Nieuw op de Willem van Noortstraat: de Sumventure Flightbar. Hier kun je borrelen, vind je lekkere cocktails en geweldige Caribbean bites. Eigenaar Sumeet Bikha wilde altijd al een eigen bar beginnen. Diep in de lockdown vond hij een pand. Hij sprong in het diepe en ging ervoor. Dat zijn familie kwam helpen en prachtige Surinaamse invloeden meebrachten, maken deze zaak een verrassing in Tuinwijk.
De wereld aan inspiratie

Sumeet begon zijn carrière aan de hotelschool. Hij liep stages in Curacao en Los Angeles, onder andere bij een cocktailbar. “Ik was gefascineerd door de bartenders die prachtige cocktails maakten”, vertelt Sumeet. “En op vakanties met vrienden in Schotland en Engeland dronken we flights aan de bar. Daar wilde ik ook iets mee gaan doen.” Later in de horeca ging hij vooral aan de slag als bedrijfsleider. Dat veranderde toen hij vorig jaar een café aan de Willem van Noortstraat te koop zag. Hij wist genoeg: dit moest zijn bar worden.
Surinaamse invloeden

In lockdown je baan opzeggen en een bar beginnen, je zou het niet snel iemand adviseren. Maar Sumeet wilde dit avontuur aangaan, het was nu of nooit. In de naam komt alles terug; hijzelf (Sum), het avontuur (venture) en het concept (flightbar) Zodra de handtekening was gezet kwam de mooiste verrassing. Zijn oom Soerie: “Zal ik helpen verbouwen?” Zijn neef, kunstenaar Rattan: “Zal ik helpen met een wandschildering?” Zijn moeder: “Je gaat toch wel hapjes serveren?” Zijn zus: “Ik ga zoetigheden maken.” Dus staan er op de kaart Bara’s van Mama, Kipvleugels van Papa en Sweets van Rishano. Eén voor één om je vingers bij af te likken. En oom Soerie? Die heeft zijn eigen flight.
Cocktails & Flights

De zaak is stijlvol ingericht. Industrieel baksteen gecombineerd met groene stoelen van fluweel en een prachtige wandschildering van diverse landen. Op de bar zien we vooral rum, whisky en gin. Een kwalitatieve en diverse selectie en alles is los te bestellen. Met een flight (drie glazen naast elkaar) kunnen we goed proeven en vergelijken. De flessen staan geselecteerd op prijs; Economy, Business en First Class. Daarnaast zien we ook andere flights, zoals de Venture (avontuurlijk) en die van Soerie (de favorieten van zijn oom). Wij krijgen de populairste flight: Business Class. Sumeet kiest een selectie rums en schenkt die in: Santa Teresa uit Venezuela, Matusalem uit de Dominicaanse Republiek en Ron Zacapa uit Guatemala. Dit is een mooie manier om de diversiteit aan smaken in rum te ontdekken.
Klassieke cocktails met een twist

Door naar de volgende flight: cocktails. Sumeet: ”Toen de bar open was kreeg ik vraag naar cocktails. Ik ben mezelf hierin gaan ontwikkelen, want cocktails maken wilde ik heel graag.” Op de kaart zien we vooral klassieke cocktails. We beginnen met een Moscow Mule. Die is precies zoals we hem willen; vodka, pittige ginger beer, limoen en munt. Dan krijgen we de Dark ‘n Sarnami, een twist op de Dark ‘n Stormy. Sumeet: “Sarnami is Hindoestaans voor Surinaams. Omdat ik de Surinaamse rum Borgoe gebruik vond ik de naam toepasselijk.” De cocktail is ook gemaakt met ginger beer, limoen en munt, maar de rum maakt hem lekker kruidig. De Bara’s van Mama passen hier perfect bij. We eindigen met een Espresso Martini. Sumeet: “Het is belangrijk om goede koffiebonen te gebruiken. Dan blijft de laag crema langer liggen.” De cocktail bevat wodka, espresso en Licor 43 in plaats van koffielikeur. Daardoor proeven we naast de koffie smaakvolle vanille. Heerlijk in combinatie met de Caribbean Sweets van zijn zus.