20X Voordelig genieten

We hebben voor jou betaalbare en lekkere gerechten met bijbehorende restaurants op een rijtje gezet.

5 Jan 2019 Judith van den Berg

blogger Judith is journalistiek student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en daarnaast gek van alles wat met eten en drinken te maken heeft.

20X Voordelig genieten

Je zou soms haast denken dat je aan het einde van je geld een stuk maand overhoudt. Lekker eten maar toch ook een beetje betaalbaar leven, lijkt soms onmogelijk. Geen paniek, we hebben lekkere betaalbare gerechten met bijbehorende restaurant voor je op een rijtje gezet.

Arepa’s bij Amsterdam Arepa’s


Bij Amsterdam Arepa’s ben je bij het juiste adres voor het gelijknamige Zuid-Amerikaanse broodje. Een arepa is broodje dat gemaakt is van maismeel, zout en water en daarom ook geschikt als je glutenintolerant bent. Het broodje wordt gevuld met bonen, vlees of kaas. Je hebt keuze uit vijf soorten bij Amsterdam Arepa’s. Kies bijvoorbeeld de Arepa Domino met zwarte bonen en witte kaas of de Arepa Pelua met gestoofd rundvlees en boerenkaas. De broodjes zijn lekker betaalbaar: ze kosten tussen de €6.50 en €8.50.

Eerste Sweelinckstraat 20

Empanadas bij Baires


De naam Baires staat voor Buenos Aires en je raadt het misschien al hier kun je Argentijns eten. Bij Baires eet je Empanadas, wat in het Spaans in deeg verpakt betekent. Naar traditioneel Argentijns recept zit er in het deeg een vulling van rundvlees, ui, paprika en rozijnen. Niet getreurd, ze hebben veel variaties, waaronder vegetarische. Voor €3.50 kun je al van deze Argentijnse lekkernij genieten.

Bilderdijkkade 25

Manoushe bij The Lebanese Sajeria


Libanees eten doe je waarschijnlijk niet zo vaak, maar bij The Lebanese Sajeria in de negen straatjes, kun je terecht voor een gevuld Libanees flatbread: de Manoushe. Onze favoriet is de vegetarische Zaatar met halloumi kaas, groenten en Za'tar kruiden. Vanaf €5.50 tot €9.00 kun al zo’n Midden-Oosters flatbread veroberen. Voor dat geld vlieg je niet naar Beiroet. Naast de Wijde Heisteeg opent binnenkort op de Utrechtsestraat de tweede opening van The Lebanese Sajeria, houdt dat in de gaten.

Wijde Heisteeg 1

Ramen bij Men Impossible


Veganistische Japanse noedels eet je bij het enige veganistische ramen restaurant in Amsterdam: Men Impossible. Honderd procent plantaardig en organisch, zo krijg je hier je ramen voorgeschoteld. Het restaurant in de Jordaan werkt daarnaast alleen met reserveringen, zodat ze kunnen inschatten hoeveel eten er moet worden ingeslagen. Hierdoor wordt er geen voedsel verspild. Genieten van een volledig driegangenmenu inclusief drankjes, doe je bij Men Impossible voor €25.

Hazenstraat 19H

Frikandel bij Par Hasard


Par Hasard is geïnspireerd op de traditionele Belgische frituur. Het is geen snackbar of cafetaria, nee je wordt er geholpen door een gastheer-of vrouw. Alles is vers en huisgemaakt, er is een uitgebreide drankenkaart en een gezellige bar. Wie is er nu niet gek van een lekkere, gefrituurde snack? Vooral de kip frikandel vinden wij geweldig. Deze is voor €3.50 helemaal budgetproof.

De Pijp: Ceintuurbaan 113-115
Oud West: Douwes Dekkerstraat 22H

Friet bij de Frietboutique


Haute friture, klinkt chique, smaakt lekker en is te proeven in Zuid bij de Frietboutique. Hier eet je friet van aardappelen die zorgvuldig zijn uitgezocht, vers zijn gesneden mét schil en daarna goudbruin gebakken. Geen snackbar met wit Tl-licht, maar gezellig een frietje eten. Je geniet van een klein frietje voor €3.00 en als je iets meer trek hebt betaal je €3.50. Je kunt kiezen voor gewone mayonaise, maar je kunt ook voor €1.00 je frietje aftoppen met truffelmayonaise of onze tip, de duizend-en-een-nachtsaus. 

