Levensmiddelen en horecagroothandel De Kweker neemt je mee in de wereld van NOLO's, aquafaba en umami

Levensmiddelen- en horecagroothandel De Kweker pakt vier keer per jaar uit met een inhoudelijk programma voor de food professional: de Food Sessies. Eind maart vindt de eerste editie van dit jaar plaats.

12 Mrt 2019 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Levensmiddelen en horecagroothandel De Kweker neemt je mee in de wereld van NOLO's, aquafaba en umami

Amsterdam heeft er een nieuwe inspiratiebron bij op het gebied van eten en drinken. Levensmiddelen- en horecagroothandel De Kweker organiseert Food Sessies, waar in twee dagen alle nieuwe trends voorbij komen. Normaal is dit alleen toegankelijk voor food professionals om nieuwe kansen en ideeën op te doen, maar wij kregen alvast een voorproefje. We vroegen aan Vincent van Dijk, HBMEO Trends, en Joris Schildknecht, The Vegetable Chef, - beide sprekers tijdens de Food Sessies - naar de trends komend jaar. Denk hierbij aan NOLO’s, aquafaba en umami. Onderaan het artikel kun je lezen hoe je hier als food professional bij kunt zijn.

The Vegetable Chef


In pionierende vegetarische restaurants begon Joris Schildknecht zijn carrière. Plantaardig eten is de rode draad in zijn carrière als kok. Na gewerkt te hebben in een aantal sterrenzaken, begon het tien jaar geleden weer te kriebelen. “Ik wil mensen niet vertellen dat ze geen vlees mogen eten. Ik wil ze vooral inspireren om meer te doen met plantaardige producten. Die kunnen zó lekker zijn. Daarom begon ik met The Vegetable Chef.” 

Onder die vlag geeft hij masterclasses in veganistisch koken. Tijdens de Food Sessies geeft hij een gecondenseerde versie ervan. Normaal duren ze twee dagen, nu twee uur. Dat wordt een masterclass vol demonstraties en smaaksensaties. Hij geeft ons alvast een klein voorproefje. “Ik ga praten over umami. Wat het is en hoe je het kan inzetten in de veganistische keuken. Door umami creëer je de diepgang in je gerecht die koks zoeken.” Hij verklapt ons ook hoe je het probleem van een dessert zonder eieren oplost. “Aquafaba. Een jaar of zes geleden is ontdekt dat je het vocht van kikkererwten, aquafaba, kan opslaan en opkloppen tot een schitterende merengue of chocolademousse.”  

De trends van 2019 

Bij HMBEO zijn ze gespecialiseerd in het analyseren van trends. Vincent van Dijk legt ons uit wat hun speerpunten zijn. Momenteel zit hij in Kaapstad, om daar trends te spotten. “Wij voorspellen voor bedrijven en overheden wat ze de komende jaren gaan denken, eten, drinken en doen. En hoe we gaan leven.” Dat gaat van fashion tot tech en beauty en natuurlijk eten en drinken.  

Tijdens de Food Sessies zal hij de aanwezigen verschillende ontwikkelingen laten zien én proeven. Hij lacht. “Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk.” Ze blazen op die manier food professionals ideeën in voor hun zomerkaart, op basis van het dranktrendrapport dat binnenkort verschijnt. “Voor de trends van 2020 zal je toch echt naar de Food Sessies moeten gaan, die houd ik nog even geheim.” Vincent wijst ons wel alvast op de NOLO’s (no-alcohol en low-alcohol trend, red.) die we in 2019 vaker zullen spotten op de Nederlandse terrassen. “Dit is het jaar van minder of geen alcohol.” Denk aan alcoholvrije cocktails – zogeheten mocktails - , maar ook aan adult softdrinks. “Met uitgesproken smaken zoals chili en gember.”  

De food sessies: en bron van inspiratie 

De Food Sessies vinden plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 maart van 08:00 tot 17:00. Ze zullen bol staan van het proeven, ruiken, voelen, doe-het-zelven en netwerken. De Kweker zit graag met iedereen samen aan tafel, om zo elkaar te leren over de mogelijkheden die onze keukens ons bieden. Ben jij een food professional en wil je hierbij aanwezig zijn? Meer informatie kun je vinden op de website van De Kweker. Daar kun je je ook (gratis) inschrijven. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.