Op de proef gesteld

François Geurds reist de hele wereld af. Op zoek naar smaak en beleving. Dit keer was hij bij het ultrageheime Ultraviolet in Shanghai.

Op de proef gesteld

Er is slechts plek voor tien gasten per avond. Ultraviolet is zo exclusief dat niemand in Shanghai - een stad die een slordige 22 miljoen inwoners telt- de weg naar dit restaurant weet. Somewhere in Shanghai luidt het adres. De nummer 24 op de wereldranglijst is totaal onvindbaar.

De controlfreak in mij laat zich niet graag ontvoeren. Maar om nu na elf lange vlieguren deze once in my life reservering –zie er nog maar eens nog een keer tussen te komen- te skippen voor een autorit naar Bestemming Onbekend, dat gaat net iets te ver.  Dus brengt een geblindeerde minibus me naar een deel van Shanghai waar niet alles het daglicht kan verdragen. Zit in deze verpauperde fabriek dat psycho-taste restaurant van topchef Paul Pairet?

Twintig gangen volgen in twintig verschillende settings. Oesters eet je er aan de kust met krijsende meeuwen op de achtergrond. Die zilte zeelucht denk je niet te ruiken, die ruik je er. De gegrilde kip hoor je knisperen tijdens een picknick in het gras. De Mont Blanc Snow Bowl is een terechte hommage aan patisseriekoning Pierre Hermé, hij van de macarons.

ultraviolet-Shanghai

Blind in een kale ruimte zouden deze twintig gerechten heel anders hebben gesmaakt. Door alle zintuigen op scherp te zetten haalt Paul Pairet het maximale eruit. Zo’n beleving overbrugt alle afstanden. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.

François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant** en FG Food Labs*

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.