Waar De Geheime Keuken is, houdt Luciënne geheim

In De Geheime Keuken word je culinair verwend, maar hoe, en waar? Dat zegt kunstenaar en kok Luciënne van Assendelft nog even niet. Vijf donderdagen.

28 Okt 2014 Frank van Dijl

blogger Frank is mede-oprichter van De Buik en was er tot 1 juli 2015 aan verbonden.

Waar De Geheime Keuken is, houdt Luciënne geheim

Zo geheim was De Geheime Keuken nou ook weer niet dat wij van De Buik er niet van hoorden. Op een mooie najaarsmiddag zit ik met beeldend kunstenaar en kok Luciënne van Assendelft op het terras, proberend haar uit te horen. Wat is precies het geheim?

Aan het eind van het gesprek stel ik vast dat bij Luciënne een geheim veilig is. Alleen over de dagen waarop De Geheime Keuken zich manifesteert, is ze openhartig: vijf donderdagen in november (13, 20 en 27) en december (4 en 11). Telkens zestien mensen kunnen aan tafel, tachtig in totaal dus.

Je wordt culinair verwend, maar hoe?

Maar waar die tafel staat? Daarover houdt Luciënne haar lippen stijf gesloten. 'Kom maar,' zegt ze. Om eraan toe te voegen dat ook de bezoekers van De Geheime Keuken in het complot worden betrokken. Zij moeten zwijgen over hoe zij culinair worden verwend. Want dat mogen we dan weer wel weten: Lucy's Love Food, zeg maar de artiestennaam waaronder Luciënne opereert, 'gaat jullie culinair verwennen met onverwachtse wendingen'. Maar mondje dicht tot 12 december.

De Geheime Keuken, kom ik te weten, is de opvolger van Les Tables des Bon Vivants. Opvolger? Nou ja, dezelfde mensen die Les Tables maakten, komen nu met dit nieuwe concept op de proppen. 'Het grote verschil is dat nu de keuken centraal staat,' zegt Luciënne. Zij en Ruud Tompot zijn de mensen achter zowel Les Tables des Bon Vivants als De Geheime Keuken.

Thema deze eerste keer: tafelmanieren.

Kunstenaar en kok is Luciënne, of heb ik dat al gezegd? Als kunstenaar word je geboren, zegt ze. 'Dat ontwikkelt zich door de jaren heen, ik ben altijd op zoek naar spulletjes. Want ik houd van spulletjes.' Ze zat op de Willem de Kooning Academie, maar niet dan nadat ze een chemie-opleiding had gedaan. 'Iets heel anders,' laat ze er ten overvloede op volgen. 'Maar daar zit ook dat analyseren in wat je in de kunst ook doet. Tenminste als je een beetje materiaalfreak bent. En eigenlijk is het wat ook met het koken gebeurt: dat is ook analyseren, onderzoeken, kijken. Koken is chemie.'

Concentratie en een vrije geest...

Die chemie-opleiding heeft ze niet afgemaakt. Ontplofte er iets wat niet de bedoeling was, opper ik. 'Precies, ja, dat is letterlijk gebeurd, haha. Iets met discipline en concentratie die een vrije geest niet altijd kan opbrengen in een chemisch lab.'

Om haar studie te bekostigen, moest ze werken. 'Ik kwam in de Van Oldenbarneveltstraat langs een heel leuk zaakje dat net twee dagen open was. Dat heette Z & M [tegenwoordig aan de Veerhaven]. Daar ben ik me serieus met eten gaan bezighouden, daar kwam de aanzet om er meer mee te gaan doen. Ik vond thuis koken altijd al leuk, het werd alleen maar leuker.'

En nu dus De Geheime Keuken.

'Ja, dat is een evenement, een coproductie van Reset Your Brand van Ruud Tompot en mijn Lucy's Love Food. Ik heb de afgelopen jaren veel foodconcepten in het buitenland neergezet, puur om mensen te inspireren. Die zijn dan van een bedrijf, ze willen met elkaar ergens gaan eten maar niet in een restaurant want daar zitten ze al een paar keer in de week. Op zo'n inspiratietour zet je ze dan in een vreemde zetting, dat is veel interessanter,' zegt ze. 'Ik wil dat het óver het gewone aan tafel gaan en een hapje eten héén gaat. Daar komt denk ik toch de kunstenaarsgeest om de hoek kijken, want in een kunstwerk probeer je mensen ook aan te zetten tot denken.'

Aha, knik ik.

Waarom soep eten met een lepel?

'Er is zoveel te doen over eten de laatste tijd,' licht ze toe, 'waarom zouden we er niet op een andere manier kijken? Waarom eten we soep met een lepel? Omdat we dat zo hebben geleerd. Is dat wel zo handig? In China eten ze met stokjes. Ook soep. In De Geheime Keuken moet het een beetje schuren, het moet vragen oproepen.'

De vragen die het bij mij oproept, zijn vooral praktisch van aard. Waar moet je heen voor Die Geheime Keuken, wat krijg je te eten en vooral, voel je je er op je gemak? 

'Je moet het zien als een performance,' wil Luciënne nog wel kwijt, 'waarin eten het medium is geworden. Ik kan niet met voorbeelden komen, want dan geef ik het geheim prijs. Ja, op je gemak... Ik denk dat je je wel veilig voelt op de plek waar je terechtkomt. Je hoeft niet bang te zijn dat ik met eten ga rommelen, want daar ben ik te veel kok voor.'

Gerustgesteld? Stuur dan een e-mail naar lucyslovefood@gmail.com met de dagen waarop je zou kunnen komen en met je mobiele nummer. Je hoort dan voor welke avond je bent geselecteerd. Een avondje Geheime Keuken kost € 35, voor € 15 extra krijg je er een fles wijn bij.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Remco Vierling 28 Okt 2014, 20:33

Ik heb mij onlangs nog ingeschreven en heb er alle vertrouwen in dat de avond een avontuur gaat worden...er zijn nog enkele plekken...

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.