Het hete najaar van 2024
Half juli blikten we terug op het voorjaar van Rotterdam en we telden maar liefst 39 restaurantopeningen. Inmiddels zijn er nog een aantal aansprekende zaken geopend in de zomer, maar de grote golf aan openingen vindt altijd plaats in het najaar en dat is in 2024 niet anders.
Ook al is het niet vanzelfsprekend om een zaak te openen in deze roerige tijden en worden er ook veel zaken gesloten, overgedragen of staan er veel zaken stilletjes te koop, de nieuwe openingen blijven doorgaan.
Dus is het de hoogste tijd om vooruit te kijken naar het najaar van 2024 voor de culinaire scene van Rotterdam. De Buik neemt je mee op een voorproefje van alle geplande openingen die dit jaar op het menu staan. Hoewel de meeste zaken die we hier bespreken (redelijk) zeker hun deuren zullen openen in de komende maanden, kunnen we past echt zeker zijn wanneer we de champagneglazen laten klinken tijdens de feestelijke openingen. We sluiten af met wat geluiden uit de Rotterdamse tamtam, deze zijn met iets meer onduidelijkheid omgeven.
En hey, mocht er een zaak aan ons radar ontsnapt zijn, schroom niet en laat het ons weten. Dat kan via onze social media of gewoon via de mail rotterdam@debuik.nl.
Nieuwe zaken in het centrum
Franky's Grill

Voor culinair wonderkind François Geurds geldt: never a dull moment. Enkele jaren geleden opende hij nog een ramen bar, een bistro en een S.O.S. streetfoodzaak naast zijn met Michelinsterren behangen FG Food Labs en FG Restaurant, nu is het weer tijd voor een Franky's Grill. Maar deze keer is de lancering wel rigoreuzer, want FG Food Labs* wordt gesloten en omgetoverd tot deze laagdrempelige zaak met weinig ruimte voor Franse sterrendwang. Hier gaat het om 'no-nonsense' en 'geen poespas' ofwel, deze soulfood zaak is voor alle Rotterdammers. Franky's Grill opent op 25 september.
Horeca in en op The Lobby

In juli 2023 is het bijzondere gebouw The Lobby op de Kruiskade officieel opgeleverd met een eigentijds ontwerp van KAAN Architecten. Wij hebben meegekregen dat er in dit gebouw hoogwaardige horeca komt, met een entree en daghoreca in de plint, een restaurant hoger in het pand, dat doorloopt tot aan het paviljoen met een groene daktuin. Wat er precies gaat komen is nog niet zeker, maar we houden onze oren en ogen open. De laatste berichten zijn dat er een internationaal kwalitatief concept komt voor een brede doelgroep.
Celest in 'De Zalmhaven'

Eind 2024 zullen de 57ste en de 58ste verdieping van 'De Zalmhaven' openen voor algemeen publiek. De naam van deze hoogste zaak van de Benelux wordt Celest refererend aan hemel/hemels. De souschef is een bekende van de Buik: Frank van Rijsbergen. Hij was Rotterdams Kooktalent in 2014 en stond de afgelopen jaren in het recent gesloten finedining restaurant Allure. Dat schept hoge culinaire verwachtingen voor dit restaurant dat veel publiek zal trekken.
Pop-up horeca naast comedyclub Haug
Haug staat als een huis, maar de kade waar zij zich bevindt blijft een rommeltje. Met het gesloten Boompjes en het shabby tunneltje onder sportschool bij het voormalig bruggenhoofd is de Rijnspoorkade niet echt een gezellige plek. De gemeente heeft plannen om hier iets aan te doen en heeft Haug hiervoor (mede) ingeschakeld. Zo komt er pop-up horeca in het pand naast Haug en gaat een kunstenaar het donkere tunneltje opfrissen.
Hotel Eendrachtsplein
In 2024 wordt aan het Eendrachtsplein in een pand van Kick Smol een nieuw hotel met restaurant gerealiseerd. Het restaurant beslaat 250 vierkante meter met een royaal terras van 70 vierkante meter. De komende maanden volgt verdere uitwerking van het bouwplan, conceptvorming en branding van het hotel en restaurant.
CoffeeCompany aan het Stationsplein

