawa barkie voor een day te besteden? Ga dan voor een patatje kaviaar bij Tante Nel. Hun specialiteit, patat Tzar Caviar, komt met huisgemaakte saus van crème fraîche, gekookt ei en bieslook. En een lepel kaviaar natuurlijk. Een bakje kost je €20,- maar leg er nog ruwweg een tientje bovenop voor een gin-tonic of een milkshake met rum. Want laten we eerlijk zijn, hier ga je natuurlijk geen spaatje rood bij nemen.
De duurste hamburger ter wereld

Deze is nóg vier keer duurder. Of beter honderd keer duurder. Diego Buik heeft het namelijk voor elkaar gekregen om de duurste hamburger ter wereld te maken. Voor €2.050,- heb je een briochebroodje met saffraan en bladgoud, belegd met Japanse dry aged wagyu, Oosterschelde kreeft, foie gras, witte truffel, Remeker kaas, Japanse fruittomaat en kaviaar. Erop nog een sausje van een reductie van vijfendertig kreeften.
Het plebs kan deze burger bij Hugh bestellen (wel van tevoren even doorbellen, ze hebben ‘m niet standaard op voorraad). Wil je het serieuzer aanpakken, dan kun je ook even heen en weer naar Saoedi-Arabië. Daar komt het gevaarte op de vaste kaart van restaurant BurgerHub in Riyadh. Voordat je je ticket boekt, moet je je misschien nog even bedenken dat je voor de prijs van één hamburger 102 keer de patat kaviaar van Tante Nel kunt eten, 117 porties dim sum naar binnen kunt werken en 124 punten appeltaart kunt bestellen bij Old Dutch.