In april 2021 werd Toetje geboren op Vismarkt 14, waar Vis ‘n Friet voorheen gevestigd zat. Een gokje, maar een kans die Bonaly Penders niet kon laten liggen. Ze vertelt hoe het allemaal begon, met een banana pudding in New York.
In april 2021 werd Toetje geboren op Vismarkt 14, waar Vis ‘n Friet voorheen gevestigd zat. Een gokje, maar een kans die Bonaly Penders niet kon laten liggen. Ze vertelt hoe het allemaal begon, met een banana pudding in New York.
In 2019 vertrok de inmiddels 24-jarige Bonaly Penders voor vier maanden naar New York. Geïnspireerd door de romantische comedy ‘No Kiss List’ bracht ze een bezoekje aan Magnolia Bakery. De eerste keer dat ze er was raadde een local haar de banana pudding aan. Aangezien Bonaly geen groot liefhebber is van banaan sloeg ze over. Haar vriend zei echter: “Als een local zegt dat je iets moet proeven, dan moet je dat doen.” En zo geschiedde. Hij probeerde de banana pudding en ook Bonaly nam een hapje. “Ik was op slag verliefd. Het was echt zó lekker.”
Bonaly en haar vriend konden niet lang zonder de lekkernij. “Mijn vriend is begonnen, hij wilde het recept thuis maken. Hij vond: “We moeten dit vaker eten en we kunnen niet elk jaar naar New York.” Het jonge stel vond een aantal recepten online, maar de perfecte samenstelling was een zoektocht. Slagroom, banaan, pudding, gecondenseerde melk, koekjes. “We hebben er uiteindelijk zelf ingrediënten bij gedaan en weggelaten. Zoete dingen, niet zoete dingen. Uiteindelijk is het gelukt.”
In april 2021 werd Toetje geboren op Vismarkt 14, waar Vis ‘n Friet voorheen gevestigd zat. Een gokje, maar een kans die ze niet kon laten liggen. “Ik was op vakantie altijd bezig met hoe leuk het zou zijn om zelf een zaakje te beginnen. Dat was altijd meer voor de grap. Mijn vader en ik keken wel eens op Funda Business, maar veel plekken waren te groot of te ver weg. We waren eigenlijk gestopt met zoeken, toen vond mijn vader dit pand.”
Het is perfect. Klein genoeg om in haar eentje te runnen en daarbij kwam het op een goed moment in haar leven. “Ik had net een cursus sociaal ondernemen afgerond en ik had na een periode van depressie weer mensen om me heen. Toen is het proces gestart, ik wilde dat mensen de banana pudding konden proeven.”
Voor wie het niet kent: de Vismarkt is een gezellige, vriendelijke en verwelkomende straat. Toetje past er goed tussen. Als je binnenkomt lachen de creatieve uitingen van Bonaly je toe, net als de vele planten, bloemen, mokken van de kringloop, zelfontworpen bekers, een houten bar en asymmetrische tafeltjes gemaakt van boomstammen. “Ik wil dat niks perfect is. Niets symmetrisch. Er is namelijk niets perfect in het leven en dat vind ik juist leuk.”
Hoewel de naam van het zaakje anders doet vermoeden kun je banana pudding op ieder moment van de dag eten. ‘Ik at het in New York vaak als lunch, maar ik ben een zoetekauw. Je kunt het ook afhalen en meenemen om thuis als toetje op te eten - het blijft twee tot drie dagen goed in de koelkast. Als vervanging voor een taartje kan natuurlijk ook.’
De banaan is Bonaly’s favoriet. “Maar, mijn vriend vindt chocolade het lekkerst. Ik heb sowieso het gevoel dat mannen die variant vaak lekkerder vinden. Tegen nieuwe gasten zeg ik wel altijd dat ze eerst de banana pudding moeten proeven. Die moet je gewoon een kans geven.” Liever toch iets anders proberen? Bestel dan eens de Agroposta, een limonade met handgeplukte vruchten uit Kroatië, een lekkere lunch of een stomend bakkie pleur met bonen van Simon Lévelt.
De jonge ondernemer heeft nog veel plannen. Duurzaamheid speelt daarin een belangrijke rol. “Ik wil duurzaamheid makkelijker en toegankelijker maken, zonder het aan mensen op te dringen. Ik wil het vooral leuk maken.” Zo rekent Bonaly bijvoorbeeld dezelfde prijs voor koemelk als voor plantaardige melk. “Ik vind dat het niet uit moet maken.” Stap voor stap wordt Toetje steeds groener. “Ik ben nog lang niet perfect op het gebied van duurzaamheid, maar het is een traject.”
Naast het verduurzamen van Toetje hoopt ze de komende tijd naamsbekendheid te creëren. “Vanwege de Dom komen hier veel toeristen, het lijkt me leuk als moeders hier met dochters heen komen tijdens een dagje Utrecht, omdat ze hebben gehoord dat Toetje er leuk uitziet en dat alles lekker proeft. Dat je hier écht even langs moet gaan.” Nou wij kunnen je vertellen: je moet er écht heen. En vergeet als je een bezoek brengt aan Toetje niet om een stempelkaartje mee te nemen. Daarmee spaar je niet alleen voor gratis koffie, je kunt er ook bloemen mee zaaien. Er zitten namelijk bloemenzaadjes in het kaartje verstopt.
Een ode aan lekker belegde broodjes en waar in Utrecht je deze kan halen.
Ontdek Apotheek Utrecht: een bijzonder restaurant waar gastronomie en historie samenkomen. Hier kom je zeker terug voor een herhaalrecept.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.
Geniet van de volgende voordelen: