Cinnamon buns of, beter gezegd, kanelbullars zijn verplichte kost voor iedereen die in Zweden -of een ander Scandinavisch land- woont of daar op vakantie is. Alles behalve een straf natuurlijk, dat begrijpen we. Alleen als je dan in Zweden bent, wáár moet je dan heen? Om je op weg te helpen, schreven we een woordje over de grens. Stockholm, welteverstaan.
Speciaal voor de zomer: vijf smakelijke tips, direct van de bron, van de Buiks Lisanne van Marrewijk die in Stockholm woont.
De beste bakkerijen in Stockholm
Stockholm is het mekka van de cinnamon buns. Je kunt geen bakkerij voorbij lopen zonder te zwichten voor de geur van verse kaneelbroodjes die je tegemoet vliegt. Wedden dat je na het lezen meteen een trip naar Stockholm in de groepsapp oppert? Dan weet jij in ieder geval alvast waar je langs kunt.
Ingrid
Ingrid is misschien wel de schattigste familiebakkerij die je ooit gaat zien. Het zaakje is zo klein dat je er niet eens kunt zitten. Afhaal only dus - hoewel je in de zomer ook goed buiten op het bankje kunt vertoeven. Wel kijk je door het glas de ruime bakkerij in waar live voor je neus de beste bullars van de stad worden gebakken.
Het menu is niet groot, maar dat hoeft ook niet. Bij Ingrid kom je met name voor de bullars; kaneel, kardemom, vanille of andere kruiden of smaken van het seizoen.
Geen zin een bullar? Ze hebben ook andere lekkernijen zoals brownies, appelgebak, koekjes of net wat ze die dag hebben gebakken. Überhaupt geen zin in zoet? De brood-en-soep-combo voor de lunch is favoriet onder veel locals.
Regeringsgatan 91, Stockholm
Socker Sucker
Socker Sucker bestaat nog geen jaar, maar heeft haar naam al gevestigd. De bakkerij wordt gerund door vrienden en meesterbakkers Frida Bäcke en Bedros Kabranian, die beide verschillende prijzen op hun naam hebben staan. En dat proef je.
Het assortiment bij Socker Sucker is klein maar o-zo fijn. Al het gebak wordt gemaakt met croissantdeeg, wat de kunstwerkjes -want dat zijn het- enkel ten goede komt. Je betaalt er misschien iets meer voor je bullar, maar dat geld is elke hap waard. Wat je bij Socker Sucker ook besteld.
Drottninggatan 93, Stockholm
Lillebrors bageri
Vraag je aan een Zweed waar je de beste buns van de stad vindt? Dan is Lillebrors een veelgehoorde zaak. Lillebrors is Zweeds voor kleine broers. Mag jij drie keer raden wie de bakkerij runnen.
Wederom een echte familiebakkerij dus. Veel zitplek is er (helaas) niet, maar gelukkig is er genoeg lekkers om mee te nemen. De buns zijn zacht en chewy (al helemaal als je het geluk hebt dat ze net uit de oven komen) en vol van smaak. De kardemommabullar is onze persoonlijke favoriet, maar een verkeerde keuze bestaat hier niet. Enneh, neem meteen zo’n lekker zuurdesembrood mee.
Rörstrandsgatan 10, Stockholm
Bergstrand Bageri

Wat is het toch met kleine bakkerijtjes? Ook Bergstands Bageri is niet groot, maar gelukkig komt de zaak wel met een paar zitplekken (en een lekker terras voor in de zomer) waar je stiekem niet meer weg wilt als je eenmaal bent gaan zitten.
Niet alleen de cinnamon buns zijn hier geweldig, ook de croissants verdienen een shout out. Met een beetje geluk is ‘ie net krakend vers afgebakken en zet je je tanden in een boterige, knisperende croissant waarvan je later op de dag nog stukjes op je trui terugvindt.
Frejgatan 46a, Stockholm
Green Rabbit
Green Rabbit is een kleine bakkerij midden in Norrmalm, centrum Stockholm. Niet de meest gezellige bakkerij om neer te ploffen en rustig je koffie te drinken, maar hé, je kunt er in ieder geval zitten.
De buns (en het klassieke roggebrood) maken dat gebrek aan Nederlandse gezelligheid gelukkig meer dan goed. Dan maar thuis opeten.
De bakkerij is een concept van de Zweedse sterrenchef Mathias Dahlgren (ook van het steengoede vegetarische restaurant Rutabaga), dus dat er goed wordt gebakken is één ding wat zeker is.
Favoriet is misschien wel de pistache bun (must try!). Tip: ga voor drie uur ‘s middags langs, want anders is de bakkerij alweer dicht.
Tegnérgatan 17, Stockholm
De beste buns in Rotterdam
Nu zin in een bun, maar ben je en ce moment niet in Stockholm? Snappen we. Met dit lijstje kom je thuis vast en zeker ook uit de voeten.
Giraffe Coffee Bar
De koffiebar van Giraffe Coffee is naast de ideale stek voor je bakkie koffie ook de ideale stek voor een goede bun. De kardemom- en kaneelbroodjes worden gebakken door de Delfste Meneer Leffers (waar je dus ook langs kunt aan de Delfgauwseweg 67) die handgemaakt, ambachtelijk zuurdesembrood bakt van lokale en biologische granen. En dat proef je ook terug in de buns. Lekker.
Harvest Cafe & Bakery

Harvest is favoriet bij velen. Terecht ook, want bij Harvest wordt geweldig gebakken. En met de nieuwe bakkerij aan de zaak, kom je nu ook makkelijk langs om wat lekkers te bestellen en weer door te gaan. Om je wekelijks bun cravings te stillen, is Harvest absoluut een van de betere opties.
Mecca
Oké, officieel is de babka bun bij Mecca geen Scandinavische bun, maar stiekem lijkt het er ontzettend veel op en konden we de buns van Mecca niet niét noemen in deze lijst. De babka buns komen in de smaken witte chocola, pistache en tahini of pure chocola, kaneel en hazelnoot (of je neemt ze gewoon allebei). Bestel er een (dirty) kashmiri chai of fig & tonka latte bij en je ochtend is goed.
Crave

Klinkt een cinnamon bun of cardemom bun je als muziek in de oren, maar staat een vegan dieet of lactose-intoleratie in de weg? Ga dan langs bij nieuwe bakkerij Crave aan de Vogelenzang in Rotterdam-Centrum. Alle lekkernijen zijn hier 100% plant-based. De wisselende cruffin van Crave is ook een aanrader, helemaal als hij net is afgebakken.
Hoofdfoto: Jessica Guzik