Frans eten zoals ze dat vroeger deden met de gerechten van Bouillon Mercier

De Franse chef Paul Mercier heeft sinds kort een pop-up restaurant: Bouillon Mercier. Een bouillon is een oud type Frans restaurant en de gerechten zijn ook allemaal klassieke Franse gerechten.

14 Dec 2020 Floortje Dekker

blogger Floortje is student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam waar zij de opleiding redactie medewerker volgt. Naast haar studie doet ze aan kickboksen. Haar lievelingsgerecht? Eigenlijk alles waar pesto in zit.

Frans eten zoals ze dat vroeger deden met de gerechten van Bouillon Mercier

De Franse chef Paul Mercier werd geboren in Frankrijk, waar hij opgroeide en zijn liefde ontwikkelde voor horeca en koken. Tien jaar geleden verhuisde hij naar Amsterdam en op de vraag ‘waarom’ werd er hard groepen: “L'Amour!” In Amsterdam woont zijn vrouw, waardoor Paul besluit om te verhuizen en werk te zoeken in de Amsterdamse horeca. Na jaren samenwerken met Joris Bijdendijk en Ron Blaauw, wordt het tijd om iets voor zichzelf te beginnen.

​Een echte Franse bouillon


Een bouillon is een oud type restaurant, dat je vroeger vaak zag in Parijs. Deze zaken kwamen vooral voor rond eind negentiende eeuw, maar de laatste jaren zijn ze ook weer te zien. Je zou deze zaken een beetje kunnen vergelijken met een bistro of brasserie. Ze serveren er klassieke Franse gerechten van hoge kwaliteit en toch voor een lage prijs. Het idee voor deze bouillons was om kwaliteitsproducten snel en goedkoop te kunnen verkopen aan de arbeiders, die vaak werkten in de ernaast gelegen markthallen.

“Een bouillon in Amsterdam bestond nog niet”, vertelt chef-kok Paul Mercier over het ontstaan van zijn pop-up zaak, Bouillon Mercier. “We werken hier met alleen maar verse producten en verkopen deze voor de minimale prijs.” Zo hebben ze een wisselend driegangenmenu voor een vast prijs van €45,- voor twee personen.

​Pop-up restaurant met duidelijke toekomstplannen


Bouillon Mercier is voorlopig een pop-up restaurant. Ze verkopen de altijd wisselende menu’s nu bij Pipes and Beans, die je kan bestellen via Instagram of via de mail. Paul: “Pipes and Beans is een hele leuke koffiezaak in Amsterdam, het is van mijn zwager, daar kun je lekkere koffie drinken.” Ook werken ze samen met Wijnkoperij Au Paradis voor natuurwijnen. “Het zijn natuurlijke Franse wijnen, van goede kwaliteit”, vertelt Paul over de wijnen die goed bij de gerechten passen.

In de nabije toekomst wil de chef graag rondkijken naar restaurants die maar halve weken open zijn, zodat Bouillon Mercier de andere helft van de week in het restaurant kan draaien. Zo heb je twee concepten onder één dak. “We zitten nu in een moeilijke tijd, dus we moeten meer gaan kijken naar hoe restaurants elkaar een beetje kunnen helpen”, vertelt Paul over zijn visie.

​Gerechten bestellen


Tot nu toe waren de gerechten van de Fransman alleen te bestellen via het Instagram account van Bouillon Mercier of dat van Pipes and Beans, maar Paul merkte dat hierdoor lang niet alle leeftijden zijn gerechten kwamen afhalen. Daarom zijn ze nu druk bezig met het maken van een website, waardoor iedereen gemakkelijk hun favoriete Franse gerechten kan bestellen en erna kan komen afhalen. Benieuwd geworden naar deze Franse gerechten? De website is sinds kort live! Neem dus zeker even een kijkje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

Roef

Roef, de nieuwe ongedwongen gezellige bar aan de Middenweg. Je kan hier zelf je kaasplank samenstellen of verschillende gerechtjes delen.

Tim Golsteijn over koken met minder zout en meer smaak

Als ambassadeur van de Nierstichting, weet Tim Golsteijn precies hoe hij moet koken met minder zout, maar meer smaak.