CoffeeCompany heeft in Rotterdam een aantal mooie zaken, zoals de zaak aan de Hoogstraat, de Nieuwe Binnenweg, de klassieker op het Eendrachtsplein en de recent geopende vestiging op de Erasmusuniversiteit in Kralingen. Daar komt nog een zaak bij en wel midden in de stad, aan het Stationsplein. Waar eerder DE-Café zat, in het voormalig Nationale Nederlanden gebouw, komt nu een ruime CoffeeCompany. Opening wordt eind september verwacht.
Pizza Beppe

Met Pizza Beppe spelen we een beetje vals, want die zijn met maar liefst drie zaken geopend in Rotterdam. In Amsterdam heeft de miniketen al acht zaken en in Utrecht vier. Dus dat biedt ruimte voor meer zaken in en om onze stad, dus houd deze zaken in de gaten. Lees hier over onze ervaring bij Pizza Beppe.
Stobá

Net naast de eerste Rotterdamse Pizza Beppe opent Stoba de deuren, in de oude Bambu. Dit rijtje op de Westewagenstraat wordt langzaamaan een en al horeca met verderop ook onder meer de Wijnbar, Chidoz en Asian Glories. Stobá was eerder te vinden op de Hoogstraat en zal Antiliaanse cocktails en gerechten gaan serveren.
Ripsnorter Coffee Roasters

Barista kampioen Zjevaun Janga opent in oktober zijn eigen espressobar aan de Mariniersweg tegenover Botanero. Uiteraard blijft zijn net uitgebreide Melbourne style café en bakkerij aan de Glashaven open, maar het was tijd voor een zaakje geheel gericht op koffie en zijn eigen koffiemerk: Ripsnorter. Dat is iets waar wij ons geheel in kunnen vinden, mits de espresso's, melkkoffies en andere concocties die hij op het recente WK barista in Zuid-Korea voor de jury heeft neer gezet ook bij de nieuwe bar geschonken gaan worden. We houden jullie nog op de hoogte over de locatie.
Panzerò Italiaanse Streetfood

Verscholen aan de Botersloot zit Panzerò, inmiddels beroemd om hun gerechten uit Puglia. De ondernemers achter Panzero zijn een succesvolle crowdfunding gestart voor een tweede grotere vestiging in het centrum van Rotterdam. Binnenkort volgt meer over Panzero due. Inmiddels is wel bekend dat de ondernemers druk zijn met de stijl en inrichting, maar de locatie moet nog gevonden worden.
De kop van de Botersloot

Met de komst van Sunset naar het Maagd van Hollandplein meer dan tien jaar geleden begon de opkomst van dit inmiddels zeer populaire horecagebied achter de Meent. Inmiddels is Sunset verhuisd naar de Noordsingel en is de pandeigenaar flink aan het verbouwen. Er komt een uitbouw op de kop van dit pand, net zoals bij het naastgelegen Bokaal. Voor zover bekend is er nog geen huurder gevonden voor deze toplocatie, die vast niet voordelig zal zijn.
Jazz House Sushi

Nog meer nieuws aan het Maagd van Hollandplein. De oude dark kitchen Casper, precies naast Bokaal, wordt een omakase restaurant met de prozaïsche naam Jazz House Sushi. De verbouwing is nog volop bezig, maar de eigenaren verwachten snel te kunnen openen. Hier wordt het in zeer klein gezelschap aan de bar zitten terwijl de Japanse chef kookt wat hij denkt dat goed is voor zijn gasten. Denk aan aged wagyu A5 ribeye met kaviaar en zeeëgel.
Twice as Nice en Barrelproof

