Welkom in 2024
Het jaar dat de Rotterdamse horeca op zijn kop gaat zetten! Dat is nogal een uitspraak, dat weten we, veel zaken hebben het lastig en er speelt veel in de wereld wat het de gasten en ondernemers nog lastiger kan maken. Toch zien we veel enthousiasme in de markt om een nieuw etablissement te beginnen en blijven jullie, onze lezers, nauw betrokken bij alle openingen waar wij over schrijven.
Dus is het de hoogste tijd om vooruit te kijken naar het jaar 2024 voor de culinaire scene van Rotterdam. De Buik neemt je mee op een voorproefje van alle geplande openingen die dit jaar op het menu staan. Hoewel de meeste zaken die we hier bespreken (redelijk) zeker hun deuren zullen openen in de komende 12 maanden, kunnen we past echt zeker zijn wanneer we de champagneglazen laten klinken tijdens de feestelijke openingen.
En hey, mocht er een zaak aan ons radar ontsnapt zijn, schroom niet en laat het ons weten. Dat kan via onze social media of gewoon via de mail rotterdam@debuik.nl.
Nieuwe zaken in het centrum
Miss Gu's
De eerste vestiging van Miss Gu’s Hotpot opent binnenkort in de welbekende Markthal aan de kant van de Verlengde Nieuwstraat. Met smaken en sauzen uit de regio’s Sichuan en Chongqing in China, belooft Miss Gu’s een gezellige eetervaring waarbij je zelf aan tafel diverse soorten vlees, tofu en groenten, bereidt in hete bouillon.
Asian Glories
Asian Glories zal enkele weken gesloten zijn begin 2024 vanwege verhuizing van de Leeuwenstraat om de hoek naar een wat ruimere en verfijndere locatie op de Westewagenstraat. Ze zullen heropenen op 15 februari, dus het zal niet heel lang wachten zijn voor je weer kunt proeven van de smaken van de Sichuanese en Kantonese keuken
Horeca in en op The Lobby

In juli 2023 is het bijzondere gebouw The Lobby op de Kruiskade officieel opgeleverd met een eigentijds ontwerp van KAAN Architecten. Wij hebben meegekregen dat er in dit gebouw hoogwaardige horeca komt, met een entree en daghoreca in de plint, een restaurant hoger in het pand, dat doorloopt tot aan het paviljoen met een groene daktuin. Wat er precies gaat komen is nog niet zeker, maar we houden onze oren en ogen open.
Bar en Restaurant in 'De Zalmhaven'

Eind 2024 zullen de 57ste en de 58ste verdieping van 'De Zalmhaven' openen voor algemeen publiek. Het Franse Magnicity, bekend van de Euromast, zal in de hoogste toren van de Benelux haar tweede locatie in Rotterdam vestigen. Hoewel over de details zoals het type restaurant en de exacte inrichting nog wat geheimzinnig gedaan wordt, kun je in ieder geval eind 2024 gaan genieten van een prachtig uitzicht over de stad, met horeca overdag en in de avond.
Tika-Taka Sportsbar
Tiki Taka, de bar van Caco en Antoine in het teken van sport en cocktails is vlak voor de kerst op december 22 in 2023 geopend op de Pannekoekstraat. Naast verfrissende cocktails hebben ze ook wat tropisch geïnspireerde barhapjes om te knabbelen. We zijn al een keer bij Tika-Taka langs geweest om polshoogte te nemen.
The Usual

Op Westblaak opent begin dit jaar The Usual Rotterdam, een nieuw hotel dat zich richt op bewuste reizigers. Gasten kunnen elkaar ontmoeten onder het genot van een croissant, een kop koffie of een dagelijks geserveerd diner in de U-Bar. Naast lekker eten en drinken in de U-bar komen er evenementen, muziekoptredens, workshops en lezingen voor hotelgasten en Rotterdammers.
Foodhall in het Groothandelsgebouw

