Stamgasten, de sambalman en Zappa in buurtcafé De Pui

Café De Pui aan de Oostzeedijk beneden is een typisch gezellig buurtcafé. Met bier, muziek van ABBA tot Zappa, ludieke acties, sambal en goede gesprekken.

17 Feb 2015 Esther Wienese

blogger Esther is zelfstandig redacteur, adviseur en woordvoerder. Ze houdt van water, ruimte en Rotterdam. Haar favoriete bezigheid: lunchen met vriendinnen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Proeflokaal De Pui

Oostzeedijk Beneden 221A-B, Rotterdam Maaltijd: Late nightDinerBorrelen Stadsdeel: Oost Keuken: Nederlands Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Stamgasten, de sambalman en Zappa in buurtcafé De Pui

Het bruine café een uitstervend fenomeen? 'Absoluut', zegt Jaap Brantenaar. In mei is hij twintig jaar eigenaar van café De Pui aan de Oostzeedijk Beneden. De vrijdagavond en het borreluur zijn gezellig, maar verder mag het best wat drukker. De Pui moet het hebben van zijn stamgasten. Nieuwe klanten werven is moeilijk. 'Als er een keer twee jonge meiden aan de bar zitten, is dat omdat ze hiernaast gaan eten.'

Vroeger bestond Kralingen voor tachtig procent uit studenten, die deden vier tot zes jaar over hun studie. Voetbalclubs en tennisbanen hadden een kantine met één koelkast: iedereen ging na het sporten naar de kroeg. Om de studenten te binden serveerde Jaap door de week een studentenhap voor 3,50. ‘Boerenkool en een mandarijntje of raket toe’, vertelt Jaap. Dat bleek niet rendabel. ‘Ze dronken er niets bij.’ Hij serveerde ook dertien jaar Indisch eten in het restaurant boven de zaak. Dat restaurant staat nu leeg. ‘Iets voor De Buik? De inventaris is er; je kan er zo in. Een buikenkansje’, lacht hij.

In de twintig jaar dat Jaap De Pui heeft, is het interieur nauwelijks gerestyled. ‘De klanten houden er niet van als het karakter van de zaak te veel verandert.’ Alleen de houten buffetbar is een paar jaar geleden onder handen genomen. Het plafond is volgeplakt met hoezen van oude langspeelplaten. In het cafégedeelte boven hangen een oude draaitafel en mengpaneel. ‘Daar heeft Jan Akkerman nog op gespeeld.’ Muziek is Jaap z’n ding. ‘Ik zeg altijd: we draaien hier van ABBA tot Zappa. Maar zelden Nederlandstalig, dan lopen de klanten weg. Zo heeft elke club z’n eigen stijl.’
Met de slogan Geen rook wel Brand-(bier), ging Jaap op zijn verjaardag op 15 april 2011 uiteindelijk over op rookvrij. Rokende klanten staan nu gebroederlijk buiten onder de luifel.

Buurtlul

Deze vrijdagavond vult de zaak zich gestaag met vaste klanten. De eerste is Piet, de kapper van de overkant. Hij werkt al vijfendertig jaar op de Oostzeedijk en sinds negentien jaar drinkt hij hier aan het eind van zijn werkdag een reeks drankjes. Geroutineerd schuift hij op zijn vaste barkruk aan de korte kant bij het raam. Om de haverklap steekt hij zijn hand op om passanten te groeten. ‘s Zomers zit hij op het bankje buiten voor het raam. ‘Ik ben echt een buurtlul geworden, een soort standbeeld. Dit is mijn rustpunt op de dag. Even relaxen. Zo lang ik mijn winkel heb, zal ik hier komen.’ ‘Er blijven mensen weg om hem hoor’, grapt Jaap.

Het gros van de klanten dat binnenkomt is man, veertiger, kalend, buikje. Daartussen vallen de jonge meiden die boven zitten op. ‘Leraressen van de school hier vlakbij’, licht Jaap toe. ‘Ze komen elke vrijdag. Maar als ze vrij zijn zie je er geen een.’ Lerares Sharonne heeft tegenover De Pui gewoond toen ze studeerde, vertelt ze. Sinds drie jaar sluiten zij en haar collega’s hier de werkweek af. Vanavond met z’n tweeën, maar soms wel met z’n twaalven. Nostalgie leidde haar terug naar De Pui. En het is praktisch: de parkeerkaart geldt hier. Inmiddels worden ze niet meer bekeken als ze binnenkomen. ‘Naarmate je langer komt, leer je de vaste mensen kennen en wordt het steeds gezelliger.’ Jaap doet echt z’n best voor hen. Laatst had hij stokbrood met aioli geregeld toen ze vertelden dat ze dat tijdens een vakantie hadden gegeten. En een keer een karaoke toen ze wat te vieren hadden. ‘Ik zou met echt schuldig voelen als we op vrijdagmiddag ergens anders naartoe zouden gaan.’

Flipper-tiendaagse

De Pui moet het hebben van z’n stamgasten. Zoals Piet de kapper, die na het werk komt. En de vriendengroep die vijftien jaar geleden in deze buurt heeft gestudeerd en nog steeds wekelijks na het squashen komt. En de man die standaard een barkruk naar buiten sleept om daar drie Duvels te drinken. ‘Twintig procent van mijn klanten zorgt voor tachtig procent van mijn omzet’, vertelt Jaap. Waardevol en kwetsbaar tegelijk. Om hen te houden en nieuwe klanten te trekken organiseert hij regelmatig activiteiten, zoals een flipper-tiendaagse, BAD-avond (brood, ailoli en dance) en karaoke. Op de deur van het damestoilet prijkt een tekening van een mooie dame en de tekst Excuse me sir, ladies only. Een overblijfsel van een ladies night.

Vier jaar geleden plaatste Jaap een enorme houten bank buiten op de stoep. ‘Die is ’s zomers heel uitnodigend. En de mensen die er gaan zitten moeten toch een keer naar binnen om te bestellen, of te plassen. Dan zien ze dat het binnen ook leuk is.’

Sambal

De een na de ander komt binnen en wordt begroet. De directeur en medewerkers van het uitzendbureau verderop, twee medewerkers van De Hemel op Aarde, een filmmaker, een marketingman. Het is een gezellig geroezemoes. ‘Het publiek van De Pui is goed’, vertelt stamgast en havenwerker Remco. Hij is net terug van een zakenreis in Brazilië. ‘Als je daar in een kroeg staat gaat het alleen maar over tieten en konten. Hier kun je met iedereen overal over praten.’

De sambalman komt binnen om, als elke vrijdag, veertig soorten sambal te slijten. Jaap: ‘Ik hoef al jaren geen sambal te kopen; zoveel klanten vergeten de pot aan het eind van de avond mee te nemen.’ Van Piet krijg ik een pot kado.

Richard, de barman zingt mee met de muziek. Marjolein, Wendy en onvervangbare Henkie – ‘die werkt hier al langer dan ik’ – zijn de andere vaste barmensen. Van Jaap mogen ze ook alcohol drinken zo lang het binnen de perken blijft. ‘Als het stil is en iemand aan de bar zegt tegen de barman: neem er ook een, dan neem je geen spa.’ En als iemand een gin tonic aanbiedt is de deal: de tonic van jou, de gin van Jaap. Proost.

Jaap Brantenaar staat op de foto bovenaan dit artikel aan de linkerkant.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.