Aan het einde van de dag nog even naar het strand, de zee, wellicht een duik; Den Haag mag zich gelukkig prijzen met haar ligging. Naast de drukke boulevard zijn er ook meer afgelegen strandslagen met bijbehorende strandtenten. Geen zin om ver te gaan, maar wel de rust te zoeken? Dan is Strandpaviljoen Zuid op Strandslag 11 een perfecte keuze.
Buiten dineren

Na veel regen komt zonneschijn, zo blijkt ook op het Scheveningse strand. Op eindelijk een zonnige avond gaan we naar Strandpaviljoen Zuid. Hoewel de wind het strand opwaait, weerhoudt de charme van het buiten dineren ons ervan direct binnen plaats te nemen. We strijken neer op het terras van Strandpaviljoen Zuid, samen met de brutale meeuwen die zich, net als de rest van de gasten, niets aantrekken van de wind.
Biologisch en lokaal
De bediening is – hoe kan het ook anders – zongebruind en herinnert ons aan de heerlijke zomerdagen die we dit jaar al hebben gehad. We starten met een glas verdejo die, net als vele andere cuvées die op de kaart staan, biologisch is. Strand Zuid werkt naar eigen zeggen met zo veel mogelijk biologische en lokale producten en veel wordt vers bereid.
Dat is bijzonder voor een etablissement dat rekening moet houden met de enorme piekmomenten in de zomer. De kaart moet daarom piekbestendig zijn – met gerechten die snel en praktisch zijn – maar Strand Zuid stelt niet alleen op basis daarvan de kaart samen. Met een aantal bijzondere gerechten waar gasten voor terugkomen, ook op een dag dat de zon niet schijnt, boort Strand Zuid een breder publiek aan.
Verrassend verfijnd

We kiezen als voorgerecht de heerlijke misochampignons op geroosterde brioche. Een verrassend verfijnd en mooi gepresenteerd gerecht voor een strandtent. Het vers geroosterde brood is in kaarsrechte rechthoeken gesneden en is een mooi voorbeeld van het oog voor detail dat de keukenbrigade op dit dalmoment heeft voor de kwaliteit van de gerechten.
Alerte bediening
Ook de bediening is opvallend alert en verzorgt op eigen initiatief gastvrije gebaren zoals extra bordjes bij het gedeelde voorgerecht en nieuw bestek bij elke nieuwe gang. We twijfelen een poos over ons hoofdgerecht, waar we zonder druk van de bediening onze tijd voor kunnen nemen. Tegen de tijd dat ons hoofdgerecht wordt uitgeserveerd is het buiten flink afgekoeld. De bediening schakelt zonder een moment te twijfelen en brengt de borden terug naar binnen naar een tafeltje bij kaarslicht.
Klassieke hoofdgerechten

Uiteindelijk genieten we van twee prima gerechten; de steak tartaar en een burger. In tegenstelling tot de uitgebreide en diverse voorgerechten van Strand Zuid zijn de hoofdgerechten klassieker. De steak tartaar is flink aangemaakt met kappertjes, zilverui en dressing en is mooi op smaak.
De vegetarische Beyond Meat burger komt met ui, cheddar en tomaat en gaat gepaard met lekkere patatjes. Bij deze twee gerechten schemeren dan toch piekbestendige keuzes door en ontbreekt het aan verfijnde details. Desalniettemin smaken de gerechten goed.
Relaxed de avond in

Ondanks dat het einde van de avond al in zicht is, hebben we niet het gevoel weggekeken te worden. Met een kopje thee en een dessert (een stuk worteltaart en een leuk gevonden hangop met aardbeien) zitten we nog even na terwijl de bediening langzaam begint op te ruimen. De avond loopt rustig af en de bediening laat nog een laatste keer de flexibele houding zien wanneer de worteltaart uitgedroogd blijkt. Deze wordt direct van de rekening gehaald. Dit is gastvrijheid zoals we die het liefst zien.
Borrel, uitgebreid eten of makkelijke hap
De menukaart leent zich goed voor verschillende diners; met de starters geniet je makkelijk van een uitgebreide borrel of shared dining. De hoofdgerechten variëren van burgers tot mosselen en curry. Aanvullend op het menu en zeer welkom zijn de pizza’s uit de steenoven, die het ook voor de kleinere portemonnee mogelijk maken om eens lekker op het strand te eten.
Strand Zuid toont zich geschikt voor zowel een goede afsluiting van een zweterige zomerse stranddag als voor een avondje eten buiten de stad. De strandtent heeft de juiste balans gevonden tussen verfijnd eten en de snelle, makkelijke hap die we kennen van strandpaviljoens.