Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.

5 Sep 2025 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

In Baskenland régent het sterren. Nergens vind je een grotere dichtheid aan restaurants die door Michelin bekroond zijn. Maar zelfs als je die overslaat, en met een beperkt budget die kant op gaat, kun je er ongelooflijk goed eten. Baret Dokmecian, hoofd culinaire reizen van het Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken, verklapt zijn beste tips voor Bilbao.

Bilbao met Buitenlandsche Zaken

Noem de naam ‘Bilbao’ en Baret springt enthousiast op zijn praatstoel. 

“Die stad is waanzinnig. Daar móét je een keer heen. Je kunt er eten bij toprestaurants als Azurmendi of Asador, maar eigenlijk hoef je niet eens naar een sterrentent. Zelfs bij een simpel eetcafé in Bilbao eet je er bizar goed. Je begeeft je er in een totaal andere league en het is onmogelijk om de plank mis te slaan.”

Pintxos midden in Bilbao

Het neoklassieke Plaza Nueva is het kloppend culinair hart van Casco Viejo, het oude centrum van de stad, met volop restaurants, barretjes en terrassen. Hier worden vooral fantastische pintxos geserveerd. 

“Het is gewoon een feest om daar te zijn. Je proeft er echt die Baskische sfeer. Er staan geen kanonnen van boxen met gigantisch harde muziek: je hoort iedereen lekker met elkaar kletsen. Het enige gevaar dat je hebt is ontploffingsgevaar. Al die tenten zijn leuk en álles is lekker, dus je eet altijd teveel.” 

Twee uur vliegen

In Bilbao kan je jezelf dus prima vermaken door van restaurant naar bar te trekken, maar ook de rest van de stad is prachtig. 

“Het voelt net even anders dan het geijkte, commerciële Zuid-Spanje. Valencia en Sevilla zijn prachtig en héél leuk, maar we willen ook weleens wat anders. Met KLM vlieg je in twee uur tijd rechtstreeks naar Bilbao en daardoor is het ook een prima bestemming voor een lang weekend.” 

Gezellig geroezemoes

Het enige nadeel zou kunnen zijn dat het er wat vaker regent, vertelt Baret. Maar persoonlijk vond hij die buien juist bijdrage aan de charme van de stad. 

“Binnen zit je overal hartstikke leuk en krijg je nog meer mee van alles. Kijk lekker om je heen en je ziet er van alles: nette zakenmensen die een cervezaatje met twee pintxos bestellen, gezinnetjes, toeristen… Je moet niet claustrofobisch zijn, want je staat er echt tussen de mensen. Maar nergens gelal of gebral; gewoon gezelligheid.”

Guggenheim Museum en fietstour

Naast lekker eten, zou de ultieme Bilbaotrip volgens Baret twee andere hoofdingrediënten moeten bevatten: een privétour door het Guggenheim Museum - ‘je kan er prima zelf doorheen banjeren, maar een gids kan je echt álles vertellen’ - en een fietstour. 

Die brengt je op te gekke plekken waar je anders nevernooit terecht zou komen. En met een beetje geluk trakteert de gids je op een glaasje van de lokale drank calimocho - een mengsel van rode wijn en cola.

Ontdek het lekkere van Bilbao

Binnenkort gaat Buitenlandsche Zaken weer culinaire groepsreizen naar Bilbao organiseren. Daarbij huren ze restaurants af waar je zelf niet zo makkelijk op korte termijn kunt reserveren. Niet meteen schrikken: dat houdt niet in dat je met anderen aan tafel zit! Houd hun website in de gaten voor meer informatie en data. 

Wil je Bilbao liever op je eigen manier proeven? Buitenlandsche Zaken is de ideale sparringspartner, en weet als geen ander een trip samen te stellen die van A tot Z aansluit bij jouw wensen. Meer weten? Mail Joke of Baret.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ban Nok brengt de ziel van de Thaise keuken naar de Bergselaan

De Buik sprak met Kim en Rik (van Bistrot-Bar Frère) over de recent geopende Bistro Ban Kok, waar smaken en herinneringen uit Thailand generaties verbinden.

Wereldhavendagen 2025: ontdek wat er te doen is én waar je wilt eten

Van 5 tot en met 7 september 2025 viert Rotterdam de 48ste editie van de Wereldhavendagen. Lees hier wat er te beleven valt en waar je wilt eten.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.