Leon&León: 's Werelds eerste koolhydraatarme friet & pop-up store

Het bestaat echt: koolhydraatarm friet. Leon de Winter en Leon Eijsman slaan de handen in één en openen van 20 november tot en met 24 november een pop-up in hartje Amsterdam.

20 Nov 2019 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Leon&León: 's Werelds eerste koolhydraatarme friet & pop-up store

Het klinkt te mooi om waar te zijn: échte friet met 30% minder koolhydraten, calorieën en vet. Na jarenlang onderzoek bewijst de Nederlandse schrijver Leon de Winter samen met zijn neef en hartchirurg León Eijsman de wereld het tegendeel. En jij kunt ze deze week gratis proeven in hartje Amsterdam.

Het begon allemaal toen Leon de Winter in 2012 te horen kreeg dat hij een lowcarb dieet moest volgen. Dat betekende: geen brood, geen pasta en - misschien nog wel het ergste voor Leon - geen friet. Dat moet anders kunnen, dacht de schrijver. “Friet is het nummer één gerecht in de wereld. Waarom is het niet mogelijk? Uit nieuwsgierigheid ben ik deze wereld ingedoken. Dat is overgegaan naar grote interesse.” Hij trommelde zijn neef en hartchirurg León Eijsman op en startte de zoektocht naar lowcarb frietjes. Zeven jaar later rolde daar Leon&León uit: ’s werelds eerste koolhydraatarme friet. 

Koolhydraatarme aardappel 


Leon vertelt: “Veel mensen riepen destijds tegen ons: koolhydraatarme friet kan niet, dit gaat toch niet lukken. Dat klopt, je kunt ook geen koolhydraten uit een aardappel halen. Maar aardappelras ‘Colomba’ bevat van zichzelf al veel minder koolhydraten. Omhuld met een geheel natuurlijke coating leent het zich perfect om friet van te bakken.” 

Kraak en smaak 


“De meeste friet beschouw ik als harde stokjes waar je mayonaise of ketchup mee eet. Goede friet moet crispy zijn”, vindt Leon. “Het moet een kraak hebben, dat is de eerste sensatie. Het perfecte frietje is vanbinnen lekker romig en een beetje zoutig, het liefst met nog een beetje vet aan de vingers geplakt. Bij gewone friet zit ik snel vol, terwijl ik mezelf afvraag wat ik nu eigenlijk gegeten heb. Bij onze friet is dat niet het geval, het heeft echt een eigen karakter en is lekker smeuïg. Eigenlijk heb je niet eens mayonaise nodig, al bieden we het wel aan. Nadat we alle frietjes op de markt hebben geproefd, getest en vergeleken, zijn deze binnen het bestaande retail-assortiment absoluut de allerlekkerste.” 

Leon&León pop-up store 


Om te ondervinden hoe het publiek erop reageert, opent woensdag 20 november tot en met zondag 24 november de Leon&León pop-up frietstore aan de Nieuwezijds Kolk 25 waar bezoekers een puntzak friet voor slechts €1 kunnen scoren, eventueel rijkelijk overgoten met (non)-guilty frietsauzen. Leon zal zelf ook een aantal dagen in de pop-up store aanwezig zijn. “In de pop-up store bereiden we het in de airfryer, al kun je het thuis ook in de oven schuiven. Frituren mag altijd, maar bij een andere bereidingswijze verandert ook de voedingswaarde”, geeft Leon mee. 

Iedere dag is er van 17:00 tot 18:00 een ‘Happy Hour’ waarbij gratis frietjes worden uitgedeeld. Leon: “Ik zou aanraden het eerst zonder mayonaise te proeven. Maar de hardcore mayonaise-eters mogen er extra mayo bij. In de friet zit toch al minder calorieën”, lacht hij. 

De pop-up store wordt woensdag 20 november geopend voor de pers vanaf 15:00 en is open tot 19:00. Donderdag 21 t/m zondag 24 november is de pop-up store dagelijks van 12:00 tot 19:00 geopend.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Schout-bij-Nacht is een schot in de roos

Op het knusse terras van Schout-bij-Nacht aan de Westerstraat ontdek je een combinatie van smaken gepaard met het bruisende leven van de Jordaan.

3x Er is een jarig hoera, hoera!

Drie restaurants vieren feest: Europizza 5 jaar, Brasserie van Baerle 45 jaar en Peps opent met korting in Rotterdam-West.

Café Vertigo: vleugje historie in een modern jasje

Café Vertigo in het Vondelparkpaviljoen: historisch icoon in modern jasje met zonnig terras, verfijnde gerechten en warme gastvrijheid.