In het oude koetshuis van kasteel Crabbehoff in Dordrecht baten Henk en Soula Snijders restaurant De Hoff'nar uit. Het is een klein restaurantje, veertig couverts zijn er. Henk Snijders is de kok, de van origine Griekse Soula doet de bediening. We gingen er eten, op een rustige maandagavond.
Kastelen of grote landhuizen vind je doorgaans in groene buitengebieden, verscholen achter het struweel, omgeven door eeuwenoude bomen en prachtig aangelegde tuinen. Kasteel Crabbehoff in Dordrecht is de uitzondering op de regel. Hier geen oprijlaan van een kilometer. Het is privé-eigendom en ligt midden in een jaren 60-woonwijk die ook Crabbehof heet, maar dan minder deftig met één f. Het oorspronkelijke zeventiende-eeuwse kasteel brandde in het begin van de negentiende eeuw af. Het gebouw zoals het er nu bijstaat, dateert van 1913.Naast het fraaie kasteeltje vind je het voormalige koetshuis, ooit stonden daar de paarden van de kasteelbewoners. De eigenaren – Henk en Soula Snijders – lieten het koetshuis opknappen. De oorspronkelijke ruimte werd uitgebreid met een serre met als resultaat een prettig transparante inrichting waar oud en nieuw goed samengaan.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan
De Hoff’nar is geen à-la-carterestaurant. Je kunt er kiezen uit verschillende menu’s, zoals een drieggangenmaandmenu of menu’s met drie tot acht gangen waarin Henk en zijn jonge keukenploeg zich kunnen uitleven en je verrassen. Wij kiezen voor vier gangen, maar eerst een glas witte Griekse huiswijn met overheerlijke kalamata-olijven en plakjes droge worst als borrelgarnituur. Hier verraadt Soula’s afkomst zich. Na een lauwwarme amuse met botermals eendenvlees, volgt een voorgerecht van oosters gemarineerde tonijn. Het is een prachtig gepresenteerd gerecht met naast de smakelijke tonijn onder meer wasabimayonaise, inkt van inktvis, kaffir (een soort limoen) en een salade van kleine pasta en knolselderij.
Krachtige jus en warm-koudcombinaties
Het tweede gerecht is voor mij een mals stukje procureur uit de nek van het Spaanse ibericovarken. Voor mijn tafelgenote een voorbeeldig gebakken kabeljauwfilet. Beide gerechten zijn voorzien van een groentengarnituurtje. Intussen schenkt Soula de bijpassende wijnen in. En die komen heus niet alleen uit Griekenland. De kaart telt 70 wijnen, overal vandaan. Het hoofdgerecht is een uitstekend stuk black angus-vlees met wintergroenten en een intens krachtige jus.
We besluiten met een deels warm nagerecht van gebakken stukjes appel op bladerdeeg, een vanille crème en ijs van tonkabonen. Een mooie combinatie van warm en koud en vooral niet overdreven zoet. Dineren in De Hoff’nar bleek een aangename ervaring. Eigentijdse gerechten, vers en seizoensgebonden, met zorg bereid en mooi gepresenteerd.