Johannes Verhulststraat 107

Falafel bij Tigris & Eufraat


Aan de Javastraat, waar veel verschillende windstreken samen komen, zit Tigris & Eufraat: een Syrische zaak die zich specialiseert in producten en delicatessen uit het Midden-Oosten. Tigris & Eufraat verkoopt zoete delicatessen, gevuld flatbread, verse Oosterse sapjes en – last, but zeker not least – huisgemaakte falafel. Vier stuks huisgemaakte falafel met Labneh saus kosten slecht €3.50. Voor die prijs zeker het proberen waard.

Javastraat 20

Couscousbar


Het zal je niet verbazen dat je bij de Couscousbar terecht kunt voor allerlei soorten couscous. De bar heeft keuze uit vier verschillende soorten couscous, maar je kunt ook helemaal zelf je couscous samenstellen. De couscous varieert tussen de €7.95 en €12.50 speciale soorten couscous en andere extra’s betaal je €1.00 à €2.00 meer per keuze.

Javastraat 30

Soep bij Trev's


Nu het kouder begint te worden kun je misschien wel een lekkere warme kom soep gebruiken, bijvoorbeeld bij Trev's Soep & Smullokaal. Bij Trev’s, in Oost, serveren ze wekelijks zes verschillende soort soep, denk hierbij aan Hollandse erwtensoep, paddenstoelensoep met truffelmascarpone en bieslook of Algerijnse Harirasoep. Voor ieder wat wils. De soepen zijn verkrijgbaar in vier verschillende grote: S tot en met XL. De prijs is variërend van €3.50 voor de kleinste tot €12.60 voor de XL variant.

Wibautstraat 109

Gnocchi bij Instock


Het eerste Nederlandse restaurant dat kookt met producten die anders verspild zouden worden is Instock. Hun missie is om voedselverspilling tegen te gaan, door voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Voor €31,- eet je hier een viergangenmenu en een los gerecht kost slechts €8.90. Kies voor die prijs bijvoorbeeld de gnocchi, het overgebleven cappuccino schuim wordt gebruikt voor de ricotta en de gnocchi wordt gemaakt van geredde aardappelen. Betaalbaar en goed voor het milieu. 

Czaar Peterstraat 21

Sandwich bij Lebkov and Sons


Al vanaf zes uur ‘s ochtends kun je bij Lebkov and Sons aanschuiven voor koffie, verse sapjes, soepen, salades en sandwiches. Bij deze koffie, ontbijt -en lunchzaak wordt alles huisgemaakt. Er staan maar liefst vijftien soorten goed betaalbare sandwiches op de kaart. Probeer bijvoorbeeld de sandwich met carpaccio, tomatenmayo en rucola, de BLT (bacon, sla en tomaat) sandwich, de sandwich met huisgemaakte pindakaas en sambal en kommer of laat je verrassen en neem de sandwich van de week. Je betaalt tussen €2.95 tot €5.50 voor een lekkere sandwich bij Lebkov.

Zuidas: Claude Debussylaan 130
Bijlmer Arena: Hoekenrode 6

Vegetarisch bij Restaurant 100

Bij restaurant 100, van zaal 100, kun je op woensdag donderdag en vrijdag van 18:00 uur terecht voor een vegetarisch driegangenmenu voor een wel hele kleine prijs: je betaalt slechts €9.00. Ook is er vaak livemuziek tijdens het diner: een genot voor je zintuigen. Voordeel van uit eten gaan bij een theater, is dat je als je maag goed gevuld, je kunt genieten van een concert, jamsessie, theaterstuk of een expositie.

