Onze koffie branden we zelf, we planten en oogsten onze eigen groenten en we willen weten waar ons vlees vandaan komt. Al deze ontwikkelingen die veel aandacht op De Buik krijgen, vinden hun oorsprong in New York City, food-hoofdstad van de wereld. Vooral in popular food zijn de Amerikanen en meer in het bijzonder New Yorkers geweldig: van veganistisch tot de extreme aandacht voor vlees, en van espresso tot ramen.
Van New York naar Rotterdam
Wat hot is in New York is snel genoeg happening hier. Vijf zaken die opvallen, hou ze in de gaten als je in New York City langsgaat dit jaar of kijk of je ze in Rotterdam terugziet.
Foodtrucks en gay ice

De straatverkoper is bijna ouder dan de stad zelf. Ook de foodtrucks zien we al een decennium in vooral de ruimere wijken van New York, zoals Brooklyn en Queens. Naast de hardloper Mexicaans, zie je vooral veel ijs en ijsgerelateerde foodtrucks, waarbij de Nederlands klinkende Van Leeuwen de meeste 'vestigingen' heeft.
Wat nu opvalt, is dat de foodtruck een vaste plek krijgt. Niet als truck, maar gewoon als vaste zaak. Mijn favoriet is de Big Gay Ice Cream Shop, met inmiddels vestigingen in het hippe East Village en West Village. In Rotterdam zagen we Satéman al dezelfde beweging maken en ook Old Scuola Pizza Napoletana heeft een tijdje vaste voet op de Rotterdamse grond gehad.
Alles met bier

Waar we in Rotterdam de hipstertrend van zelf koffiebranden en independent coffee bars volledig omarmen, wil die andere trend uit New York maar niet landen: bier blijft hier het domein van een paar multinationals. In de Verenigde Staten is de microbrewery een begrip, en vooral Brooklyn heeft een hoge dichtheid aan kleine onafhankelijke brouwerijen die bijzondere bieren brouwen. Dat bier wordt het liefst in de brouwerij zelf verkocht of in gigantische bierhallen, biergartens of bier rooftop gardens. In Rotterdam kennen we natuurlijk Biergarten en er volgt dit jaar een brouwerij in de Fenix Food Factory. Maar onthoud: zelf bierbrouwen is het nieuwe koffiebranden.
Buiten met binnen verbinden
De opkomst van buiten eten is ook Rotterdam niet voorbij gegaan. Dat gaat verder dan de bitterbal op het terras, maar om rooftop-terrassen, foodtrucks (daar zijn ze weer), oogstmarkten en popup-restaurants. Dit succes heeft de ondernemende food scene in New York blijkbaar aan het denken gezet. Ineens zijn er veel restaurants met open gevels of beter gezegd, met open te zetten gevels. Vensters, schuifdeuren of rolluiken, alle oplossingen zijn voorhanden.
In Rotterdam heeft bijvoorbeeld Picknick aan de achterkant een vergelijkbare oplossing.
Urban farming
Farm to table is in de jaren zeventig in San Francisco ontstaan: weten waar je eten vandaan komt. Vaak tot en met de naam van de boer en soms zelfs tot en met de naam van het beest op je bord. In New York is dit bij de betere restaurants bijna gemeengoed. Ook in Rotterdam werken bijna alle goede restaurants met lokale en bekende leveranciers. De volgende stap is urban farming. Zelf (als chef) je groenten kweken. Ook dit zien we in Rotterdam terug met bijvoorbeeld Uit je eigen stad en de Schieblock Dakakker. De grote vraag in New York is overigens nu niet of je kruiden of groenten moet kweken, maar hoe je kippen houdt op een paar vierkante centimeter.
Astoria, Queens

'Ik kwam er al voor het cool was', is het motto van de hipster, de dominante cultuur in New York van het afgelopen decennium. Brooklyn is en was het epicentrum van deze cultuur, die inmiddels de hele wereld over is gegaan. Als vervolgens Queens het nieuwe Brooklyn wordt genoemd, is hip New York in rep en roer. De mensen uit Queens in eerste plaats, want die willen geen hipster zijn. De mensen uit Brooklyn anderzijds, want die verliezen hun monopolie op cool zijn.
Queens heeft voor foodies meer te bieden dan alle andere boroughs omdat het de meest internationale 'wijk' van New York is. Astoria, de wijk met vooral Griekse wortels, is nu de place to be. De eerste onafhankelijke koffiebars zijn gespot en het beste bier van New York komt er vandaan. Ook een aanrader (deels buiten Astoria): Roosevelt Avenue aflopen richting het 'echte' China Town van New York, net voorbij Citifield. Deze straat ligt geheel onder een metroviaduct en is een van de 'tastiest streets' van de VS.