Spanjaarden verstaan de kunst van het snacken als geen ander. Tapas zijn van origine eetlustopwekkende gerechtjes. Pintxos (of pinchos) ook, maar deze Baskische lekkernijen herken je vaak aan een prikker en een sneetje stokbrood. Éigenlijk zijn al die hapjes bedoeld voor bij de aperitivo, maar wij Nederlanders zijn er zo verknocht aan geraakt, dat we ze ook graag als avondmaal eten. Bij deze vijf restaurants in Den Haag weten ze er wel raad mee.
Hoofdfoto: Casper van Dort
Ñ

Bij Ñ in de Nobelstraat hoef je niet eens je ogen dicht te doen om je in Spanje te wanen. Op het superknusse terras, onder de boom met lampjes, lijkt het zomaar of je op een plaza in het zuiden zit. En dat gevoel wordt alleen maar versterkt zodra je de eerste tapas proeft. Pimientos de Padrón, boquerones en ibericoham sieren het menu, net als wat originelere gerechtjes, zoals scheermessen van de barbecue en gefermenteerde aubergine met een korstje van pistache. Aan originaliteit is bij Ñ sowieso geen gebrek: de chef is gek op fermenteren en experimenteert graag, bijvoorbeeld door ijs te maken van rendiervlees.
La Rana
La Rana opende in 2022, maar het kleine, rustige toevluchtsoord op de drukke Stationsweg staat nu al bekend om z’n Spaanse wijnen en happen. Chorizo in cider… need we say more? Oké dan: artisjok met kappertjes en mint. Of: makreel met zwarte olijven, mandarijn en dadel. Ben je in een minder avontuurlijke bui, dan kun je hier alsnog volop genieten. Zelfs de meest simpele gerechtjes zijn tot in perfectie uitgevoerd.
Bayonne Restobar
Alle pintxofans verzameleeen - en wel bij Bayonne Restobar. De keuken neemt je vanuit het Zeeheldenkwartier mee op een culinaire reis naar het Frans-Spaanse Baskenland. Naast een wisselend assortiment aan pintxos serveren ze hier tapas zoals gamba’s, pulpo en olijven gevuld met ansjovis.
El Bar
Net nieuw, maar nu al een geliefd adresje in Den Haag: El Bar op het Noordeinde. Na een flinke renovatie vind je in het mooie pand middenin in de zaak, hoe kan het ook anders, een grote bar met zitjes eromheen. Heerlijke plek voor een snel glas wijn of gelijk een paar flessen om een hele middag en avond te snacken en te genieten. Op het menu klassiekers als pimientos, goede hammetjes en calamares, maar niet in de standaard-uitvoering, met ingredienten erbij als inktaioli en ingelegde rode peper.
Noordeinde 165
Tapisco

Bij Tapisco op de Kneuterdijk krijg je Spaans met een vleugje Portugees én een spannende twist. Die mengelmoes levert bijzondere gerechten op, zoals een tomatenmacaron met kabeljauwcrème en basilicum, gevulde eieren met salade van gerookte makreel en brood met sobrasada: smeerbare tartaar van gerijpte chorizo. Stuk voor stuk dingen die je geproefd wilt hebben in het leven. De Bib Gourmand kregen ze immers niet voor niets. O, en de wijnen en cocktails? Die mogen er ook wezen.