Proef het voorjaar met deze lekkere lentetaartjes

De lekkerste lentetaartjes op een rijtje, daar gaat de zon pas echt van schijnen. Met vers fruit en luchtige vullingen.

20 Apr 2015 Saskia Kempers

blogger Saskia werkt als artdirector, maar is ook koekenbakker bij haar eigen bakkerij Cake&Concepts.

Proef het voorjaar met deze lekkere lentetaartjes

Wat is er fijner dan met je toetje in de zon zitten? En dan bedoel ik niet met je gezicht, maar met een zoete gebakje. Niet alleen toveren de eerste zonnestralen het terras vol, ze zorgen ook voor frissere smaken en luchtigere texturen in de patisserie. Specerijen als kaneel of kruidnagel worden weer opgeborgen, en vers fruit zoals de eerste aardbeien, bosbessen en rabarber komen tevoorschijn. Er worden meringues opgeklopt en combinaties gemaakt met kokos of zelfs met glitter.

De Patissier

De lente hapklaar mee naar huis nemen kan bij De Patissier in de Markthal. Handig voor visite of als je iets te vieren hebt, maar ik kies twee coupé’s uit die ik niet van plan ben om te delen. Een coupé is een langwerpig gebakje opgebouwd uit verschillende laagjes waardoor je in een soort miniachtbaan aan smaken je tanden zet.

Als eerste proef ik de coupé royal mango (€3,95), wat een waar kunstwerkje is met een prachtige gouden streep bovenop. De keuze voor deze coupé komt stiekem door de herinnering aan de knaloranje solero ijsjes die mij altijd moeiteloos weten te vinden zodra de zon schijnt. De verwachtingen worden waargemaakt, de bovenste glanzende geleilaag heeft inderdaad de frisse Solero-ijsjes-achtige mangosmaak, opvolgend door een chipolata-achtige laag met lichte kokossmaak, nog een mangolaag en eindigend met een zachte cakelaag.

De coupé lemon meringue (€3,95) is niet alleen perfect voor de lente met de friszure citroensmaak, maar vooral omdat deze coupé met zijn glitterlaag van meringue zal schitteren in de stralende zon. Een fijne combinatie van een Bretonse bodem (afgeleid van de befaamde appeltaarten uit Bretagne) met amandelspijs (die als het ware als isolatie tegen het citroensap dient, zodat de bodem knapperig blijft) en een frisse citroen cremeux die niet te zoet is.

De Patissier
Ds. Jan Scharpstraat 298-83 (De markthal)

Buiten Deli & Lunch

Binnen de lente vieren? Dat kan prima bij Buiten op de Binnenweg. Ik proefde er de bijzondere rabarber-perziktaart (€3,25), welke opvalt door de zachte smeuïge textuur en de zoetzure combinatie met fruit. De puntjes van het merg uit vanillestokjes zie je wel zitten, maar proef je eigenlijk niet door de grove stukken perzik, de framboos en de rabarber. Het geeft een ambachtelijk en fris ‘vers uit de tuin geplukt en gemaakt door mijn oma en aan haar keukentafel dit oppeuzelen’-gevoel, fijn!

Buiten Deli & Lunch
Nieuwe Binnenweg 100

Gare Du Nord

De volgende halte met het voorjaarszonnetje in het vooruitzicht is treinwagon Gare Du Nord in het ZoHo. Voor de trein prijkt een heerlijk terras, maar ik kies deze keer voor plekje binnen in de wagon om mijn ogen uit te kijken naar het interieur en mijn traktatie: een veganistisch perentaartje met wortelmousse, vanille ijs en cranberry’s (€5). Het ziet er bijna te mooi uit om op te eten, en het oogt als een heerlijk voorjaar door de kleurenmix. Alle smaken gecombineerd zijn echter warm, bijna zacht herfstachtig, mede door een subtiel vleugje kaneel, maar beginnen zo niet alle Nederlandse lentedagen?

Gare Du Nord
Anthoniestraat 2

Ver van hier

Bij Ver van Hier op de Kleiweg ben je slechts een hap verwijderd van het zonnetje met hun zelfgemaakte bananenbrood (€2,50). Normaliter heeft bananenbrood een stevige en kruidige bite, maar dit bananenbrood mag toch mee op de voorjaarslijst. Ver van Hier serveert een fijne lichte versie. De plak is gevuld met noten en de eerste hap smaakt meteen vol naar banaan en naar niks anders. Om het compleet te maken zou ik aanraden ‘m op het bankje voor hun deur op te eten. In het zonnetje natuurlijk.

Ver van Hier
Kleiweg 69

Brood Rotterdam

Vijf maanden open en Brood Rotterdam zit overvol op een zaterdagochtend. Ontbijters, lunchers en zoetekauwen zijn hier aan het goede adres, want de vitrine ligt vol met eigen brood, muffins en taartjes van klein tot groot. De bosbessencheesecake (€1,95) wordt geserveerd op een rond bord van hout met een geel servet, wat spontaan een mooi lentebeeld oplevert. Cheesecake is meestal vrij machtig en sterk van smaak, maar dit is de meest lichte en romige cheesecake die ik tot nu toe heb geproefd! Zacht en subtiel van smaak, met een laagje poedersuiker waarop de bosbessen geduldig liggen te wachten. Als de allereerste lentedag een smaak had, zou het deze cheesecake zijn.

Brood Rotterdam
Admiraal de Ruyterweg 30A

 

Foto: lemon-meringuegebakjes van Brood Rotterdam

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Zeeuws meisje 6 Mei 2015, 12:13

Wat een heerlijke belevenis op papier! Binnenkort zal ik eens live gaan proeven!

Lees ook deze verhalen
Beleef het Soulful Christmas Dinner met A Gospel Christmas bij Theater Rotterdam

Beleef het Soulful Christmas dinner met A Gospel Christmas en een Caribisch Fusion buffet tijdens kerstavond bij Theater Rotterdam.

Uit ons magazine: de smaken van China in Mokum

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.

Dankzij deze Rotterdammers haal je alles uit je (culinaire) reis naar Japan

Heb jij Japanplannen, lees dan snel verder hoe je het meest uit je reis haalt, ook culinair, met behulp van Rotterdamse reisbureau Buitenlandsche Zaken.