Je hebt tegenwoordig aardig wat opties om te doe-het-zelven aan tafel. Gourmet, steengrill, fondue, en als je echt los wil gaan zo’n oventje waarin je mini-pizza’s bakt. Voor fans van dit soort interactief eten, maar eigenlijk voor iedereen, is er nu HOT&HOT. Deze hotspot (letterlijk, en op meerdere manieren) is een absolute aanrader, en niet alleen voor liefhebbers van pittig eten!
HOT&HOT is dubbel hot

De naam HOT&HOT is niet voor niets gekozen. Aan de ene kant slaat het op de hotpot zelf. Dit is een stalen bak waarin verschillende soorten bouillon aan de kook worden gehouden, tegenwoordig verzonken in een speciale tafel. Maar de naam verwijst ook naar de Sichuan-keuken, waarin ruim gebruik gemaakt wordt van knoflook en chilipeper en uiteraard de Sichuanpeper. Deze peperkorrels – het zijn overigens geen echte pepers, maar gedroogde schilletjes van een of meerdere citrusachtige planten – hebben een bijzonder effect: naast dat ze uiteraard pittig zijn, geven ze een soort tintelend, verdovend gevoel aan de tong. Hierdoor verandert je smaak iets, wat een bijzondere culinaire ervaring is (en zeker een keer aan te raden!). Het resultaat is een warm gevoel van binnen, én van buiten, gezien de heerlijk warme dampen die uit de hotpot komen opstijgen.
Eetstokjes en schuimspaan

We werden welkom geheten door een allervriendelijkste gastvrouw, en naar onze tafel gebracht door de gastheer die ons daarna een korte instructie gaf over het gebruik van de hotpot. Ons kookgerei bestond uit wat lange eetstokjes en een schuimspaan om eten uit de bouillon te vissen, en een soeplepel om de bouillon mee op te scheppen. Verder is het een kwestie van al het lekkers in de bouillon te laten zakken: een kind kan de was doen. Onze gastheer vertelde dat hij zelf ook groot fan was van deze hotpot, omdat het hem erg deed denken aan thuis. Dat voorspelde veel goeds!
Doe-het-zelf: menu én dipsaus

Natuurlijk houdt niet iedereen van pittig eten, en HOT&HOT Heeft ook rekening gehouden met deze categorie. Er zijn namelijk zes soorten bouillon om uit te kiezen: drie zijn er pittig en drie niet, en er is nog een zevende ‘huisbouillon’. Wij kozen voor een paddenstoelenbouillon, de mild pittige soepbasis met chili en sichuanpepers en de neutrale huisbouillon. Verder hadden we gemarineerd en niet-gemarineerd rundvlees, garnalen, gehaktballetjes met koriander, tofublokjes, Chinese wintermeloen, spinazie en Japanse ramen noedels om in de verschillende bouillons te koken. Er stond nog véél meer op de kaart, gerechten die wat spannender kunnen zijn voor minder ervaren eters van de Chinese keuken (ik noem bijvoorbeeld kippenklauwtjes, eendenbloed en runderaorta), maar ook verschillende soorten paddenstoelen, gehaktballetjes en kip. En als je nou veel honger hebt en niet kan wachten tot de bouillon kookt, kun je als voorgerecht bijvoorbeeld wat Japanse bijgerechten zoals edamame, gyoza en karaage (gefrituurde kip) bestellen.
Naast deze verschillende hapjes was er nóg iets leuks om zelf te doen: je kunt namelijk ook zelf je dipsaus maken voor je versgekookte groenten, vlees en vis. En als je daar hulp bij nodig hebt: geen zorgen, HOT&HOT helpt je op weg met recepten voor twee traditionele dipsauzen.
Tintelende tong

We konden het niet laten om wat gyoza te bestellen als klein voorgerechtje: knapperig en goed op smaak. Ook kregen we, als bijgerechtje, hemelse gesneden komkommer met knoflook. Best mooi dat zoiets simpels zo verschrikkelijk lekker kan zijn. De bouillon kookte daarna al snel, de dipsausjes waren volgens HOT&HOT-recept gemaakt, en we konden écht beginnen. Het gesneden Angus rundvlees was nog een tikkeltje bevroren toen het op tafel kwam, maar een kort verblijf in de hotpot loste dat redelijk snel op. De mild pittige soep was pittig genoeg, en al gauw zaten we inderdaad erg hot aan tafel, inclusief licht tintelende tong. Het gemarineerde rundvlees was ook erg lekker pittig: de komkommer was een welkome verkoeling. De afwisseling in ingrediënten zorgt voor telkens nieuwe activiteiten, zoals garnalen pellen, of smaaksensaties, zoals tofu vol opgezogen bouillon. Verrassing van de avond was de wintermeloen, die totaal niet zoet is en heel goed combineerde met de bouillon. De ramen noedels bewaarden we tot het laatst: zo konden we de ramen samen met de inmiddels zeer rijke bouillon als soep drinken.
We sluiten af met een Chinese variant op de churro’s: minder zoet dan de Spaanse, maar een goede afsluiter. Met tintelende tong en warm van binnen en van buiten stapten we diep voldaan weer de deur uit. Wat fijn dat we nu niet naar Rotterdam of Amsterdam hoeven om ons in Sichuan te wanen.