De cocktailscene in Utrecht is de afgelopen jaren hard gegroeid. In het centrum heb je snel een goede cocktailbar gevonden, maar waar moet je daarbuiten zijn? De meest verrassende zaak ligt misschien wel in Leidsche Rijn: Venster. Een restaurant, of is het eerder een buurtkantine? Waarschijnlijk iets er tussenin. Venster laat zich niet vangen onder één noemer en dat lijkt precies de bedoeling van eigenaar Daniel Lansbergen.
Net even wat anders

Als Utrechter ben je snel gewend aan de historische panden met klassieke of hippe horeca. Venster is ideaal voor degene die eens wat anders wil. Daniel opende Venster in 2019. Toen hij de luiken zag moest hij denken aan grote vensters, ergo de naam. Het pand bestaat uit houten palen en golfplaten en lijkt op een combinatie tussen een kas en een foodkeet. Het past perfect bij de industriële uitstraling van het Berlijnplein. Buiten in het zonnetje op het terras krijgen we het festivalgevoel dat we al anderhalf jaar moeten missen. Hier hoort een goede cocktail bij.
Verrassende cocktailbar
Als doorgewinterde horecaman heeft Daniel alle facetten van het vak gezien. Daarnaast deed hij opleidingen voor onder andere slijter, bierbrouwen en watersommelier. Cocktails kwamen later op zijn pad toen hij optrok met Marcel van der Ben (Behind Bars). Toen hij Venster startte wist hij precies wat hij wilde doen. “Bovenal waar ik zin in heb”, roept hij met een bulderende lach. Zijn menukaart wisselt regelmatig en de gerechten zijn creaties uit alle keukens. Kijk niet gek op als hij pannenkoeken, BBQ, pizza, rivierkreeft of een bring-your-own-badje-evenement gepland heeft staan. Verrassen lijkt de rode draad in alles wat hij doet. Zo ook de cocktails. Kijkend naar de bar zien we een bijzonder goede selectie aan sterke drank. Niet het assortiment dat je zou verwachten. Dat beloven mooie cocktails te worden.
Mezcal Basil Smash

De Gin Basil Smash is een relatief nieuwe cocktail die door social media de wereld overging als een hit. Daniel raakte gefascineerd en ging experimenteren. ”Een hartige cocktail is tof, dat bestaat nog niet.” Zijn twist bestaat uit mezcal, citroen, suikersiroop en basilicum. Veel basilicum. De licht rokerige mezcal geeft een aards karakter. Als garnering drijft een blaadje basilicum op de cocktail met een paar druppels intense truffelolie. Die komt alleen in het aroma terug. Daniel zegt: “Bij een cocktail verwacht je zoet, zuur en bitter, je verwacht geen hartige smaak, dat maakt het zo verrassend.” Hij heeft helemaal gelijk. Bij elke slok lijkt het alsof we een Italiaans gerecht aan het drinken zijn.
Simply softly
Jaren geleden deed Daniel mee aan een cocktailcompetitie met cognac. De Simply Softly die hij creëerde heeft inmiddels een benoeming in de vermaarde Difford’s Guide. Trots zegt hij: “In Melbourne staat deze cocktail bij meerdere horecazaken op de kaart”. De cocktail bestaat uit cognac, bourbon, jonge graanjenever, rode vermouth, ginger beer en limoensap. “Ik was in die periode veel bezig met highballs, maar niemand wist wat dat was. Bovenal wilde ik een smaakvollere versie maken.” We verwachten een sterke cocktail,maar niets is minder waar. Deze cocktail is geweldig op een zonnig terras. De sterke drank is subtiel gecombineerd en geeft een kruidige diepgang. De ginger beer en limoensap brengen de zomer naar boven.
Venster punch

Tijdens een cocktailcompetitie met rum maakten alle deelnemers hun creatie netjes in een glas. Dan is Daniel aan de beurt. Hij pakt een emmer, gooit de ingrediënten bij elkaar en deelt uit aan iedereen. “Rum is fun, dat drink je samen. Ik ben fan van punch en daarom is elke zondag Sunday Punchday bij Venster.” Vandaag krijgen wij een punch die bestaat uit gin, perziklikeur, citroen, rum en thee. Deze unieke thee komt van een Nederlandse producent uit Zundert. De grootste verrassing is de rum, gemaakt in Franse stijl. In ‘normale’ punch zit vaak Spaanse stijl (zoetere) rum, maar deze droge variant zet de punch op zijn kop. De fruitige en kruidige smaken van de andere ingrediënten dansen op de rijke aardse smaak van de rum. Geserveerd in een groot theeglas met aalbessen weet Daniel de cocktail stijlvol te presenteren.