Creatief met jenever met Rutte

Rutte distilleert sinds 1872 jenevers en gin met bijzondere ingredienten.

30 Mei 2019 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Creatief met jenever met Rutte

Wie binnenstapt bij Distilleerderij Rutte in Dordrecht gaat terug in de tijd, het gebouw ademt nog steeds de sfeer van de 18e eeuw. De wanden staan vol met flessen en een heerlijke geur van gebrande noten komt je tegemoet. In de achterkamer staat een prachtige koperen ketel fier Rutte’s Old Simon jenever te stoken. Een oude jenever met noten, uniek! Rutte stookt al sinds 1872 ambachtelijke jenever met bijzondere ingrediënten. Al meer dan zeven generaties worden de recepten van oprichter Simon Rutte geperfectioneerd en gebruikt als basis voor het ontwikkelen van nieuwe producten. 

Van café tot slijterij  


Door de ligging aan het water en naast de Biesbosch had Dordrecht perfect toegang tot exotische specerijen en vruchten. Daarnaast was de stad belangrijk voor de wijnhandel. Handel en natuur in zijn stad zorgden ervoor dat Simon Rutte beschikking had tot unieke ingrediënten. Simon Rutte handelde in wijn en stookte daarnaast zijn eigen jenever. De lege wijnvaten vulde hij met jenever, zo ontstond een verzameling van allerlei verschillende type gelagerde jenevers. Heel uniek in die tijd. Zijn producten werden zo populair dat Simon zijn toenmalige café heeft omgebouwd tot slijterij. Door deze geschiedenis en het gebruik van de oude recepturen zien we ook nu dat Rutte veel gelagerde producten te bieden heeft, maar ook veel fruitsoorten en andere creatieve botanicals in de jenevers verwerkt. De Paradijswijn, favoriet bij vele bartenders, bevat bijvoorbeeld kers en appel. Niet de meest gebruikelijke smaken als je aan een jenever denkt!  

Rutte maakt gebruik van enkel natuurlijke ingrediënten en tovert die om in mooie gebalanceerde jenevers. Het merk is een van de ambassadeurs die de categorie jenever een warm hart toedraagt en met creatieve producten de ambitie heeft om jenever weer op de kaart te zetten.  

Eigen traditie opnieuw waarderen 


De interesse voor speciale jenevers in binnen- en buitenland groeit. Er is steeds meer vraag naar bijzondere edities van dit Hollandse product volgens master distiller Myriam Hendickx. “We zijn onze eigen traditie in Nederland opnieuw gaan waarderen; we willen nieuwe smaken ontdekken. Daarnaast zijn ook bartenders in binnen- en buitenland de ‘forgotten spirit’ weer opnieuw gaan gebruiken in hun creaties.”  

Hollandse gin 

Nieuw is het gebruik van jenever in cocktails daarentegen niet. Klassieke gin cocktails, zoals bijvoorbeeld de Martinez, zijn back in the days ontwikkeld met ‘Hollands gin’ wat dus eigenlijk jenever is. Wie graaft in oude cocktailrecepten zal deze term nog wel zien voorbijkomen.  

Paradepaardje 


Naast jenever distilleert Rutte ook gin, met de Celery gin als paradepaardje. Inderdaad, met selderij. Dit is een gin waarbij bladselderij is meegestookt, waardoor de gin een hartig, fris tintje krijgt. De distilleerderij is zeer zeker een bezoekje waard als je in Dordrecht bent, ook kan je genieten van een proeverij van diverse jenevers en gins.  

Bezoek je een van de gin festivals komende zomer, dan kom je Rutte daar ongetwijfeld ook tegen. Daar proef je Simons unieke creativiteit in een jenever met ingrediënten zoals walnoten, hazelnoten en selderij. 

Wil je daar niet op wachten en liever meteen aan de jenever? De heren achter de bar bij onder andere de DR., Noah en Ayla hebben een prima assortiment Rutte staan en maken de heerlijkste cocktails voor je neus klaar.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Nederlandse borrel is weer hip

Jenever maakt een opmars in Nederland. Wij namen het product eens onder de loep.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.