Ceviche y Maas verovert Rotterdam met Peruaanse ceviche

Het eerste Peruaanse restaurant en pisco bar van Rotterdam heet: Ceviche y Maas. We voorspellen: in 2016 verovert de Peruaanse keuken onze stad.

12 Jan 2016 Anne van Uden

blogger Anne is grenzeloos nieuwsgierig. Ze verkent dan ook het liefst onbekende steden, maar keert altijd weer terug naar Rotterdam Noord.

Ceviche y Maas verovert Rotterdam met Peruaanse ceviche

Het Deliplein op Katendrecht is verrijkt met het eerste Peruaanse restaurant van Rotterdam: Ceviche y Maas. Hier eet je ceviche. Y más (en meer; heel veel meer…).

De Peruaanse keuken verovert de wereld. Verrassend? Niet als je bedenkt dat dit land de meest gevarieerde keuken ter wereld kent. Reis je in Peru van noord naar zuid, dan kom je langs zo’n 28 verschillende klimaten. De kust, het Andes-gebergte en de Amazone leveren een enorme diversiteit aan producten op. Ook kent de Peruaanse keuken veel culturele invloeden: van oudsher van de Inca’s, maar ook van onder andere Italianen, Chinezen en Japanners. Er is veel te ontdekken! Nederland is nog onontgonnen gebied, maar met Ceviche y Maas komt daar in 2016 verandering in.

Peruaanse pisco bar

CevicheyMaas binnen

Ceviche y Maas is de hartenzaak van de Peruaanse Patricia en haar dochter Sophia. ‘Ik vind het heerlijk om veel mensen bij mij thuis uit te nodigen en voor hen te koken’, vertelt Patricia.  Met die passie hebben Patricia en Sophia nu een eigen stukje Peru gecreëerd in een mooi, licht hoekpand op Katendrecht. Het eerste wat binnen in het oog springt, is de bar waarachter flessen pisco staan uitgestald: Peru’s sterkedrank van gefermenteerde druiven waar een goede cocktail (pisco sour) mee gemaakt wordt. Verder heeft het restaurant een warmhouten vloer en bar. In combinatie met de blauwwitte betegeling en grote ramen doet het zowel open als intiem aan.

Ceviche: rauwe vis in tijgermelk

CevicheyMaas ceviche 1

In deze setting nemen een vriendin en ik op de openingsavond plaats. We hebben beiden geen idee wat we kunnen verwachten en worden verrast met verfijnde gerechten die tegelijkertijd vreemd en herkenbaar zijn. Natuurlijk gaan we als eerst voor ceviche: rauwe vis in een marinade van ‘tijgermelk’ (limoen, Peruaanse pepers en kruiden). We kiezen een variant met zalm en met tonijn. De zalm is gemarineerd in een klassieke tijgermelk. De tonijn is in Nikkei-stijl (een Japans-Peruaanse fusion) met peper, mirin, gember en soya. Handig: op de wijnkaart wordt aangegeven welke wijnen bij onze gerechten passen.

Pepers vormen de basis van Peruaanse gerechten. De gerechten van Ceviche y Maas variëren van mild naar pittig. Als hoofdgerecht kiest mijn vriendin arroz con pato: eendenbout gebraden in donker bier, sinaasappel en aji panca. Mijn aji de gallina is kip in een romige saus van aji amarillo met pecannoten en Parmezaanse kaas. We sluiten af met een zoetkruidige arroz con leche en een machtig lekkere cheesecake met passievrucht.

Vreemd en toch vertrouwd

Ons eindoordeel: de diversiteit van ingrediënten en stijlen is mooi verwerkt in de kaart. Dit maakt het heel toegankelijk. ‘We willen dat mensen herkennen wat ze proeven en tegelijkertijd worden verrast door nieuwe smaken,’ zegt Patricia. Neem bijvoorbeeld de ceviche van zalm. Patricia: ‘Zalm is een vette vis en wordt daarom in Peru eigenlijk niet voor ceviche gebruikt. Maar omdat zalm in Nederland populair is, hebben we een zalm ceviche gecreëerd.’ Om Rotterdammers bekend te maken met deze gevarieerde keuken, is de kaart continu in ontwikkeling. Ceviche y Maas nodigt uit om Peru te ontdekken.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

Joelia: meesterlijk impressionisme aan het Hofplein

Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.