De bara. Deze gekruide, gefrituurde goddelijkheid is uit Suriname over gekomen en hier inmiddels ook zeer geliefd. Zoals met veel deegspecialiteiten is het maken ervan een kwestie van verhouding, temperatuur en tijd. In elke bara zit bloem, gist, water, en vaak gemalen urdibonen, tajerbladeren (of spinazie) en specerijen als masala, komijn, kurkuma en pepers. Vaak gegeten met een beetje sambal of gevuld met kip kerrie. Rotterdam kent een hoop Surinaamse toko’s en restaurants waar je een bara kunt krijgen. Deze hartige donuts zijn bijna altijd lekker, maar voor een bara die je van je sokken blaast, moet je weten waar je moet zijn. De Buik heeft getest en de beste bara's kip kerrie voor je op een rij gezet.
De Palmboom
Dit is het schoolvoorbeeld van ‘don’t judge a book by its cover’. De witte zaak doet een beetje denken aan een wachtruimte, maar zoals gezegd, schijn bedriegt. De bara is groot en de korst behoorlijk knapperig. De grote stukken komkommer zijn een welkome afwisseling van de pittige kip en sambal die het broodje vullen. Het is aan te raden om genoeg servetjes mee te nemen, want de kip van deze toko is zeer sappig.
Vuurplaat 459, Rotterdam
Pommeroos
Op de Pretorialaan bij de Rijnhaven op Rotterdam-Zuid zit Pommeroos. Nu is het nog een fysieke winkel maar binnenkort kun je er alleen bestellen via de webshop. Moeder en dochter maken samen de kleine bara’s, een listig werkje gezien de plakkerigheid van het deeg, dat relatief veel water bevat. Dit is essentieel, want het zorgt voor een zachte binnenkant en een super knapperige korst. De mini bara’s van Pommeroos worden geserveerd met aardappel- en tomatenchutney, maar dat hebben ze eigenlijk niet nodig zo hoog op smaak zijn ze.
Asha

Voor veel mensen uit Rotterdam-Noord is Asha hét Surinaamse restaurant. De bara hier wordt dagvers gemaakt en vormt een luchtige hap. De korst van deze bara is een beetje knapperig, maar de binnenkant is zacht en niet te droog, de textuur van een goede oliebol. De kip kerrie is gekookt en de bara is goed gevuld. Het deeg zelf is ook lekker gekruid, en de sambal is lekker pittig en goed verdeeld.
Bergweg 357, Rotterdam
Roopram Roti
Zoals Asha dat is voor Rotterdam-Noord, is Roopram Roti dat voor Rotterdam-West. De Hindoestaans-Surinaamse keuken van Roopram staat bekend om haar roti’s maar ook de bara kip kerrie verdient erkenning. Als je de zaak binnen loopt, schiet de geur van masala direct je neusgaten in. Deze kruiden zijn dan ook in overvloed aanwezig in deze joekel van een bara. Hij is gevuld met geplukte kip, dit zorgt voor een prettige balans tussen stevig en vettig. De bara is als een spons die al het sap van de kip opzuigt en dit bij elke hap op een overheerlijke manier vrijlaat op je smaakpapillen.
Mathenesserplein 89, RotterdamMaharani Bara Palace

De naam doet een statige zaak vermoeden maar niets is minder waar. De zaak op de Noordmolenstraat in het Oude Noorden is meer een soort kraampje waar drie generaties (moeder, dochter, en kleinzoontje dat op de toonbank zit) de bara’s direct uit het vet trekken. Zo vers krijg je ze niet op veel plekken. Een vrij groot exemplaar met dito stukken kipfilet in veel saus. De bara is super krokant en is gevuld met veel komkommertjes. Hij is niet te pittig, wat voor sommigen wel fijn is. Deze bara zou ook zomaar een volledige avondmaaltijd kunnen zijn.
Noordmolenstraat 84, Rotterdam