Veggie, raw, organic, green… Geen blog, restaurant of Buik kan de groene revolutie in lekker-land zijn ontgaan. Was de 'meatless-Monday' voorheen een sobere balans-dag na een iets té lekker weekend, steeds vaker is de vega(n) keuken tegenwoordig een smakelijk alternatief voor de dagelijkse dis. Je kunt de hele maand november nog genieten van deze vega(n) keuken bij Het Vega Pop-up Restaurant op het Westelijk Handelsterrein.
Vreemd dan toch dat vleesloze gerechten nog zo vaak in de geitenwollen-marge van het restaurantmenu worden geplaatst. Tijd om de vega(n) keuken eens goed op de kaart te zetten, zo besloten de initiatiefnemers van Het Vega Pop-up Restaurant. Met een tijdelijke keuken vol biologische en plantaardige producten sloegen Friedjof Kempenaar en zijn team dit jaar alweer voor de tweede keer hun vega(n) kampement op in Rotterdam. Met succes, want met trots mag Friedjof bevestigen het vega(n) tijdperk te Rotterdam met een maand te mogen verlengen. Tot eind november bezoek je nog een verrukkelijk vega(n)-topia in eigen stad.
Verrassend vegetarisch met een creatieve knipoog

Op de foto: de amuse
Zaterdagavond bezoek ik het Westelijk Handelsterrein om me te laten verrassen door de vega(n)-vedetten van het pop-up restaurant aldaar. Was een bezoekje aan dit concept-restaurant vorig jaar nog een uitje voor de lucky few met slechts een 120 geserveerde couverts in twee dagen (locatie: Wilhelminakade, Kop van Zuid); dit jaar hebben Friedjof Kempenaar en zijn team een maand lang, maar liefst vijf maal per week, Rotterdam van unieke vega(n) gerechten voorzien. Friedjof kijkt terug op een geslaagde maand: ‘We hebben de afgelopen weken met veel plezier Rotterdam op een diervriendelijk avondje uit mogen trakteren. Met frisse en moderne gerechten proberen we ook dit jaar te laten zien dat een vega(n) dinertje veel verrassender kan zijn dan de nogal beperkte non-vlees keuzemogelijkheden op het gemiddelde restaurant-menu doen vermoeden. Zelfs een leek met een beetje fantasie en een Pinterest-account, weet dat een geitenkaas-salade als enige vegetarisch alternatief, de lading opties voor een vleesloos diner niet dekt’, aldus Friedjof. Vandaag de dag is vegetarisch en veganistisch koken razend populair. Opmerkelijk genoeg hebben restaurants daarentegen het groene licht nog niet echt gezien. ‘Jammer en onnodig om vegetariërs en veganisten met een afgezaagd-receptje af te schepen’ zo stelt Friedjof. ‘Uit eten gaan blijft op deze manier voor de non-carnivoor een beetje suffe onderneming. En dat terwijl er eigenlijk zoveel smakelijke verrassingen mogelijk zijn!’. De catchy namen van een keur aan gerechten doen vermoeden dat de chef beschikt over een flinke dosis creativiteit. De woorden ‘Tasty Tomatoes’; ‘Crazy Combo’ of ‘Oriental Express’ rollen in elk geval vast smakelijk over de tong. Met het verassend verwennen van veggie-visitors als missie, is een spoiler-alert hier op zijn plaats: dit artikel kan schokkend zinderende sensaties bevatten. Opgepast dus, voor de veganist die het dinertje buiten de deur nu eens écht heerlijk onvoorspelbaar wil houden.
Smaaksensatie van spoon tot sweets

Op de foto: het gerecht 'Purple Rain'
De schilderachtige presentatie van de gerechten in het pop-up restaurant bewijst maar weer eens dat goed koken écht een kunstvorm is. Een kloddertje merengue; een toets van kerrie: soms lijkt de chef geen standaard keukengerei maar penseeltjes te hebben gebruikt. De avond start voor mij met de ‘Pretty Pumpkin’ (pumpkin-spoon met een vleug clementine en zoutige pistache-crumble, vegan). Even klein als verfijnd is deze amuse die je ‘tegen je gehemelte moet laten klappen’, zo licht Friedjof toe. De koud geserveerde ‘Purple Rain’ (bietjes in zoet-zure balsamico-dressing, met zachte geitenkaasballetjes en schuimende merengue) vraagt je te spelen met uiteenlopende texturen van ingrediënten op je tong.

Op de foto: 'Smokey Surprise' onder de stolp
Onder een stolp vandaan verschijnt later het hoogtepunt van de avond: een ‘Smokey Suprise’, bestaande uit een king boleet (mushroom) die decadent op een zalig zacht bedje van knolselderij-puree ligt. Schaamrood op mijn kaken te bedenken dat mijn knollen altijd als tweederangs groenten in de erwtensoep verdwijnen. De koks hier weten duidelijk hoe ze hun groente moeten doen shinen. Met een combinatie van matcha-mousse en zacht-zoet frambozenijs toe, is mijn eindoordeel geveld: eten bij het Vega Pop-up Restaurant is een zinderende sensatie van spoon tot sweets.
Vegan tot de laatste slok
Aan tafel bij Friedjof en crew is het niet nodig te vragen naar de herkomst van producten: het gros van de gerechten is 100% vegan-proof en indien enkel vegetarisch, wordt dit duidelijk op de kaart aangegeven. Friedjof: ‘Wij streven ernaar zoveel mogelijk biologische en veganistische producten te gebruiken zodat een veganist nu ook eens van een zorgeloos avondje uit kan genieten’. Dat Friejdof deze missie serieus neemt, blijkt wel wanneer hij trots de volledig veganistische wijnkaart presenteert. ‘Puurder dan deze wijnen kun je eigenlijk niet krijgen. Alle wijnen (wit/rood/rosé/mousserend) die wij serveren zijn vrij van eiwitten en gelatine’. Het moet gezegd: met een glaasje wijn in plaats van bietensap of brocolli-brew oogt een romantisch diner-voor-twee toch nét iets classier. Verantwoord bewijst zich in het Vega Pop-up Restaurant verre van suf. Friedjof: ‘De geitenwollensokken mag je thuis laten hoor. De veganist vandaag de dag is al lang niet meer de enkeling met een kefir-plant in de vensterbank. Een vega(n) dieet past prima in een moderne leef- en eetstijl. Bewust borrelen is daarvan het bewijs’. Met het dessertwijntje dat ruikt naar warme dadels en vijgen (Passito di Rabollo), is een avondje pop-up op het Westelijk Handelsterrein vegan tot de laatste slok. De allerlaatste slok laat zich nog even uitstellen, zo mag Friejdof mij met trots verklappen. Wegens succes zal het pop-up restaurant ook heel de maand november nog geopend blijven op het Westelijk Handelsterrein.