Barrelproof is gesloten en we hebben vernomen dat zij binnenkort openen met een geheel nieuwe locatie. De oude locatie is verhuurd aan Nice, de favoriete buurtspot van het hippe deel van de stad. Zij zouden dit deel als productiekeuken gaan gebruiken wat in Nice zelf weer meer ruimte gaat opleveren voor het opsouperen van matcha lattes en chicken sandos.
Een paar deuren verder in de Hoogstraat wordt er ook gewerkt, in een van de panden waar ooit flitsbezorger Gorilla's zat, aan een nieuwe zaak. Daarover vertellen we binnenkort meer.
Het Witte Huis

Het Witte Huis was eind vorig jaar kort gesloten. Inmiddels draait het populaire borrelcafé alweer maanden succesvol, maar officieel als pop-up. Want er wordt continu gewerkt aan de zaak en er komt een grotere verbouwing aan, inclusief een nieuw concept en nieuwe naam, die meer refereert aan het roemruchte verleden van deze geliefde Rotterdamse kroeg.
Smash door Diego

Hamburgerchef Diego Buik (geen familie van) opent binnen bij Pathé Schouwburgplein, midden in het centrum, zijn zaak die helemaal gericht is op smashburgers. De vergunningen lopen niet echt soepel, maar de verbouwingen wel. Dus het lijkt erop dat zijn nieuwe concept Smash in de loop van dit najaar opent.
L'Ouest

L'Ouest is verkocht aan de Jan Willem Veerbeek, de eigenaar van onder meer Strano, dat precies aan de overkant ligt in de Van Oldebarneveltstraat. Le Nord dat eveneens van dezelfde eigenaar was als L'Ouest gaat een iets nieuwe koers varen onder leiding van Sigurd Snoeys, onder meer bekend van Fou en De Gouden Ton. Wester Beijer gaat op sabbatical naar Zuid-Afrika om zich onder te dompelen in de Zuid-Afrikaanse wijnen en hospitality en blijft achter de schermen betrokken.
Skewer Bar

Ook deze is stilletjes geopend in de zomervakantie, maar pakken we voor de volledigheid nog even mee. De zaak in de Schilderstraat, het verlengde van de Witte de WIthstraat verkoopt, zoals de naam al zegt, spiesjes, maar dan op Chinese wijze. Er zijn tientallen verschillende, vlees, vis en vega en je houdt ze warm aan tafel op een metalen plaat.
Openingen in Zuid in 2024
Diverse restaurants in FENIX
Impressie van FENIX door Mad Architects
Begin 2025 opent FENIX: een museum en culturele plek in het Katendrecht gebied. Direct aan de Maas biedt FENIX een panoramisch uitzicht op de kades waarvandaan miljoenen mensen ooit vertrokken en aankwamen. FENIX is gevestigd in een historische havenloods van 16.000 vierkante meter uit 1923, waar eerder ook de Fenix Food Factory in zat.
Er komen verschillende gelegenheden om te eten en drinken bij het museum die aansluiten bij het thema van het museum: de mensen die van de hele wereld kwamen en er naartoe gingen in de 20e eeuw. Deze gelegenheden zullen ook nauw verweven zijn met Rotterdam, dus verwacht hier bekende ondernemers uit de stad terug.
Bayhouse, The View en Havenkwartier op Katendrecht

Er gebeurt meer in Katendrecht. Verschillende Rotterdamse ondernemers zijn benaderd om in het gigantische horecapand een plek te nemen onderin Bayhouse met terrassen bijna direct aan de RIjnhaven. In hetzelfde gigantische pand komt een hotel van de Spaanse Eurostars keten. Dit zou in 2025 de deuren moeten openen met onder meer een restaurant, vergaderzalen, een spa, fitnessruimte en een dakterras.
Ook aan de andere kant, in het Havenkwartier uitkijkend op Now & Wow en de Maashaven staat horeca te huur aangeboden. Dit gebouw is al helemaal opgeleverd, maar de horeca op de hoek staat nog leeg.
Vernieuwing Rolph's Deli

Rolph's Deli krijgt een metamorfose. Met het sluiten van HMB hadden chef Rolph en gastvrouw Chantal eindelijk tijd voor een lang gekoesterde wens: de deli ook in de avonduren open te houden. Daarvoor wordt de zaak flink onder handen genomen en getransformeerd tot een bistro. Veel van de daggerechten blijven, maar voor de avond komt er ook flink wat bij. Niet zo chic als HMB, maar wel met de wijnencollectie van Chantal van HMB. Opening verwacht in oktober.
Avoz: Portugese patisserie op de Pretorialaan

