Ondertussen in de Languedoc: een droom waargemaakt

Ex-Gouwenaren maakten hun droom waar. In de Languedoc bouwden ze hun eigen gîte, waar maximaal twaalf gasten kunnen verblijven. Marianne kookt met plezier.

24 Mrt 2015 Moni Otte

blogger Moni is freelancecommunicatieadviseur met een bovengemiddelde interesse voor alles wat met eten en wijn te maken heeft. Ze heeft de koksopleiding afgerond.

Ondertussen in de Languedoc: een droom waargemaakt

Nu het voorjaar, heel stilletjes nog, is begonnen, moeten we gaan nadenken over de plekken waar we dit jaar heen gaan. Een groot herenhuis in de wijngaarden van de Languedoc bijvoorbeeld, dat dienst doet als 'chambre d'hote': zo'n adresje waar je altijd al naar op zoek was, maar nooit kon vinden. De Buik wijst je de weg.

Alles wijst erop dat Hennie Vellekoop en Marianne Mulckhuyse (ex-Gouwenaren) de afgelopen elf jaar niet hebben stilgezeten om hun droom waar te maken. Samen vormen zij het team dat verantwoordelijk is voor de sfeer die het huis ademt. We hebben het hier over La Souche, wat letterlijk (wijn)stronk betekent, maar ook dormir comme une souche (slapen als een roos).

Hennie is een alleskunner, gespecialiseerd in het maken van terrazzo vloeren, wastafels en aanrechtbladen. En met een verleden als traiteur, stort Marianne zich als chefkok op het eten dat vier maal per week wordt bereid voor de (maximaal twaalf) gasten die genieten van het goede leven in het Franse achterland.

Een dorp met niet meer dan vijftien huizen

Bij aankomst in het dorpje Castelbouze, waar niet meer dan vijftien huizen staan, valt je oog direct op het blauwe Renaultje 4 van Marianne. Voor het huis staat een antieke herenfiets tegen een nog ouder bankje. Daarnaast een gedekte tafel die uitnodigt om meteen plaats te nemen voor het eerste glaasje wijn. Voordat je ook maar een voet over de drempel van het huis hebt gezet, ben je al verkocht.

En daar zul je ze hebben: les propriétaires Marianne, Hennie en Trudie (een Hongaarse Viszla). Vol trots verwelkomen zij je in hun huis, dat voorzien is van vier gastenkamers met eigen badkamer, een appartement en sinds kort ook een eigen gîte: Le Souquet. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich het half overdekte terras en de grote tuin, met uitzicht op de wijngaarden. Ook het zwembad (door Hennie gemaakt) nodigt uit om het huis vooral niet meer te verlaten.

In Gouda was Marianne al een fenomeen. Menigeen wist haar traiteur Betty Blue aan de Blauwstraat te vinden. 'Toen het parkeerbeleid werd aangescherpt en de winkel nauwelijks nog bereikbaar bleek, zijn we gaan kijken naar alternatieven. Ook Hennie had zin in een nieuw avontuur en onze zoektocht naar een geschikte chambre d'hote was begonnen', legt Marianne uit. Uiteindelijk belandde het stel in de mooiste wijnstreek van Frankrijk: de Languedoc. Zuidelijk genoeg om verzekerd te zijn van mooi weer en van de prachtigste ingrediënten om de gasten vier avonden per week mee te verwennen.

Collectie kookboeken om jaloers op te worden

Een kijkje in de keuken van Marianne laat zien dat je met een pro te maken hebt. Vooral het grote werkblad in het midden, zal menig kokshart doen smelten. Ook haar uitgebreide collectie kookboeken is om jaloers op te worden.

De eerste avond dat wij er zijn, serveert Marianne een viergangenmenu voor lekkerbekken. We beginnen met verse geitenkaas, boerenbrood en eigengemaakte uienjam. Ons tussengerecht bestaat uit gestoomde mosseltjes in een mosselvinaigrette. Net als je denkt, dat het echt niet lekkerder kan, wordt het hoofdgerecht geserveerd: parelhoen met venkel en pancetta uit de oven. En als afsluiting een verrukkelijke ricottataart met sinaasappel, noten en chocoladerasp.

Als je geluk hebt, serveren de eigenaren daarna nog een glaasje zelfgemaakte limoncello. Zelfgemaakt? 'Jazeker! Je smokkelt gewoon een fles pure alcohol mee uit Italië, voegt citroenschillen en suiker toe, wacht een week of tien et voilà!', bekent Marianne.

Regelmatig worden er culinaire wijnreizen georganiseerd met La Souche als uitvalsbasis. Bijzondere culinaire hoogtepunten uit de Languedoc worden dan bezocht met een groep van maximaal twaalf personen. Zo breng je een bezoek aan een wijndomein van een Nederlandse wijnmaakster, een geitenkaasboerderij, het Noilly-Prat Museum en de oesterbanken in Bouziques. En leert Marianne je de fijne kneepjes van het vak tijdens een kookworkshop in de keuken van La Souche.

La Souche is geheel gerenoveerd door de eigenaren zelf. Hennie breekt en bouwt, Marianne shopt en stijlt. En het resultaat mag er zijn. Zonder de authenticiteit van het huis uit het oog te verliezen, zijn ze erin geslaagd een sfeer te creëren waarin iedereen zich thuis voelt: antieke meubelen worden afgewisseld met nieuw design. En nieuwe terrazzo wastafels met oude tegelvloeren.

Omdat het echtpaar niet kan stilzitten, heeft het een heuse gîte aan het verhuurassortiment toegevoegd. Een groot deel van de gîte bestaat uit een voormalige (wijn)cuve. Door het uitbreken van een deel van de wand van deze cuve, is ruimte ontstaan voor een keuken. Op de vide kun je wonen, slapen en douchen. En óf ze trots zijn op het resultaat: 'Als het in de winter niet is verhuurd, gaan we er zelf lekker wonen', lacht Marianne.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Moni Otte 4 Apr 2015, 7:58

La Souche kun je vanaf vandaag ook ontdekken via de app (alleen voor tablet). Met prachtige foto's van het huis, de kamers en de omgeving. Inclusief een aantal heerlijke recepten, waaronder de mosseltjes die wij gegeten hebben.

Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.