Aan de Kleiweg in Hillegersberg zit 33rd Street Coffee. Een specialty coffee zaak waarbij topkwaliteit van alle producten hoog in het vaandel staat en waar een ongedwongen sfeer hangt. Wat ooit voor eigenaar Simon Colijn vanuit passie begon als hobby, is geëindigd in een eigen zaak waar alleen de allerbeste producten verkocht worden. We komen voor de koffie, maar worden niet alleen daardoor positief verrast. Het zit ‘m in de details van de inrichting van de koffiebar, de producten waarmee wordt gewerkt en zelfs het mooie servies.
Van je passie je werk maken

Simon is webdeveloper van beroep en bouwt voor merken over de hele wereld digitale platforms. "Als webdeveloper zit je veel achter een laptop en daar was ik op een gegeven moment een beetje klaar mee’", vertelt Simon. Hij miste de interactie met mensen. Daarnaast had hij een grote passie voor koffie waar hij iets mee wilde doen, maar: "Een koffiezaak open je niet zomaar. Ik heb eerst veel mensen gesproken uit de koffiewereld en cursussen gevolgd over alles wat met koffie te maken heeft." Simon wilde niet alleen koffie schenken, hij wilde ook alles van koffie weten. Het development werk doet hij nog steeds en hij combineert dit met werken in de koffiebar. Beneden zit zijn kantoortje en boven de koffiebar: voor Simon de ideale mix.
Een oase van rust

Wanneer mensen binnenlopen bij 33rd Street Coffee komen ze in een oase van rust: precies hetgeen wat Simon wilde creëren. "Ik wilde niet in het drukke centrum zitten, maar juist op een plek die rustig van zichzelf is. Ik wilde een koffiezaak openen waar mensen naartoe gaan voor hun rust en waar ze relaxed kunnen genieten van koffie met iets lekkers. Een plek waar mensen kunnen onthaasten. Of je hier nu in de ochtend je e-mailtjes komt bijwerken of gezellig met een vriendin afspreekt. Ik wil het persoonlijk maken", vertelt hij. En dat persoonlijke merk je. Simon legt met veel passie alles uit over zijn zaak en de producten die hij serveert. Het interieur is tot in de puntjes verzorgt en is met oog voor detail uitgekozen. Van vintage kastjes tot een zelfgemaakte bank, over alles is nagedacht.
Het beste van het beste
Simon verkoopt alleen producten van de hoogste kwaliteit: "Als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen." Doordat het bij 33rd Street Coffee niet de hele dag door stormloopt, kan Simon echt de tijd voor zijn klanten nemen. Hij legt met veel liefde alles uit over koffie en de bonen waar hij mee werkt. Daarnaast heeft hij alle tijd om de koffie en thee heel precies af te wegen, altijd 19 gram om precies te zijn. Dit is erg belangrijk voor het proces van het maken van koffie legt hij uit. De bonen waarmee de koffie wordt gemaakt komen van Giraffe Coffee. Simon kent ze persoonlijk en de branderij zit om de hoek. Samen proeven ze de koffie en kiest hij met hen de koffiebonen uit. "Als je hier komt krijg je iets wat ze nergens anders verkopen", vertelt hij enthousiast. Er wordt gewerkt met limited edition koffiebonen waarvan 33rd Street Coffee de enige in de wereld is die ze verkoopt. De bonen voor espresso komen uit Zuid-Amerika, op dit moment Costa Rica.
Specialty coffee

"Simon schenk specialty coffee: een van de redenen waarom mensen uit het centrum naar 33rd Street Coffee komen. De bonen voor de filterkoffie van Simon zijn koffiezaak komen altijd uit Afrika, in dit geval Uganda. Dit komt door de mooie fruittonen, zoetheid en aciditeitbalans die de bonen uit Afrika vaak hebben. Hij kiest hierbij vaak voor koffiebonen met een fruitige smaak, of meer richting chocolade en kardemom voor de espressobonen. Deze smaken zijn namelijk goed te combineren met verschillende soorten melk. De best lopende drankjes, naast filterkoffie, zijn op dit moment volgens Simon de flat white en cappuccino. Bij 33rd Street Coffee kun je ook een flash brew bestellen. Hiervoor wordt de specialty coffee over ijsklontjes gegoten. Daarnaast wordt er in de winter spiced hot chocolate verkocht. Maar ook de bonen van de koffie worden afgestemd op de getijden van het jaar. Zo kiest Simon in de winter voor meer chocoladetonen en een kruidige smaak, en in de zomer voor een frissere, lichtere smaak. Latte art is volgens hem leuk voor erbij, maar hij besteedt zijn aandacht liever aan de juiste temperatuur en het gewicht van de koffie.
Thee met lekkers

33rd Street Coffee schenkt ook hoge kwaliteit thee van Jing. Er wordt hierbij niet gewerkt met zakjes, maar met echte thee wat met een schepje gewogen wordt. De kwaliteit van de thee is zo hoog dat je deze met gemak twee keer kunt gebruiken. De jasmijnthee wordt getrokken van de topjes van de jasmijnplant en rozenthee wordt geschonken met echte rozenknopjes. De thee wordt met de hand geplukt en op een bijzondere wijze gedroogd. De topjes worden op een doek gelegd om te drogen met daarboven de jasmijnbloemen. Bovenop de eerste doek wordt weer een doek gelegd en zo trekken de jasmijnbloemen in de gedroogde topjes. De vitrine achter de bar is gevuld met gebakjes, die worden handgemaakt door een patisserie in Breda. De standaard taartjes bestaan uit carrotcake, apple crumble, dates sticky toffee, poached pear on almonds, een blondie en vegan rainbow cake. De lekkernijen worden niet met standaard tarwemeel gemaakt, maar met amandelmeel. Ook hebben ze een vegan amandelcroissant. Na een heerlijk bakkie en een poached pear on almonds taartje zijn we bijzonder verrast: we gaan met een zen-gevoel weg, hebben interieur-inspiratie opgedaan en komen zeker nog eens terug.