Er is slechts plek voor tien gasten per avond. Ultraviolet is zo exclusief dat niemand in Shanghai - een stad die een slordige 22 miljoen inwoners telt- de weg naar dit restaurant weet. Somewhere in Shanghai luidt het adres. De nummer 24 op de wereldranglijst is totaal onvindbaar.
De controlfreak in mij laat zich niet graag ontvoeren. Maar om nu na elf lange vlieguren deze once in my life reservering –zie er nog maar eens nog een keer tussen te komen- te skippen voor een autorit naar Bestemming Onbekend, dat gaat net iets te ver. Dus brengt een geblindeerde minibus me naar een deel van Shanghai waar niet alles het daglicht kan verdragen. Zit in deze verpauperde fabriek dat psycho-taste restaurant van topchef Paul Pairet?
Twintig gangen volgen in twintig verschillende settings. Oesters eet je er aan de kust met krijsende meeuwen op de achtergrond. Die zilte zeelucht denk je niet te ruiken, die ruik je er. De gegrilde kip hoor je knisperen tijdens een picknick in het gras. De Mont Blanc Snow Bowl is een terechte hommage aan patisseriekoning Pierre Hermé, hij van de macarons.

Blind in een kale ruimte zouden deze twintig gerechten heel anders hebben gesmaakt. Door alle zintuigen op scherp te zetten haalt Paul Pairet het maximale eruit. Zo’n beleving overbrugt alle afstanden. Ik had deze ervaring voor geen goud willen missen.
François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant** en FG Food Labs*