Goede tapasrestaurants zijn in Rotterdam op één hand te tellen. In Kralingen bevindt zich er eentje die zeker het noemen waard is. Lokanta Proeflokaal serveert er al sinds 2003 overheerlijke tapas aan hun gasten uit Rotterdam en omstreken. Eigenaar en chef-kok is Sandor Kluin. Nadat hij enkele jaren in Spanje had gewerkt, besloot hij dat de tijd rijp was om zijn liefde voor tapas naar Rotterdam te brengen.
Voordat we een blik op de kaart werpen, kijken we even goed om ons heen. Door het kleurrijke interieur slaan we geen acht op de regenbuien buiten. De knalgele muren met Spaanse accenten en het bonte tafelzeil scheppen een warme en vrolijke sfeer.
Het publiek is gemengd: achterin zit een groot gezelschap, naast ons een stel. Ook mensen uit de buurt hebben Lokanta als vast adresje ontdekt.
Maar nu terug naar de kaart. Die wordt aangevuld met een seizoensmenu. Samen biedt het ons een ruime keuze aan tapas. Meer dan genoeg warme en koude tapas voor de vlees-, vis- en vegaliefhebber.
Eigentijds
Wat verder leuk is om te lezen, is de eigentijdse draai die aan sommige gerechten wordt gegeven. Bijvoorbeeld de tortilla met pesto of shiitake, een salade van kikkererwten, wortel, limoen en koriander of het torentje van verschillende tomaatjes met roomkaas en basilicumolie. Niet zozeer authentiek Spaans maar tapas met een twist!
Voorzien van een karaf witte wijn en genoeg ‘bubbels’ voor de Bob, gaan we voor het verrassingsmenu. De begeleidende aioli bij het brood is zoals je mag verwachten, lekker knoflookrijk.
De eerste ronde, olé!
We beginnen met een paar heerlijke hammen: pata negra en iberico. Ze worden vergezeld door een licht zoute machechokaas die we met kweepeergelei besmeren (jummie!) en een glaasje huisgemaakte gazpacho. Vervolgens smullen we van de gebakken almejas (venusschelpjes) groene asperges, tortilla met shiitake en het kunstige tomatentorentje.
Onze ogen en magen worden goed verwend. Alle tapas zijn duidelijk met zorg en aandacht bereid. Maar er komt nog meer! De laatste ronde bestaat uit een salade, gefrituurde padronpepertjes (mijn persoonlijke favoriet!), gemarineerde kippenvleugeltjes, patatas, abondigas (Spaanse gehaktballetjes) en dadels met spek en amandel.
Hasta la próxima
Na deze heerlijke overdaad komt er nog een chocolademousse en cortado (espresso met een wolkje melk) om de geslaagde avond af te sluiten. We zijn het met elkaar eens dat er nog genoeg tapas op de kaart staan die we graag willen proeven…maar wel bij een volgend bezoek uiteraard.
Kortom, voor wie Lokanta Proeflokaal nog niet kent: ga er eens heen! En nog een tip aan de studenten die toch in de buurt wonen of er binnenkort gaan wonen: dit is een leuke plek om je ouders mee naar toe te nemen (en ze de rekening te laten betalen).
foto: Martine Bergevoet