Op het rijtje waar Prêt à Boire zit aan de Pretorialaan wordt gewerkt aan een mooi ingerichte Portugese all day zaak met veel aandacht voor Portugese patisserie en viennoisserie. Maria Gomes, bekend als ondernemer achter de Kip Gallery is hier bezig met een ander concept dat goed past bij haar Zuid-Europese wortels.
Dinnerant naast de Schuimspaan

De ondernemers achter het succesvolle sushirestaurant met de oer-Rotterdamse naam 'de Schuimspaan' breiden uit naar de buren. Samen met Haagse sushichef Yuki Azuma beginnen ze een dinnerant. Een samentrekking die wij nog niet eerder tegenkwamen, maar we denken te snappen dat we hier straks chic sushi kunnen eten ofwel Japanese fusion cuisine, in hun eigen woorden.
Villa van Waning

Eveneens al open sinds halverwege de zomer, maar deze nieuwe zaak verdient alle aandacht hier, want we kijken met de Buik al heel lang uit naar de horeca in dit monumentale pand op Zuid. De eigenaars Vincent Taapken en Linda Kampen zetten de deuren voorlopig alleen in het weekend open van deze fijne wijnbar annex koffiebar. Echt genieten is het als het mooi weer, want de tuin is zo groot als een park en er is aan alle kanten ruimte om in de zon te zitten. Binnen is het modern, maar toch knus, ingericht.
Wat gaat er open in Rotterdam-Oost in 2024?
Koffiehotel Man Met Bril
Het Koffiehotel is nog volop in aanbouw te zien op de Man Met Bril Instagram
We schreven eerder over het bijzondere project van Paul Sharo's Man Met Bril Koffie in Crooswijk. De bouw van het pand gelegen in de bocht van de Rotte lag lange tijd stil vanwege diverse procedures van omwonenden, maar inmiddels is en groen licht en meldt Paul dat er hard gewerkt wordt aan de inrichting.
Bar en Restaurant in het Koffiehotel
Naast het koffiehotel, de koffiebar en de branderij wordt er ook een finedining restaurant en bar in het hotel geïntroduceerd, gerund door Daan Wagner, een middelbare schoolvriend van Paul en zelf ook ondernemer. Daan, een vertrouwd gezicht in de Rotterdamse horeca, heeft ervaring als brouwer bij De Gele Kanarie en is ook betrokken bij een van de ondernemingen in Station Bergweg, genaamd Pizza Palace.
La Baguetteria

Aan de andere kant van het Koffiehotel, op de hoek met de Paradijslaan, precies tegenover Bar Alaska komt een Italiaanse bakker annex patissier met de naam La Baguetteria. Hier zit Guiseppe ofwel Peppe achter, de chef en opperpizzabakker van La Pizza. Hij begint hier in Crooswijk aan een nieuw avontuur, dus de kwaliteit zal hier vast hoog zijn.
Hugo 2.0
Geen nieuwe zaak, maar wel een vernieuwde zaak. Hugo, de zaak van de broers Loevendie en Robèr Willemse krijgt een makeover. Dat is vroeger dan de bedoeling was, maar, ondanks het feit dat de schnitzels en de spareribs van topkwaliteit waren in dit eetcafé, wist de Kralinger en met name de student, de weg niet vaak genoeg te vinden naar dit mooie hoekpand met zonnig terras. De heren hebben nu een meer modern concept voor ogen met, u raadt het al, shared dining. Er is een studiereis naar Barcelona geweest, de onze verwachtingen zijn wederom hooggespannen.
Europoort gebouw
Het voormalig gemaal dat het water vanuit de Boezem de Maas in pompte was jarenlang een meubelzaak, maar wordt een grote horecalocatie. Al tijdens corona was er sprake van dat hier een groot 'eatertainment' concept zou komen, met diverse kraampjes voor eten, diverse vormen van vermaak zoals karaoke en jeu de boules en een groot terras binnen de muren van het terrein. Vervolgens lag de ontwikkeling vanwege procedures langs stil, maar wij hebben vernomen dat er weer schot in de zaak zit. Wat er gaat komen in het gebouw dat aan Plein Oost grenst is nu niet helemaal duidelijk, maar het zal een gelegenheid worden die of heel groot is of die opgedeeld wordt in verschillende kleinere concepten. Hoe dan ook voor de kade met onder meer Kaat Mossel en Yolo en voor de jachthaven zal het een fijne aanvulling zijn.
Panda Pizza's zusje
De fijne Napolitaanse pizzazaak aan de Frtis Ruysstraat (tussen de Gerdesiaweg en de Vlietlaan) krijgt een zusje waar de focus niet op pizza's maar op sandwiches en koffie zal liggen. Er wordt al 'soft' open gedraaid, de officiële opening wordt later deze maand verwacht.
Openingen in Rotterdam-West
Xin