De Wittenstraat 100

Hotdog bij Bulls and Dogs


Voor een eindeloze keuze aan vers gemaakte hotdogs ben je bij het eigentijdse Bulls and Dogs aan het juiste adres. Hier worden alle worsten door de lokale slager gemaakt. Er zijn veertien verschillende hotdogs waar je uit kunt kiezen die tussen de €5.00 en €8.00 kosten. De hotdogs worden geserveerd op een knapperige pretzel met kool en huisgemaakt saus en toppings. Pluspuntje: de hotdogs zijn er niet alleen voor vleeseters, als je liever vegetarisch eet kun je ook terecht bij Bulls and Dogs. 


Van Woustraat 58

Tasty Indian Bites

Indiaas eten kan voor ons kaaskoppen misschien soms wat pittig zijn, maar heerlijk is het zeker. Bij Tasty Indian Bites in de Pijp, aan de Ceintuurbaan, kun je je hart ophalen aan allerlei Indiase gerechten. Probeer bijvoorbeeld de betaalbare Paneer Tikka met Indiase kaas gemarineerd in gekruide yoghurt voor €16.50 of de Tandoori Chicken met rode kip gemarineerd in oosterse kruiden voor €14.50.

Ceintuurbaan 232H

Loempia bij Toan


Op de Noordermarkt staat op maandag en zaterdag Toan, beter bekend als Love Loempia’s, met zijn loempiakraam. De knapperige snack wordt gemaakt door de vriendelijke Toan.  In het televisieprogramma de Aardappeleters ging Joris Vermeer opzoek achter het verhaal van de loempia, zo ging hij in gesprek met Toan. Op maandag kun je tussen 09:00 en 14:00 een loempia eten bij de kraam en op zaterdag is dat tussen 09:00 en 16:30. Tip: één loempia is geen loempia, dus neem er twee.

Taco bij Coba


In Amsterdam-Noord ligt een stukje Mexico en wel bij Taqueria Coba. Hier kun je goed terecht voor goedgevulde taco’s en andere lekkere Mexicaanse gerechten. De taqueria heeft elke week een wisselend menu, maar ook een aantal klassiekers. Bovendien hebben ze een aantal vegetarische-en veganistische opties. De taco’s kosten net iets minder dan €10. Leuk weetje: de zaak sluit pas als al het eten op is, weggooien zou zonde zijn.

Schaafstraat 4

Burger bij The Beef Chief


Fan van grote sappige burgers? Probeer dan eens The Beef Chief. Gegarandeerd vette handen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ze werken vanuit de Oedipus Brouwerij in Noord. The Beef Chief werkt regelmatig samen met de brouwerij voor tijdelijke, op de biertjes geïnspireerde specials. Naast de vleesvarianten hebben ze ook een vegetarische burger. De prijzen variëren van €9.50 voor de goedkoopste burger, de cheese, tot €12.50 voor de duurste burger, the rebel waltz.

Gedempt Hamerkanaal 85

Foccacia bij Terre Lente


Italiaanse trek? In de Jordaan vind je Terre Lente. Eigenaar Luigi is opgegroeid in het Zuid-Italiaanse Calabrië en dat proef je terug in de kazen, vleeswaren, antipasti en wijnen. Voor €6.50 smul je er van de foccacia met Cutadello en straciatella, dat is de zachte binnenkant van burrata.

Westerstraat 55H

Belegd broodje bij Broodje Bert


Goed belegde broodjes heeft Broodje Bert op de Singel. Bij Bert is er heel veel keuze uit heel veel verschillende broodjes. Als je bij Broodje van Bert bent, moet je natuurlijk ook het signatuur broodje proberen: Broodje Bert, een broodje met kleine hamburgers, sla, tomaat en saus (deze raden wij vooral aan als je een hele erge kater hebt). Voor €7.50 geniet je van het huisgemaakte broodje.

Singel 321

Broodje Pom bij Tjin's


Als laatst komen we aan in Suriname en wel bij Tjin’s. Naast dat je er Surinaamse boodschappen doen, kun je ook een belegd broodje bestellen of een lekkere maaltijd. Er is ruime keuze uit verschillende Surinaamse klassiekers. Ga voor het Broodje Pom dat bestaat uit onder andere pomjater: een tropische knol die iets weg heeft van een aardappel. Het broodje kost €3.80

Eerste van der Helststraat 64

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.