Le Toko brengt de Indonesische keuken naar je toe

Ook buiten onze stad is behoefte aan lekker eten, zag Andrea de Fonkert. In haar dorp waar op thuisbezorgd maar negen opties waren, introduceerde ze de Indonesische keuken.

30 Aug 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Le Toko brengt de Indonesische keuken naar je toe

In Rotterdam poppen - in normale tijden - wekelijks ontzettend veel leuke nieuwe zaakjes op. Je zou bijna vergeten dat er ook genoeg leuke zaakjes buiten de stad zitten. In onze rubriek ‘de stad uit’ zoeken we naar de pareltjes buiten ons centrum. Begin 2019 opende Andrea de Fonkert haar Le Toko in Numansdorp en dit liep zo goed dat ze een half jaar later nog een vestiging opende in Brielle. Hoewel het een stukje buiten de stad ligt, drukt dat onze nieuwsgierigheid niet. “We merken dat er ook buiten de grote stad behoefte is om lekker en gezonder eten af te halen, maar het aanbod loopt daar flink achter.”

Andrea focust dus niet op de steden, maar juist op de dorpen daar omheen. “Verder dan een pizzeria of snackbar komen dorpjes vaak niet, op het gebied van afhalen of bezorgen. Maar de behoefte van bewoners naar iets anders en ook iets gezonders dan een pizza groeit wel. Het is niet altijd even handig om daarvoor naar de stad te moeten, dus het leek mij leuk om dat naar de dorpen te brengen.”

Zelf proberen


Andrea’s familie is naar eigen zeggen heel ondernemend. Het hebben van een eigen bedrijf zit er dus van jongs af aan in. Toen Andrea een tijdje in Amsterdam woonde, naast een toko, haalde ze daar wel een paar keer per week haar avondmaaltijd af. “Omdat het zo lekker was!” Als ze in het weekend haar ouders in Numansdorp bezocht, was zo’n leuk zaakje er niet. “Na mijn studie dacht ik, als ik dat mis, waarom zou ik het dan niet zelf proberen?"

Inspelen op behoeften


De Indonesische keuken spreekt Andrea zelf heel erg aan. De traditionele gerechten, zoals nasi goreng, rendang, babi ketjap, ayam blado en verschillende groente roerbakgerechten worden de eigen (externe) keuken vers gemaakt en in de winkels van Le Toko verkocht. De gast kan zelf een menu samenstellen van rijst, vlees en groente. Ook zijn er verschillende broodjes, snacks en vegetarische menu-opties, zoals tofu en tempé. “Steeds meer mensen denken bewust na over wat ze eten of willen een dagje even geen vlees. Ook buiten de grote stad groeit die behoefte, dus daar willen we op kunnen inspelen.” 

Spekkoeklikeur


Naast eten om af te halen, verkoopt Le Toko ook allemaal Indonesische producten om zelf mee te koken. Denk bijvoorbeeld aan boemboe's, vijftien verschillende soorten sambal en allerlei kroepoek-smaken. Sinds vorige week kun je hier ook terecht voor authentieke, handgemaakte spekkoeklikeur van Sayah. Heerlijk voor bij de koffie en je kunt er ook cocktails van maken. "Ik zelf vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en ik hoop onze gasten ook. Dus besloot ik dit bij Le Toko te verkopen.” 

Derde vestiging

Dat Le Toko een succes is, blijkt al uit het feit dat ze binnen een half jaar een tweede vestiging hebben geopend. Bij Le Toko kun je afhalen of het lekkers thuis laten bezorgen. In de vestiging bij Brielle kun je aan het kleine barretje in de zaak je broodje eten. Andrea is erg blij met het enthousiasme van de gasten. Inmiddels denkt ze na over een locatie voor een derde vestiging.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.

Nieuwe chef bij NOTK: minder dogma, meer Bourgondisch genieten

Ook met een nieuwe chef in de keuken laat NOTK zien hoe zij hun wijn-spijs combinaties als geen ander kunnen neerzetten.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.