De nieuwe zaak van Alexander Wong bevindt zich in Supernova waar eerder NOTK gevestigd was. Dat is randje west, randje centrum. Wong die eerder furore maakte met OX in een kelder van het Schieblock wil hier modern Chinees koken, waarbij hij wel vasthoudt aan de culinaire en culturele tradities van dit zeer culinaire land. Xin opent begin september. Lees hier ons interview met Alexander.
Fortune Coffee Bar

Michael Chow jaagt zijn droom na en begint zijn eigen koffiebar aan het Henegouwenplein in Rotterdam-West. De zaak van een van Rotterdams meest gewaardeerde barista's krijgt een Aziatische inslag, trouw aan Michael's wortels. Lees het hele interview met Michael over Fortune Coffee bar hier.
De Citrus Club
De historische Citrusveiling op de Marconistraat zal getransformeerd worden tot De Citrus Club. Onder regie van de Mannen van Schuim, Miss Clark en Prime Pitch zal dit iconische gebouw in het M4H-gebied transformeren tot een veelzijdige ontmoetingsplek voor congressen, feesten, en innovatieve kantoorruimtes. De ruimte onder de imposante veilingzaal wordt omgevormd tot een hip restaurant.
Box Sociaal
Naast de twee vestigingen in Amsterdam, zal je dit jaar in de havenstad ook terecht kunnen voor een “boozy” brunch bij Box Sociaal. Gevestigd aan het Middellandplein is Box Sociaal voornamelijk een ontbijt- en brunchrestaurant. Gerechten zijn geïnspireerd op Australië en worden gemaakt met duurzame en lokale producten. Lees hier ons interview met de mensen achter Box Sociaal.
Openingen in Rotterdam-Noord
Wolly's Loket

Waar nu Jordy's nog zit, naast Wolly aan de Waterkant, komt vanaf begin 2025 Wolly's Loket. Zoals de naam doet vermoeden komt hier een afhaalloket voor al het lekkers van Wolly, zoals dat vroeger ook was toen Lof der Zoetheid deze twee pandjes nog bestierde. Dus goed nieuws voor alle liefhebbers van de gevulde croissants, broodjes en koffies van het populaire Wolly én voor de hardlopers die graag langs de Rotte lopen en even een tussenstop willen maken. Wij hebben vernomen dat er meer gaat gebeuren op het Noordplein, maar daarover later meer.
Sherrybar in Destino

Destino bestaat bijna vijftien jaar en eigenaar Reinbert Sneep heeft iets moois in petto voor het rechterdeel van de zaak, waar zich de bar en de vitrine met koude tapas bevindt. Hier komt een laagdrempelige sherrybar met naast een ruime selectie aan sherry's ook diverse originele cocktails die met sherry gemixt worden, zoals bovenstaande sherry negroni, die de Buik alvast mocht proeven. Binnenkort meer op de Buik over deze nieuwe bar in Destino.
Wijnbar tegenover Zino
De ruimte tegenover Zino, die nu als een opslag voor de wijnen van Zino dient en als proeflokaal en wijnwinkel wordt ingezet, kan eindelijk de nodige stap maken om een volwaardige wijnbar te worden. De heren achter Zino hebben straks naast hun fijne Franse hoekrestaurant straks ook een heuse wijnbar.
1NUL8 Noord

