Sumventure Flightbar bruist als nooit tevoren: de cocktailkaart is vernieuwd en in het weekend is er een DJ of een jazzband. De Surinaamse roots van de eigenaar proef je gelukkig nog steeds: de huisgemaakte bites van papa en mama zijn er nog steeds.
Sumventure Flightbar bruist als nooit tevoren: de cocktailkaart is vernieuwd en in het weekend is er een DJ of een jazzband. De Surinaamse roots van de eigenaar proef je gelukkig nog steeds: de huisgemaakte bites van papa en mama zijn er nog steeds.
Vier jaar geleden waren we al eens bij Sumventure Flightbar in de Tuinwijk: hoog tijd voor een update. Sumeet Bikha opende toen een eigen bar met cocktails en zogeheten flights. Zijn inspiratie deed hij op tijdens de reizen die hij maakte. Op het menu stonden proefglazen whisky, cognac en rum uit de hele wereld plus een paar klassieke cocktails.
De cocktailbar staat inmiddels als een huis. De nieuwe kaart bevat nog steeds klassiekers, maar vooral de signature cocktails zijn een aanrader. Daaraan is veel tijd en aandacht besteed en Bikha maakt gebruik van bijzondere ingrediënten. Kijk niet raar op als je een cocktail krijgt met kippenbouillon, chili-olie of avocado. Het is ook de enige cocktailbar in Nederland met huisgemaakte bara’s van mama en kipvleugels van Bikha’s vader (mits ze niet met vakantie zijn).
Wij wilden de Sumventure versie 2.0 ervaren en bestelden drie cocktails. De Highland Airlines verwijst naar highlands in Schotland, gemaakt met een single malt whisky. De combinatie met rum met een bananensmaak, bieten, nootmuskaat en bitters maakt ‘m fruitig en lichtkruidig. De whisky is mooi in balans met de overige ingrediënten. De liefhebber van een Manhattan kan deze Highland Airlines zeker waarderen.
De volgende cocktail is Haiti Airways, gemaakt met rum. In het hele Caribisch gebied wordt rum gemaakt, maar de rum uit Haïti is bijzonder. Door wilde fermentatie levert het intense smaken op als overrijp tropisch fruit. Bikha heeft daaraan gefermenteerde appels, cava, limoensap en bitters toegevoegd. De topping is een room van munt, waardoor deze cocktail oogt als een smakelijk dessert. Hij is fris, lichtzuur en bovenal lekker fruitig. De smaken blijven zich ontwikkelen in de afdronk.
Raak je door de cocktails geïnteresseerd in whisky’s en rums? Sumventure biedt nog steeds flights aan. Dan krijg je een drietal dranken in een proefglas geserveerd - met bijzondere verhalen erbij.
Onze laatste bestemming is China. De Air China is gemaakt met baijiu, de nationale drank van China. Gemaakt op een manier die vrijwel nergens in de wereld wordt toegepast. Daaruit ontstaan maken als ananas, papaya, sojasaus en paddenstoel.
In de bar aan de Willem van Noortstraat doen ze er een schepje bovenop door een Sichuan-mango siroop, een huisgemaakte likeur van kippenbouillon, bitters en zout toe te voegen. Dit resulteert in een knaller van een cocktail. Waar de vorige twee cocktails variaties zijn op bekende recepten is Air China totaal iets anders: pittig, hartig en intens. Een Aziatische hotpot in een glas. Geweldig als je – op cocktailgebied – eens uit je comfortzone wilt raken.
Geen zin om (veel) te drinken, maar wel te proeven? Sumventure biedt als een van de weinige cocktailbars in Nederland kleine cocktails aan. Er zijn ook alcoholvrije opties: van een Moskow Mule tot een Dark ’n Stormy, passend bij de tijd van het jaar.
Behoefte aan een beetje licht tijdens de donkere dagen? Bij Loft 88 - sinds eind september ook in Utrecht gevestigd - krijg je een zomers Ibiza-gevoel.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.
Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Utrecht? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.
Geniet van de volgende voordelen: