Nostalgie viert hoogtij in de horeca: het lijkt of oeuf mayo aan een opmars bezig is. Vrijwel elke hippe tent serveert een eitje met mayonaise (zelfgemaakte, dat spreekt voor zich). De Buik ging op zoek naar deze klassieker onder de Franse bistrogerechten waarvan inmiddels verschillende versies zijn.

In Frankrijk wordt elk jaar het kampioenschap voor de beste l’oeuf mayonnaise ter wereld gehouden. Er schijnt een keer een kok te hebben meegedaan die op de wedstrijddag uren in de trein zat om de beste dagverse eieren te scoren. Voor Nederlandse chefs is oeuf mayo een cultgerecht. Je kunt er heerlijk mee variëren.
Vivid

Op z’n sjiekst eet je eitjes met mayonaise bij café restobar Vivid. Het goede leven wordt er gevierd met ‘oeuf mayonaise met truffel (3 halve)’. Bij die laatste toevoeging op de kaart zou je heel even kunnen denken dat het gaat om drie halve truffels, maar dat blijkt helaas niet het geval. Aan de Nobelstraat kun je je drie halve zachtgekookte (!) eitjes zelfs nóg meer opwaarderen. Als supplement is er Baeri kaviaar, al moet je dan wel 10 euro extra aftikken.
Rooie Nel

In deze moderne bistro aan de Jagerskade serveren ze oeuf mayo met ‘nduja ofwel lekker pikant. Dat komt door het gebruik van een Italiaanse gedroogde smeerbare worst met rode pepertjes. Een crumble van pancetta zorgt op z’n beurt voor een heerlijke bite naast het zachte en romige van het ei en de mayo. Opvallend detail: de eitjes liggen niet op z’n kop; het eigeel ligt heerlijk te shinen.
Bistro Madeleine & Sea Salt Saloon

Dat het gerecht meer is dan een paar hardgekookte eieren, bedolven onder lobbige mayonaise, bewijzen ook Bistro Madeleine, die het gerechtje zo nu en dan op of buiten de kaart om heeft, en het kleine zusje Sea Salt Saloon waar eitjes en mayonaise worden opgewaardeerd met gedroogde ansjovis en limoen.
Bar Bet

Bar Bet – ook aan ’t Wed - tikt regelmatig een eitje voor het klassieke gerecht. De laatste keer waren dat eitjes ‘in het groen’ met een bescheiden hoeveelheid mayo waardoor het gerecht zowaar een gezonde uitstraling kreeg.
Le Comptoir
Tot slot proefden we, zoals je het in het Frans schrijft, oeufs mayonnaise bij Le Comptoir aan de Voorstraat. Een Franse restobar waar je kleine, verfijnde gerechten kunt eten, kan natuurlijk niet zonder. Hun devies: houdt het simple.
Hebben wij een spannende oeuf mayo over het hoofd gezien? Laat het ons weten!