"I say let the world go to hell, but I should always have my tea." Deze uitspraak van literaire held Fjodor Dostojevski staat met grote letters op het raam van Tea Up. Een toepasselijk motto voor de huidige tijd waarin we leven? Als het aan ons ligt wel, in ieder geval als we het hebben over bubble tea. De bijzondere combinatie van warme of koude thee, melk, suikersiroop en tapiocaballetjes kent inmiddels veel varianten en smaken. In 2019 opende Tea Up, waar je als liefhebber goed aan je trekken komt.
Authentieke smaakbeleving

Tijdens ons bezoek aan Tea Up ploffen we neer op een knusse bank tegen de muur. De zaak is klein en simpel ingericht, maar er hangt een fijne, huiselijke sfeer. Er staan en hangen overal planten en als we om ons heen kijken, worden we van meerdere kanten toegelachen door afbeeldingen en miniaturen van shiba hondjes. Medewerker Zhang: "De recepten op de menukaart zijn door de eigenaren verzonnen. Zij hebben zich laten inspireren door de manier waarop er in hun thuisland China bubble tea gedronken wordt. Een groot deel van onze producten, waaronder de thee, wordt uit China geïmporteerd om zo de authentieke smaak te kunnen garanderen. Op deze manier onderscheiden we ons van andere bubble tea zaken."
Overweldigende keuze

Eerlijk is eerlijk, als je geen doorgewinterde bubble tea drinker bent, kan de menukaart van Tea Up een tikkeltje overweldigend zijn. Met meer dan twintig varianten en zeven verschillende toppings waaronder kokosnootgelei, rode bonen en Oreo kruimels, ontbreekt het er niet aan opties. Daarnaast kun je ook de temperatuur, het suikergehalte of het soort melk naar wens aanpassen. Er wordt ons aangeraden om in ieder geval de seizoensspecialiteiten te proberen. We gaan voor de Roasted Cocoa Spice en de Signature Oolong Tea. Die eerste met cacao, creamer, oolong thee en rode bonen wordt warm gedronken en doet ons denken aan een licht fruitige chocolademelk. Het is even wennen dat er bonen in je chocolademelk drijven waarop je af en toe moet kauwen, maar al met al is het zeker een smakelijke ervaring die de zintuigen doet prikkelen. De Signature Oolong Tea is onze favoriet. Hoewel het buiten al koud genoeg is deze tijd van het jaar, genieten we volop van de koude, geroosterde Oolong thee met melk, licht taaie tapioca balletjes en kokosgelei.
Verrassende combinaties
Als je je smaakpapillen nog meer wilt verrassen, raden we je aan om eens een Creamy Cheese Foam-topping uit te proberen. Zhang: "Mijn ouders komen uit een Chinees dorpje net buiten Shanghai. Daar heb ik voor het eerst bubble tea gedronken en ook kennisgemaakt met deze topping. Dit is een bubble tea waar een dikke schuimlaag van roomkaas en slagroom op gaat. De schuimlaag mag niet te zoet zijn; het is juist de bedoeling dat hij een beetje zoutig is. Deze smaakcombinatie is even wennen, maar wel heel erg lekker. Toen ik de Creamy Cheese Foam van Tea Up voor het eerst dronk, voelde het weer even alsof ik terug in China was."
De shiba

Tea Up vindt het belangrijk om hun bezoekers een authentieke smaakbeleving te geven zonder dat ze er zelf voor naar China hoeven te gaan. Om diezelfde reden verkoopt Tea Up kleine zakjes met Chinese Oolong thee voor thuis. In het verkoopassortiment ook nog duurzame metalen rietjes, canvas bekerhouders bedrukt met shiba's en porseleinen shiba miniaturen. We kunnen onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en vragen aan Zhang wat het idee is achter de shiba’s. Het blijkt dat de eigenaresse zelf een shiba heeft en naast bubble tea een enorme passie heeft voor deze hondensoort. Tea up is daarom een samenwerking aangegaan met de Rotterdamse kunstenares Marjolein Kors en verkoopt haar shiba beeldjes in de zaak. Ook dat is een sprekend voorbeeld van hoe Tea Up een brug slaat tussen verschillende culturen.