Onze jonge bokjes gaan naar Spanje. Waarom eigenlijk?

Nederlandse geitebokjes gaan massaal naar Spanje en niet met vakantie. Hier vormen ze het bijproduct van de geitenkaasproductie, ginds eten ze ze graag.

23 Okt 2014 Pepijn Schmeink

blogger Pepijn is restaurateur/chef van Dertien. Hij schrijft op De Buik over zijn 'chef's favourites'. Dat ene gerecht waarvoor hij steeds terugkeert in het restaurant van een Rotterdamse collega.

Onze jonge bokjes gaan naar Spanje. Waarom eigenlijk?

Een paar weken geleden hebben we op Rauwkost aan ruim vierhonderd gasten geit geserveerd en een presentatie over het eten van geit gegeven. Dat zoveel mensen geit aten was best bijzonder. Voor de meeste was het waarschijnlijk de eerste keer, op een verdwaalde saté kambing na. Wat trouwens vaker lam is dan geit.

Waarom wordt er in ons land niet vaker geit gegeten? Want dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn.

Bokjes, bijproduct van de geitenkaasproductie

Nederland is één van Europa's grootste geitenkaasproducenten en een logisch bijproduct van de zuivelindustrie zijn jonge mannelijke dieren. Terwijl kalfsvlees volop gegeten wordt en we in die sector een serieuze bedrijfstak met voorbeeldige en niet zo voorbeeldige bedrijven hebben. Geit, daarentegen, staat nergens op het menu, buiten een paar pioneers na met voorvechtster Nel Schellekens van De Gulle Waard in de Achterhoek voorop. Onze piepjonge bokjes worden en masse geëxporteerd naar Spanje en dat is verre van ideaal, om maar een understatement te gebruiken.

Een jaar geleden hadden wij contact met Mark Soetman; duurzaam adviseur en de spin in dit verhaal en Piet den Hertog van boerderij De Mèkkerstee in Ouddorp. De Mèkkerstee is een flinke geitenfokkerij en kaasmakerij en dus ook producent van een groot aantal bokjes op jaarbasis. Wij zijn bij elkaar gaan zitten met het idee om 15 geitenbokken op te fokken speciaal voor Dertien als testcase. Toen Rauwkost naar ons toekwam om mee te doen, vonden we dat het ideale platform om met ons project naar toe te werken.

En?

Er zijn zeker uitdagingen: zoals de kostprijs van geitenmelk voor de jonge bokjes, dat er relatief weinig vlees aan een geit zit en dat bepaalde delen iets meer aandacht eisen in de bereiding. Maar de reacties op Rauwkost waren super en dat is niet zo gek want het vlees is namelijk erg lekker. Iets wat overigens de Rotterdammers met Iberische, Caribische, Afrikaanse of Zuid Amerikaanse roots al lang weten. Maar de uitdaging is om de Hollander aan dit mooie vlees te krijgen. Wij zijn ervan overtuigd dat de betere horeca hier een prima rol in kan spelen. Per slot van rekening werd dat al eerder gedaan met lam, pastinaak, bloedworst en veel andere culinaire blijverdjes.

Voorgerecht met geit en koolraap

Mocht je het geitenvlees van De Mèkkerstee nog willen proeven, dan hebben we bij Dertien deze week nog een mooi voorgerecht met geit en koolraap in de hoofdrol.
Ga ook vooral een keer kijken in Ouddorp bij De Mèkkerstee op deze voorbeeldige boerderij met fantastische boerderijwinkel. De kazen die ze maken, zijn ook te krijgen in de Markthal bij Buutgeweun, de stand met de beste producten van Goeree Overflakkee, trouwens ook een initiatief waar Mark Soetman hard aan heeft gewerkt. Wellicht dat hier in de nabije toekomst ook Ouddorpse geitenhammen hangen?

Foto boven: Pepijn Schmeink bereidt geit op Rauwkost. Foto Wim de Jong

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

joris koeter 23 Okt 2014, 11:20

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/sep/28/goat-kid-recipes-fearnley-whittingstall

Rick 24 Okt 2014, 14:09

De Haantjes van de Lankerenhof, de Jersey stiertjes van Jacob Beeker en dan deze geitenbokjes. Mannenvlees raakt in, en dat is heel mooi om te zien. Want weggooien is zonde (en de bokjes helemaal naar Spanje rijden is ook niet zo aardig...).

mevr. Kluytenaar 26 Okt 2014, 14:02

Ik vind het 'bokkenexperiment' een geweldig initiatief van jullie, want waarom zouden wij niet veel meer eten van eigen bodem en van dichtbij. Ik vond het eten van geitenkaas vanwege het afvoeren en het leed van de bokken al best een probleem. Hopelijk is jullie aanzet een reden voor meer keukens/kokken om dit vlees op de kaart te zetten. Zo voorkomen we wellicht ooit veel dierenleed, wat ontstaat uit ons 'niet verder kijken dan de neus lang is'.

Anna 27 Okt 2014, 15:33

Genoten van het geitenvlees tijdens Rauwkost 2014. Dertien snapt wat je moet doen om het heerlijk mals te serveren.

Henk de Groot 18 Jun 2015, 15:04

Ik ben perkament maker. Veel perkament heb ik gemaakt van de huid van pasgeboren bokjes. Soms met de navelstreng er nog aan.Zijn deze huidjes nog te krijgen?

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.