Oesterliefhebbers opgelet! In de Jan Pieter Heijestraat vind je straks de allereerste oesterbar in Amsterdam die alleen oesters verkoopt. JP Oyster Bar wordt een plek waar je je waant in mediteraanse sferen onder het genot van een oester en bubbels. Als de ramen opengaan wordt de bar naar buiten geschoven en wordt je oester aan het raam opengemaakt. "Dit is voor ons mediterraans borrelen zoals je het kent in Lissabon", vertelt Claudia Helmer, mede-oprichtster van de nieuwe oesterbar. De bar opent de deuren tijdens Pasen.
De derde zaak

Claudia en Berber Bijlsma hebben de handen uit de mouwen gestoken om hun derde zaak op te zetten. Claudia werkte voorheen als fiscalist bij Loyens & Loeff op de Zuidas en Berber werkte als bedrijfleidster bij het visrestaurant Pesca. De JP Oyster Bar, de naam is afgeleid van de straat, is de derde zaak van de dames. Naast de oesterbar kun je bij de tweede zaak van de dames, Pipistrello ('vleermuisje'), genieten van Italiaanse antipasti's en bijzondere wijnen. Deze worden door het tweetal zelf gebotteld in Italië. Er is bewust gekozen voor antipastiplanken."Je ziet echt dat mensen hun hele tafel volbouwen met eten", vertelt Claudia. De derde zaak is een tikkeltje mysterieus. Ergens achter Pipistrello bevindt zich namelijk een geheime deur die lijdt naar een speak-easy champagnebar. Mocht je deze deur weten te vinden, kom je terecht in een intieme bar met jazz-muziek. Het enige wat wij verklappen is dat de ingang van deze geheimzinnige plek ergerns achter Pipistrello te vinden is.
Oesters uit Parijs

Het is een kunst om goede oesters te selecteren. Claudia hoorde dat horeca- en levensmiddelengroothandel De Kweker goede kwaliteit producten levert en is hierdoor de samenwerking met de groothandel aangegaan. De Kweker helpt de mediteraanse bar met het selecteren van de juiste oesters en dit wordt uiterst zorgvuldig gedaan. "We krijgen elke week verse oesters van de markt van Parijs", vertelt Claudia enthousiast. De Kweker komt elke week in Parijs en levert de schaaldieren dan rechtstreeks aan JP Oyster Bar. Claudia wil minstens één soort oester uit de Franse hoofdstad serveren; een oester die perfect past bij de mediteraanse sfeer.
De Kweker heeft voor Claudia acht oesters geselecteerd, waarvan vier à vijf de kaart halen. Hierbij wordt onder andere de Ierse creuse geprobeerd. Dit is volgens Edwin Haazelager, versspecialist bij De Kweker, "de perfecte oester als je geen doorgewinterde oestereter bent." Edwin stelt een proeverij samen en zorgt er hierbij voor dat er veel oesters zijn met verschillende eigenschappen en smaken. "Voor elke oesterliefhebber kunnen wij een oester aanbieden", laat Edwin weten.
De kracht van eenvoud

Het menu is simpel: je kunt alleen maar kiezen uit oesters. En ook de drankkaart levert geen keuzestress op. Ze hebben namelijk bij zowel wijn, cava als bier maar een soort. Bovendien staat er ook een bijzonder shotje op de kaart, welke is ontwikkeld door Claudia: het JP Oystershot. Het is een shotje bestaat uit ziltige wodka, een citroentje en een oester. "Door de wodka blijft de smaak van de oester heel lang in je mond hangen", legt Claudia aan ons uit. Er komt een vaste deal waarbij je voor een tientje kunt genieten van een glas champagne en een oester. Je moet op de straat kunnen genieten van een bubbeltje en een lekker oestertje. "Dat is wat dit moet worden", benadrukt Claudia.
Gouden oesters tijdens de pasen
De JP Oyster Bar gaat tijdens Pasen open voor de eerste oesterliefhebbers. De bar viert deze feestdag op hun eigen manier geheel in stijl met oesters in plaats van eieren. Zo worden er allemaal gouden oesters verstopt in de straat. Hierin zitten prijzen die je gelijk bij de buitenbar kunt inruilen voor bijvoorbeeld onbeperkt oesters slurpen.
De andere twee zaken - de speakeasy champagnebar en Pipistrello - zijn overigens wel al open. Voor antipastiplanken, bijzondere wijnen, mysterieuze champagne en binnenkort oesters kun je terecht op de Jan Pieter Heijestraat 172.