De Rus heeft zijn wodka, de Fransman zijn cognac. De Mexicaanse tequila is wereldwijd bekend en de Schotten zijn trots op hun vakmanschap als het om whisky gaat. Nederlands trots, jenever, is jarenlang een ondergeschoven kindje geweest. Hoewel er in Nederland nog steeds heel veel jenever gedronken wordt, heeft het niet altijd het beste en hipste imago gekend. Toch zien we de afgelopen jaren een opmars. Er zijn veel nieuwe jenevermerken op de markt gekomen met catchy verpakkingen die perfect zijn om te mixen. Bartenders gebruiken het product regelmatig in hun cocktails en de traditionele ‘ kopstoot’ is weer hip. Distilleerderijen komen met speciale edities en ook in het buitenland groeit de interesse naar de voorganger van gin.
Terug in de tijd
Vroeger werd jenever voornamelijk gedronken als medicijn, maar tijdens de oorlog in de 17e eeuw werd het drankje door de Engelse soldaten opgepikt. Een borrel ‘Dutch Courage’ deed wonderen voor het gevecht. Willem III van Oranje gaf het Engelse volk uiteindelijk de opdracht om jenever te maken. Het resultaat was wat we nu kennen als gin.
Het product
Wat is jenever eigenlijk? Twee ingrediënten typeren dit Hollandse product: moutwijn en jeneverbes. De moutwijn is eigenlijk de ruggengraat van jenever en geeft de drank zijn ‘body’ en karakteristieke smaak. Dit is ook het grote verschil tussen jenever en gin. Gin heeft een neutrale alcohol als basis waar jenever moutwijn als basis heeft. De smaak van beide typen alcohol wordt verrijkt met ‘botanicals’. Vroeger werd de ‘basis jenever’ vaak met verschillende smaken verrijkt, waarna in een latere periode de neutrale alcohol of die met een sterke graansmaak meer gedronken werd. De botanicals komen nu weer meer terug in de producten en distillateurs experimenteren met noten, vruchten en het lageren van jenever. De drank is daardoor zo veelzijdig dat het eigenlijk niet mogelijk is om niet van jenever te houden.
Een gelagerde jenever heeft veel weg van whisky en de verschillende botanicals of vruchten kunnen hem fris of zelfs zoetig maken. Van menig hippe drankjes is een goede jenever variant te maken. Wat dacht je van jenever met ginger beer – een Dutch Mule, of geef je Italiaanse Negroni een Nederlands tintje door de gin met jenever te vervangen. De bierfanaten kunnen naast hun biertje perfect nippen aan een oude jenever. Jenever is het ontdekken meer dan waard. Bartenders experimenteren er graag mee en velen koesteren grote liefde voor dit oer-Hollandse, oprechte product en zullen dan ook met liefde een jenever cocktail voor je maken.
Trotse Nederlandse distillateurs die deze borrel een warm hart toedragen zijn een samenwerking aangegaan om de jenever wereldwijd weer op de kaart te zetten, elk met hun eigen specialiteit.
Wil je weten wat ze onderscheidt, welke jenever-cocktails lands beste bartenders aanbevelen en waar je deze kunt drinken? Wij zullen in de komende periode op bezoek gaan om er alles over te leren en met jullie te delen!
Omslagfoto: Hooghoudt