'Home Sweet Hudson' is de slogan van het typisch Amerikaanse restaurant aan de Schiedamse Vest. Het restaurant staat bekend om zijn klassieke Hudson-burger, coleslaw en de aandacht voor de tafelgenoot die liever vegetarisch eet. Sinds gisteren hebben ze een nieuwe kaart: tijd voor een lunchbezoek.
Het concept van Hudson komt uit de koker van Marc de Gier, het eerste restaurant vestigde hij in Den Haag in het Statenkwartier. In de afgelopen jaren heeft hij het Hudson-concept uitgerold over Nederland en zodoende zit het restaurant nu in Zoetermeer, Naaldwijk, Den Haag, Noordwijkerhout, Almere en dus sinds ruim een jaar in Rotterdam.
Wild, wild west
Het is alsof je de saloon van een oude westernfilm binnenstapt, maar dan in 2014. Het interieur is in cowboy-style; de tafels en stoelen zijn van hout; er hangen dierenschedels en cowboyhoeden aan de wanden, en het grote houten Hudson-bord trekt de aandacht naar zich toe. Voor de kunstzinnige afwerking en sfeerversterking heeft Tinus Teder pop-art-achtige schilderijen gemaakt die een Tabasco-reclame en Amerikaanse filmsterren afbeelden. 'Hey, soul sister' van Train schelt hard door de speakers.
Bring out the menu
Sinds gisteren hebben ze, zoals gezegd, een nieuwe menukaart. Het broodje pulled pork van biologisch varkensvlees dat ik heb besteld, maken de koks voor de eerste keer. Er wordt me speciaal gevraagd of ik ‘m lekker vond. Zeker lekker, goed gebakken vlees met een dikke barbecuesaus. Vooral de coleslaw die erbij wordt geserveerd, vind ik smakelijk. De frieten zijn in de vorm van scheermesjes, en dan bedoel ik de weekdieren, en niet de scheermessen die je aan je kin zet, het zijn net mayoschepjes.
De burger is de grote kracht van Hudson, maar voor de lunch serveren ze ook klassiek Amerikaanse toasts met bijvoorbeeld tonijnsalade, en de vertrouwde caesar salad. Die laatste is met verschillende toppings aan te passen aan ieders smaak. Voor de vegetariër is er in het bijzonder de vega-hamburger van de Vegetarische Slager, die komt ook uit Den Haag en is inmiddels bekend in het hele land. De vegaburger is op klassieke wijze klaargemaakt met gesmolten gruyère en schijfjes augurk. Opvallend is dat er voor het brood met smeersels die op de hapjeskaart staat, gebruik wordt gemaakt van speltbrood. Ze letten hier op de details. Het eten is goed en niet extreem verrassend, maar toch anders dan anders.
Christmas time
Amerikanen houden van de kerst, zo ook Hudson. De hele zaak hangt vol met strikken, maretakken, kerstkransen en -harten. Dit jaar zijn ze tijdens kerst ook geopend en serveren ze dus een kerstmenu: een viergangendiner voor €35 per persoon. Denk dan aan crabcakes, hamburgers met truffel, of duurzaam gevangen tonijn.
Studenten hebben geluk: Restaurant Hudson Bar & Kitchen doet mee met DinnerDinsdag. Meer informatie.
Op de foto boven: Omer