De succesvolle onderneming 1NUL8 in Rotterdam opende recent Let's Meat op de Binnenrotte en kom later met 1NUL8 Noord, gevestigd zal zijn aan de Bergweg in Noord, op de plek waar ooit Correct gevestigd was. Met een sterke focus op een gastvrije brasserie/bistro-ervaring, zal 1NUL8 Noord al om 08:00 openen met croissants en espresso en eindigt rond 23:00 waardoor de late uurtjes worden vermeden. Of zoals mede-eigenaar Fabian Loveriks tegen de Buik zei: “We kunnen vast vertellen dat het een zaak wordt die goed in het 1NUL8 concept gaat passen, maar dan met een Franse look en feel, met ontbijt, lunch en diner.”
On Other Drugs

In de Tims Limonadefabriek in Hillegersberg zijn ondernemers Michelle van Woensel en Dave Grosjean nog druk bezig met het opzetten van On Other Drugs. Zo komt er onder één dak een walhalla van sport, welzijn, flexibele werkplekken en een groot terras waar smakelijk en gezond eten en drinken geserveerd worden. Het terras op het water van de Rotte is inmiddels wel geopend en is een geweldige plek voor wie genieten in de tijsl van Ibiza.
Derde vestiging onder de vlag van Old Scuola

De mensen die aan de noordoostelijke kant van de stad wonen hoeven komend jaar niet meer ver te reizen voor de beroemde Napoletaanse pizza’s van Old Scuola. Naast de locaties in het centrum en in West komt er een derde locatie in 'onder de vlag van Old Scuola', een evolutie op hun huidige concept. Het wordt een all-day, 7 dagen per week zaak onder het motto: ‘go big or go home’. De locatie is in Rotterdam Noord-Oost.
Bunk
Waar we eerder nog spraken van geruchten is inmiddels bekend dat BUNK de grote klassieke kerk net achter het Eudokiaplein in Rotterdam-Noord verworven heeft om haar prijswinnende concept ook naar Rotterdam te brengen. In de monumentale kerken van Bunk, die reeds gevestigd zijn in Utrecht en Amsterdam, vind je een combinatie van een hotel, een hostel, een restaurant en plekken om te werken. De twee bestaande hotels bieden veel activiteiten voor de buurt.
De HER

Vlakbij Zestienhoven opent begin 2025 een geheel nieuw pand dat de gemeente een 'verzamelplek voor alles wat met hergebruik te maken heeft' noemt. Het komt te liggen naast het aangrenzende milieupark en er zullen verschillende ondernemers een plek krijgen die zich ook richten op circulariteit. Een van die ondernemers zal zich op de horeca richten in dit circulaire pand, waarvoor bovenstaande schets bedoeld is ter beeldvorming.
Zaken buiten Rotterdam
1NUL8 aan het Water in Zwijndrecht
Naast de nieuwe locatie in Noord zal 1NUL8 aan het Water haar deuren openen in Zwijndrecht, waarbij de naam recht doet aan een uitzicht op het water. Met een ruim terras en overhangende uitkijk zal deze locatie conceptueel het meest lijken op de eerste locatie 1NUL8 aan De Meent. 1NUL8 aan het Water zal open zijn voor ontbijt, lunch en diner. Je kan de opening hoogst waarschijnlijk in maart 2024 verwachten.
Waaltje in Berkel

Het mateloos populaire Waaltje van ondernemer Daniel de Blok krijgt een tweede vestiging. Naast de bekende locatie aan het water in Heerjansdam, volgt er binnenkort een tweede Waaltje tegenover de brandweerkazerne in Berkel, onderdeel van de gemeente Lansingerland. Het wordt een grote zaak, die net als in Heerjansdam, hoog inzet op gastvrijheid en een kaart met voor elk wat wils erop. Opening zou al in september zijn.
Mr. Simons in Geervliet

