Fortune Coffee: een droom die uitkomt in Rotterdam-West

Ervaar binnenkort bij Fortune Coffee in Rotterdam West specialty coffee en pastries met een Aziatische twist. Fortune Coffee opent in oktober.

30 Aug 2024 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Fortune Coffee: een droom die uitkomt in Rotterdam-West

Michael Chow (30) is geen onbekende in de Rotterdamse koffiescene. Wij verwachtten (hoopten) al dat hij binnenkort zijn eigen zaak zou beginnen, hij durfde er alleen maar van te dromen. Tot nu. “Het gaat gebeuren en het is super spannend!” Wij praten bij met Michael over zijn nieuwe zaak in Rotterdam-West: Fortune Coffee.

​Van beginner tot expert


Tien jaar geleden zette hij zijn eerste stappen in de koffiewereld toen hij bij Coffee Company (toen op de Beurs) kwam te werken. “Dat werd al snel een uit de hand gelopen tussenjaar”, lacht Michael. Op zijn 21e vertrok hij naar Toronto, Canada, waar specialty coffee al wat langer leeft. Hier leert hij naar eigen zeggen meer over de smaken en technieken.

Een jaar later keerde hij terug naar Nederland en werkte een tijdje overal en nergens, totdat hij bij Harvest (Café en Bakery, van prijswinnende barista Zjevaun Janga, red.) terechtkwam. "Hier bouwde ik een netwerk op, leerde ik nog meer de kneepjes van het koffievak en ging ik specialty koffie pas echt waarderen.” In 2019 zou hij zelfs mee gaan doen aan de Nederlandse kampioenschappen, maar door de pandemie ging dat niet door.

​Lactose-intolerant?

Naast het werken bij Harvest, ontdekt hij ook steeds meer over zijn culturele achtergrond. “Al vanaf het moment dat ik serieus verder wilde met koffie, wilde ik daar ook iets mee doen.” Met Fortune Coffeebar, zoals de nieuwe zaak gaat heten, wil hij meer laten zien van de Aziatische koffiecultuur. Naast specialty coffee gaat hij er ook klassieke pastries serveren met een Aziatische draai.

Afgelopen najaar bracht Micheal veel tijd door in Hongkong, waar zijn vader vandaan komt. “De koffiecultuur bestaat daar al wat langer en dat is interessant, want het is anders gegroeid dan in het westen”, stelt hij gepassioneerd. “In Azië wordt namelijk voornamelijk zwarte koffie gedronken, omdat de melkkwaliteit niet zo goed is als in Europa zijn de meeste Aziaten lactose-intolerant. Waar we in Nederland bijvoorbeeld bezig zijn met bijzondere latte-art, zoeken ze in Japan en Hongkong naar nieuwe filtermethodes voor hoge kwaliteit koffies. 

“Dat wil ik ook doen: hoge segment koffie aanbieden, want de interesse daarin groeit enorm. Dat merk je ook in Rotterdam.”

​Een ode aan de ouders


De menukaart van Fortune Coffeebar is een ode aan de generatie van Michaels ouders, die de Chinese afhaal naar Nederland brachten. "De Chinese afhaal sterft uit en dat verhaal wil ik weer tot leven roepen. Het hoort bij de Nederlandse geschiedenis en onder andere mijn ouders hebben daar een rol in gespeeld."

Daarom ziet de menukaart van Fortune eruit als een Chinese afhaalkaart. Fortune is bovendien gelegen in Rotterdam West, tegenover de Vrije School. Daarmee ligt het volgens Michael op een ideale plek voor ouders die hun kinderen naar school brengen en daarna van een kopje koffie willen genieten. “Daarom gaan we om 08:00 uur al open.”

​Urban en kleurrijk

Het interieur van Fortune is een balans tussen clean en kleurrijk. "Het is geïnspireerd op de Japanse stijl, met een betonvloer en een betonnen basisbar met warm hout erop. Maar er zit ook veel kleur in: roze, oranje, groen.” Michael is altijd geobsedeerd met de hip-hopcultuur, vertelt hij. “Als je kijkt naar de laatste trends, worden de grote baarden bij barista’s wat minder en komen kleurrijke, urban en ook Aziatische stijlen steeds meer op een podium te staan."

De kleurrijke, urban en Aziatische stijlen krijgen steeds meer podium. Michael Chow

Naast koffie speelt ook patisserie een belangrijke rol bij Fortune Coffee. Michael heeft een getalenteerde pastrychef gevonden die klassieke gerechten een Aziatische twist geeft. "Een leuk voorbeeld is een cardamom bun, maar dan met zwarte sesampasta in plaats van cardamom."

Fortune Coffee zal ongeveer 30 zitplekken hebben, met nog eens 10 plaatsen op het terras. Als alles volgens planning verloopt, openen ze in oktober. Maar zoals Michael lachend zegt, "In de horeca zijn we heel ambitieus, maar vaak wordt het later."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Chef Michael van der Kroft van Tres over andere smaakmakers dan zout

De Buik spreekt smaakmaker Michael van der Kroft, de chef van Restaurant Tres die net een Groene Ster toegekend kreeg van Michelin.