Voor een minivakantie naar pizzeria-trattoria Bleij

Op het mooie Deliplein waande blogger Carola zich even op minivakantie in Italië met de pizza's van Bleij.

14 Aug 2015 Carola Janssen

blogger Carola Janssen heeft als geboren Brabantse de smaak van Rotterdam goed te pakken. Ze eet er met liefde en is zelf een hartstochtelijk hobbykok.

Voor een minivakantie naar pizzeria-trattoria Bleij

‘Buongiorno!’ roept signor Bleij enthousiast door de telefoon als ik reserveer voor zijn pizzeria-trattoria. Ik weet meteen dat ik niet uit eten ga, maar op een minitrip naar la Bella Italia. Katendrecht in augustus is een mediterraan dorp met een haven. Nou ja, het kost me geen moeite me dat te verbeelden.

Er zijn meer terrassen op het Deliplein, goed gevuld op deze doordeweekse avond maar verkeer is er nauwelijks. Geroezemoes, spelende kinderen, honden her en der lui onder tafel uitgestrekt. De tijd vertraagt. De kaart geeft vooral pizza, maar met combinaties die je niet vaak aantreft. Bianca (olijfolie, zeezout, knoflook en rozemarijn voor maar 6 euro) bergamasca (tomaat, mozarella, taleggio, verse worst) of acciuga (tomaat, ansjovis, kappertjes, knoflook, ruccola).

Steenkolenitaliaans

Maar eerst bestellen we natuurlijk antipasti bij, als ik het zo mag zeggen, onze superschattige serveerster. Ik neem het haar niet eens kwalijk dat ze mijn steelkolenitaliaans verbetert. En al ben ik alweer vergeten hoe je bruschetta hoort uit te spreken, hoe het smaakt heb ik onthouden. Goed brood, geroosterd tot in perfectie, met gehakte, smaakvolle tomaat en echt fijne olijfolie. Het was de keuze van puber 1, maar ik mag alles proeven. Omdat ik betaal, natuurlijk. Puber 2 krijgt insalata caprese met een jaloersmakende, sappige mozzarellabol. Zelf word ik trouwens verwend met radicchio (een soort rode witlof) met walnoten, taleggio (een romige, jonge kaas) en een mopje perenconfiture.

Dan bij de tweede vakantiegang kiezen puber 1 en ik toch echt pizza, genoeg trattoria voor vandaag. De serveerster verontschuldigt zich dat het zo lang duurt, maar wij merken het niet eens. Deze vakantie kan ons niet lang genoeg duren. Ik probeer de puttanesca – de pasta met die naam is een all-time-favorite, en mijn jongeman neemt een diavola (met chorizo, jalapeno en pecorino).

Krakend krokant

Als ze dan worden opgediend blijken de pizzabodems lekker dun en krakend krokant. De diavola verdwijnt in no time als in een zwart gat. Mijn puttanesca is echt te zout, helaas. Ook de buurman aan het belendende tafeltje die hetzelfde bestelde valt dat op – de ansjovis had even gespoeld mogen worden. Als ik dat na afloop toch maar meld bij de vraag of het gesmaakt heeft, neemt onze lieve serveerster dat heel serieus. Ik krijg het toetje van de zaak. En dat toetje, ach, ik weet niet hoe het heette, maar het was goddelijk. Er zat citroenijs in en limoncello en ik denk wat prosecco of spumante. Lekker genoeg om de volgende keer weer puttanesca te bestellen en te hopen dat die weer te zout is.

Dochterlief deed overigens ook aan vergelijkend warenonderzoek en koos pasta carbonara. Die staat thuis zeker eens in de maand op tafel. Met een flinke hoeveelheid stevig spek en in haar ogen net te ruim peper, waardoor hij niet het niveau van die van mij haalt, zegt ze, het schatje. Toe voor de kinderen natuurlijk ijs van Bleij. Gewoon drie smakelijke bollen en tot grote vreugde van puber 1 zonder vervuilend fruit of verhullende slagroom. Een lekker koekje, meer heeft dat ijs niet nodig. Dit tripje gaan we vaker boeken. Arrivederci, signor Bleij!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Mo Kruisman 14 Aug 2015, 9:53

Ja, dat doe je expres, Carola, reactie uitlokken. Okee dan, scroppino heet dat toetje met citroensorbet en prosecco en nog een scheut sterke drank zoals limoncello of wodka. Heerlijk verfrissend, maar ook duivels gevaarlijk, op een warme dag sla je er met gemak een paar achterover.

Carola Janssen 14 Aug 2015, 11:02

Scroppino. Ik laat het in mijn linker bovenbeen tatoeëren.

Kooker. 14 Aug 2015, 11:26

Ze ze verhuist mooi;wij kwamen al jaren in de oude zaak een ding PERFEKT eten daar zonder gekte; en gewoon Nederlands spreken doen ze daar in de zaak ook.Gewoon een goed eethuis in de Wereldstad Rotterdam.

real chef ita 14 Aug 2015, 15:02

is not italians !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Carola Janssen 14 Aug 2015, 15:43

That didn't bother me, real chef ita...

Miriam 15 Aug 2015, 11:07

Wel goed laten tatoeëren, Carola. Het is: sgroppino (met een g) ;-)

Bar 16 Aug 2015, 23:27

Wij zijn er afgelopen vrijdag geweest.. Helaas wat een teleurstelling! Had gereserveerd maar werd bij binnenkomst al niet te woord gestaan... Is wat niet prettig is?.. Zelf tafel uitgezocht en lang gewacht voor bestelling werd opgenomen ... Pizza's waren op net als t brood en bruschettas... Drankjes duurde bijna 45 min en na pasta's te hebben uitgezocht nog lang daarna moeten wachten... Pasta met spinazie en amandelen en pesto was droog en weinig smaak.. Pasta carbonara teveel peper en te grote stukken spek... Was erg jammer! Zeker omdat vaste gasten na ons wel aan de pizza zaten...Personeel liep achter de feiten aan en liet iedereen erg lang wachten..Wij werden hier niet Bl(e)ij van...

Carola Janssen 17 Aug 2015, 10:07

Ha Bar,Wat jammer dat jouw ervaring zo anders was dan de mijne! Die peper herken ik wel (zie mijn verslag), maar de rest niet. Het blijft een momentopname natuurlijk, zo'n restaurant bezoek...

Carola Janssen 17 Aug 2015, 10:09

Pff Miriam, net op tijd! Hahahahaha.

Karin 1 Sep 2015, 15:09

Ik heb hier ook helaas ervaring met erg lang wachten en het gevoel van 'net in het hoekje te zitten waar geen aandacht aan geschonken wordt'. Ookwel het verdomme-hoekje genaamd. Gasten die later aanschoven zaten eerder te smikkelen dan wij. Dat het zo lang moet duren om een paar vrij eenvoudige en flinterdunne pizza's te bakken is jammer. Dan maar proberen iets van de Italiaanse piano piano instelling op te pakken en nog een wijntje besteld.

Lees ook deze verhalen
Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.