Verre reizen maken gaat nu niet zo makkelijk, maar een bezoek aan The Malt Vault maakt veel goed. Van Schotland, de VS, Japan tot India, deze whiskybar lijkt uit elk land wel een fles te hebben. De reis begint wanneer je goed moet zoeken om de bar überhaupt te vinden. Eenmaal aangekomen is The Malt Vault de ideale plek om een wereld aan whisky te proeven.
Speakeasy bar

Zoek The Malt Vault en je loopt er waarschijnlijk drie keer bovenlangs. Vanaf de Oudegracht moeten we met de trap naar beneden om bij werfkelders te komen. Geen bord te zien, geen naam boven de deur, niets geeft weg dat hier een van de beste whiskybars van Nederland zit. Een verborgen parel met een prachtig interieur. We komen binnen in de ‘Green Room’ met zachte rode banken. We lopen door naar de bar. Met de koperen behuizing lijkt het alsof we in een distilleerketel zitten.
Eigenaar Saïd opende in 2017 The Malt Vault aan de Voorstraat, maar verhuisde een jaar later naar de huidige locatie aan de gracht. Op dit moment is de Siciliaanse Giusi zijn rechterhand en runt de zaak. De eerste whisky die zij ooit proefde was Penderyn, een whisky uit Wales. Ze was verkocht. Gefascineerd geraakt door het productieproces kreeg ze veel respect voor de gouden drank. Volgens Giusi is het ontdekken van whisky het mooiste wat er is. The Malt Vault is de ultieme plek om daar de tijd voor te nemen. Hier vind je geen dagtoeristen. Zonder reservering krijg je hier geen plek. Zelfs de gasten komen van over de hele wereld.
Whisky flights

We nemen plaats aan de bar. We zien honderden flessen whisky verdeeld over drie planken. Giusi legt uit dat het bovenal single malt whisky is. Die hebben het meeste karakter. We kunnen kiezen uit meerdere opties. Uiteraard zijn alle whisky’s per glas te bestellen. Daarnaast kunnen we whisky flights bestellen, een drietal whisky’s die een beetje zijn ingeschonken. Elke whisky heeft een verhaal. Wij gaan met Giusi op ontdekkingsreis en nemen flights om de verschillen te proeven.
We beginnen aan de andere kant van de wereld. Whisky wordt tegenwoordig niet alleen gemaakt in Schotland, Ierland of de VS. Er zijn overal goede producenten. We proeven de Tasmaanse single malt Hellyers Road. Deze whisky is in de laatste fase gerijpt in vaten waar Pinot Noir in heeft gezeten. Wat een rijke whisky is dit. De rode wijn heeft duidelijk een stempel achtergelaten. De smaak doet ons denken aan bramenjam met een licht pepertje.
We gaan verder met de Schotse single malt Glengoyne, de cask strength 007. Nogal een verrassing, want deze bevat 58,9% alcohol. Giusi legt uit dat de whisky niet is verdund en rechtstreeks uit het vat komt. Daardoor proef je de essentie van de distilleerderij. In een deel van die vaten heeft sherry gezeten en geeft een kruidige smaak aan de whisky. De whisky is vol, krachtig en ook fruitig. Het verbaast ons dat de alcohol niet domineert en de whisky fijn drinkt.
De laatste whisky is heel uniek. Deze single malt komt van het legendarische Schotse eilandje Islay. Daar worden bovenal sterk rokerige whisky’s gemaakt. Van een van de distilleerderijen heeft The Malt Vault een eigen vat gekocht. Die is 12 jaar oud en deels gerijpt op voormalige Pedro Ximenez vaten (PX), een zoete sherry. Uit het glas komt een geur van stevige rook. Daarnaast proeven we duidelijk de zoete, rozijnige tonen van de PX-vaten. Deze unieke en zeer smaakvolle single malt is nergens anders te vinden dan bij The Malt Vault.
Whisky cocktail

Giusi is nog niet klaar met ons. Whisky puur is lekker, maar whisky in cocktails moeten we volgens haar echt proeven. De meest klassieke whiskycocktail is de Old Fashioned. Op de bar staan kleine houten vaatjes. Daarin liggen de cocktails te ‘rijpen’. Een normale Old Fashioned is gemaakt met bourbon, maar Giusi heeft een combinatie gemaakt met verschillende whisky’s. De suikersiroop en Angostura bitters maken de cocktail smaakvol en fris met de whisky die mooie aanwezig blijft. Met ijs en een artistiek verwerkte sinaasappelschil is dit een heerlijke afsluiter van onze reis.