In de Proveniersstraat, aan de achter- of noordzijde van het gloednieuwe Centraal Station, ontwikkelt zich een lekkerbekkenbuurtje. Je had er altijd al Blue Mekong, maar nu kun je voor een goede bak koffie om half acht 's ochtends al terecht bij Booon. Goed startpunt voor een heuse route culinaire. Blijf je er hangen? Ook goed. Ze hebben er broodjes, taart, wijn en een warme maaltijd. Alles Italiaans.
De Proveniersstraat was nog niet zo lang geleden vooral een doorgangsroute van het Centraal Station naar het Oude Noorden en het oostelijk deel van het centrum. Veel viel er niet te beleven. Tegenwoordig kun je er als je uit het station komt een eet- en drinkrondje starten: van de Proveniersstraat (Le Nord, La Cazuela, Blue Mekong, Dunya), naar de Teilingerstraat (Roodkapje en de Magnetronbar), de Raampoortstraat (Bird, Restaurant De Jong, FG Food Labs), dan — straks via de Luchtsingel — naar het Schieblock (Bar Dependence, Biergarten) en langs de Delftsestraat of via het Weena terug naar het station.
Charmante Italiaanse oase
Als je dit rondje overdag doet, moet je even stoppen bij Caffè Booon — caffè op z'n Italiaans en Booon met drie o's. Daar kun je trouwens doordeweeks al om half acht 's ochtends terecht. Het is een charmante Italiaanse oase in een sfeervol hoekpandje. Door de opvallend grote ramen komt veel licht naar binnen en heb je goed zicht op het straatleven en de hoogbouw aan de andere kant van het spoor.
Binnen kan je je verliezen in de Italiaanse koffiecultuur, in Italiaanse broodjes en in Italiaanse wijnen. Er zijn wisselende dagspecials, vaak zit daar een soep bij. Sinds kort kookt chef-kok François Steenhuis dagelijks een warme maaltijd (€ 9,95; met klein flesje wijn en koffie toe € 14,95).
Een ander culinair nieuwtje zijn de (mini)taarten van Iris Roskam, die ook bakt voor sterrenrestaurant Parkheuvel (dan heet het patisserie). Een minitaart kost € 3,95. Er is ook citroen-amandeltaart, die ook nog eens gluten- en koemelkvrij is. Knap gebak(ken).
Eet je liever geen zoet? Kies dan één van de broodjes, trammezzini of piadine. Over die laatste meldt de kaart geheimzinnig: 'Let op, dit is geen tosti.' Het blijkt een soort dubbelgeklapte hartige pannenkoek van brooddeeg die afkomstig is uit de Italiaanse regio Romagna. Mijn piadina is belegd met lekkere parmaham, buffelmozzarella (de echte, uit Napels) en rucola. De voedzame pompoensoep smaakt trouwens ook lekker, hoor ik van mijn tafelgenoot. De soep ziet er aantrekkelijk uit: knaloranje en dik.
Espresso, macchiato, cappuccino
Booon serveert een goede kop koffie — hoe kan het ook anders als Italië hoog in het vaandel staat. De jonge, hippe en good looking baristas hebben het vak geleerd van de Nederlands kampioen. En dat is te proeven: pittige espresso, macchiato en cappuccino met lekker stevig schuim en fraaie 'latte art'.
Vanaf vier uur is het prima borrelen in Booon met bier van Moretti, Aperol Spritz, of een goed glas wijn. Booon heeft een aantrekkelijk wijnkaartje, met door de eigenaars Betty en Dennis zelf ontdekte wijnen uit Salento (op de hak van de Italiaanse laars), maar ook niet alledaagse Bianco di Custoza van het Gardameer, en een prijswinnende rode lambrusco die niet al te zoet is. De wijnen (vanaf € 3,75 per glas) doen € 16 tot € 22 per fles. Echte omfietsprijzen!
Het brein achter Booon is de half-Italiaanse Betty Willemsen. Zij miste in Rotterdam — eigenlijk in heel Nederland — zo'n echte Italiaanse bar, waar je niet alleen goede koffie drinkt, maar ook eenvoudig en lekker eet en goed drinkt. Die is er nu dus wel. De website van Booon meldt dat de bar een 'publiek geheim lijkt te worden'. Vanaf nu is het geheim er wel van af.