Impressie van Mr. Simons via hun eigen website
Mr. Simons is een serie nieuwe horecagelegenehden in en om Brielle. De meeste worden nog opgeleverd, zo ook deze in Geervliet aan het natuurgebied Bernisse. Hier wordt ingezet op gastvrijheid in een voor groot Rotterdam opvallende landelijke setting, waarbij het paviljoen veel weg heeft van een boathouse en ook de steigers bijdragen aan het bootgevoel.
Uit de tamtam van de Buik
Karma Kebab
Karma Kebab, bekend bij sommigen vanwege hun grote vestiging in Utrecht en hun smakelijke plantaardige kebab op festivals en in de supermarkt, lijkt ambities te hebben om een nieuwe locatie te openen in Rotterdam. We houden nog een flinke slag om de arm, maar wie weet kunnen we in 2024 gaan proeven van hun kebab in Rotterdam.
Plannen voor het Westelijk Handelsterrein

Het Westelijk Handelsterrein is enige tijd geleden overgenomen door Kick Smol en Jan Ultee. We hebben vernomen dat er ontwikkelingen zijn en het zeer waarschijnlijk wordt omgevormd tot een short stay, hotel en restaurant. We laten ons verrassen.
Nieuwe ontwikkelingen in het Groothandelsgebouw
Het bord op het deel van het Groothandelsgebouw waar ooit Engels zat is inmiddels vervangen en wij begrijpen dat de beloofde foodhal er niet zal komen. Naast de recente opening van Kunstfabriek | Unit 699 in de plint en Krozant in de kelder, horen wij van plannen voor zowel het dak als voor de binnentuin en de binnenparkeerplaatsen. Ook is er sprake van een soulfood tent in de plint, maar het is afwachten wat hiervan doorgaat.
Van pop-up naar vier vaste zaken in de OX.Space
In de OX.Space, gelegen op de hoek van het Binnenwegplein, zijn er dit jaar of volgend jaar plannen om vier horecazaken te vestigen. Naar verluidt zal er ook een op het dak komen. De huidige pop-upzaak zit vooralsnog op de onderste verdiepingen van de voormalige Donner en heeft onder andere een café, winkel, werkplekken en een studio voor workshops. Zodra we meer weten, krijg je het direct te horen.
Nieuwe plannen voor de mannen van de River Bar en Bar Bù
Er wordt in ons oor gefluisterd dat de mannen van River Bar en Bar Bù bezig met de ontwikkeling van nog een nieuw concept met een rustieke Franse keuken. Het nieuwe etablissement van Chris Bergers, Merijn Sips en Robin Bravenboer zal zich deze keer niet in het Scheepvaartkwartier bevinden, maar dichterbij de andere zaken van Bravenboer.
Wijnbar in het Scheepvaartkwartier

Het pand op de hoek van de Van Vollenhovenstraat en de Gedempte Zalmhavan is recent compleet verbouwd en staat er super strak bij. Wij hoorden dat een van de ondernemers uit het Scheepvaartkwartier hier een wijnbar wilde beginnen, maar hebben daar nog geen bevestiging van binnen. Dus mag die nog even hier bij 'uit de tamtam'.
Pizza's bij Jordy's in M4H
Jordy's hoofdkantoor bevindt zich in de Vertrekhal Oranjelijn in het Merwede-Vierhavengebied. Waar hier afgelopen jaar veel horeca verdween (denk aan Bitter en Weelde) lijkt het nu weer bergopwaarts te gaan met de nieuwe Eaux Posse in het Steurgebouw en Cult=Us in het Keilepand. Wij vernamen dat Jordy plannen heeft om een pizzeria te beginnen, uiteraard met eigen deeg, bij zijn eigen hoofdkantoor.
Aanvullingen
Heb jij nog tips over openingen voor komend jaar of hebben wij iets over het hoofd gezien, laat het ons weten via de mail: rotterdam@debuik.nl.
En vergeet je niet in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dat kan makkelijk hieronder.