Vrijheid-blijheid binnen de poort van Bar Barak

Er staan spannende gerechten van plancha en vuur op het menu bij Bar Barak in Utrecht, met verrassende wijnen, wilde bieren en een gemoedelijke sfeer.

Vrijheid-blijheid binnen de poort van Bar Barak

Het was een psychiatrische observatiekliniek, een vrouwengevangenis en een barakkenkamp in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het oude Pieter Baan Centrum een verzamelplek voor kleine ondernemers, kunstenaars en nu ook horeca. Op een zwoele avond gingen we een paar gerechtjes proeven bij Bar Barak aan de Gansstraat.

Luchtplaats 

Wie onder de poort doorloopt, komt op de voormalige luchtplaats waar je direct een vrijheid-blijheidgevoel krijgt. Her en der zijn houten tafels en turquoisekleurige stoelen geplaatst en de achterkant van een oude DAF doet dienst als overdekte zitplek: we herkennen het autootje van buurtrestaurant De Pomp waarvoor dit jaar helaas het doek is gevallen.

We zijn vroeg en mogen van de meiden in de bediening zelf een plekje uitzoeken. Door het prachtige weer is het restaurant van Bar Barak helemaal leeg. Op het terras genieten we in het laatste zonnetje van een Skuumkoppe van de tap. Volgende keer proberen we gegarandeerd de Funk 2024 die ‘wild in het glas’ schijnt te zijn.

Menu bij Bar Barak is wild

Lekker wild is ook het menu, beginnend met brood van Lavett dat op het terrein binnenkort een zuurdesembakkerij en espressobar opent. Kijk maar naar de bijbehorende brooddip van opgeklopte boter met gochujang (Koreaanse rode peper-pasta) en sesam. 

Verder zien we gerechten op de kaart als geroosterde tomaten met stracciatella, citroenolie en pecannoten en zwezerik van de BBQ met miso-pindadip. 

Van de plancha 

Wij kiezen om te beginnen iets dat niet van het vuur komt: gepekelde makreel met shoyu (Japanse sojasaus) en IPA-azijn. Een lekker gerechtje, net als de artisjok van de plancha met cèpes crème en gekarameliseerde sjalot. Jammer dat de blaadjes van de groente weinig vruchtvlees hebben, maar het aardse van het artisjokhart smaakt met name heerlijk bij het zoete van de sjalot.

Laatste gerecht is picanha, staartstuk van het rund, die helaas als een soort rosbief (koud) wordt geserveerd met (eveneens koude) gist beurre noisette. Dat is even schakelen, maar het is een kleurrijk gerechtje, met Oost-Indische kers en pickle van radijs. Het is dat we nog een afspraak hebben anders hadden we graag nog de tijgersoes met bramencustard, gerookte crème fraiche en verveine geprobeerd bij koffie van de Utrechtse brander Dagger.

Samenwerking in Utrecht

Bar Barak is een samenwerking tussen een vijftal bekende Utrechtse horecamensen, onder andere afkomstig van restaurant Feu, bakkerij Lavett en De Bierkantine. 

Er wordt spannend gekookt, de sfeer is superrelaxt en er worden, naast wilde bieren, verrassende wijnen geschonken, zelfs van het Griekse Kreta, en van rood en wit tot oranje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
‘Kameelbollen’ zijn de hardlopers bij bakkerij Kameel

Bakkerij Kameel in Utrecht: ambachtelijk zuurdesem, Fins geïnspireerde ‘kameelbollen’ en zoete broodjes in het sfeervolle Museumkwartier.

Winactie: waar lees jij de Buik Magazine deze zomer?

Waar lees jij de Buik Magazine deze zomer? Deel je Buik-moment en. maak kans op zomerse prijzen!

Met dank aan Mosa heeft ook De Bilt een restobar op niveau

Restobar Mosa in De Bilt verrast met verfijnde bar bites, perfect gegaarde octopus en een chef’s table ervaring op topniveau. Proef wat Mosa uniek maakt!