Het bord op het deel van het Groothandelsgebouw waar ooit Engels zat is inmiddels vervangen, maar de beloofde foodhal is er nog niet. Wij horen dat er gewerkt wordt aan een foodcourt verdeeld over twee verdiepingen en met rond de 12 stands. Het lijkt erop dat deze in 2024 zal worden geopend. Verderop in de plint langs de Weena is er sprake van nieuwe concepten met lokale ondernemers (zie ook hieronder).
Unit699 De Kunstfabriek met wijnbar
Eigenaren Tim Wes en André Marques van T&D, een creatief en cultureel productiebedrijf, openen in 2024 een nieuw project genaamd Unit699 eveneens in het Groothandelsgebouw. Het belooft een bruisende culturele hub in het hart van Rotterdam te worden. Naast een multidisciplinaire kunstgalerij en ontmoetingsplek voor de creatieve Rotterdamse gemeenschap komt achter in de ruimte een speakeasy natuurwijnbar.
YARD door Paul Posse
Een nieuw project van Paul Posse, bekend van Posse in de Fenix en Eaux Posse (zie hieronder voor meer informatie) op de scheepswerf de Koningspoort bij de Oude Haven. Behalve de locatie is nog niet veel bekend, behalve dat binnen en vooral buiten hier hand in hand gaan.
De Doelen restaurant
Het bekende concertgebouw en congrescentrum, De Doelen, krijgt in 2024 een eigen restaurant, waar eerder de Stadsbrasserie en Broodje Q zich bevonden. De Doelen Studio serveert momenteel alleen drinken, maar met het nieuwe restaurant wordt het nog gemakkelijker om een avond bij De Doelen compleet te maken. De verdere invulling laat nog even op zich wachten.
Hotel Eendrachtsplein

In 2024 wordt aan het Eendrachtsplein in een pand van Kick Smol een nieuw hotel met restaurant gerealiseerd. Het restaurant beslaat 250 vierkante meter met een royaal terras van 70 vierkante meter. De komende maanden volgt verdere uitwerking van het bouwplan, conceptvorming en branding van het hotel en restaurant.
Vegitalian
Na groot succes in Utrecht en Amsterdam komt Vegitalian ook naar Rotterdam op de Witte de With in het gebouw van 42workspace. Je kan modern Italiaans eten verwachten en zoals de naam al suggereert ze serveren uitzonderlijk smakelijke vegetarische en veganistische gerechten. Als je niet langer kan wachten, we zijn al een keer langs geweest in Amsterdam.
O'Pazzo
Je denkt vast huh, hoe kan het dat O’Pazzo op de lijst staat van nieuwe openingen, het bestaat al sinds 1999? Na groot succes op de Mariniersweg komt er begin 2024 een tweede restaurant in het oude pand van DoDo op de Karel Doormanstraat. Het wordt een “all-day Italian” en qua kaart zal het vergelijkbaar blijven met het eerste restaurant, waarbij pizze en goede Italiaanse primi en secundi hand in hand gaan.
Lees Bij O'Pazzo komen de pizza's uit een octopus als je alvast wilt sfeerproeven.
Mamarazzi
Vlak voor het nieuwe jaar is de hippe en knalrode bar Mamarazzi geopend op de Witte de With. Het pand, waar ooit Ballroom heeft gezeten, heeft een flinke make-over ondergaan en heeft iets van een Parijse showbar met roaring 20s vibe. Je kunt er terecht voor onder andere verse lasagne en negroni’s. Na het vullen van de buik kun je in deze intieme setting de dansvloer met elkaar delen.
RiF Bar
In de zomer van 2024 opent surfparadijs RiF010 in het centrum van Rotterdam, gelegen aan de Steigersgracht, net achter de Markthal. De Buik is al fan vanaf het eerste uur, bijna 10 jaar terug.Niet iedereen is een geboren watersporter, maar maak je geen zorgen want ook voor de bourgondiërs onder ons komt er een houten strandhuis met terras waar je terecht kunt voor een borrel en hapje en kan uitkijken over dit unieke stedelijke watersportgebied.
Pizza Beppe
Half december opende Pizza Beppe een vestiging in Rotterdam, op de Westewagenstraat. De betere pizzaketen heeft al locaties in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Hilversum. In het pand waar voorheen Dudik Patisserie gevestigd was worden niet alleen hun beroemde pizza’s in Napolitaanse stijl geserveerd, maar ook antipasti, evenals een selectie Italiaanse wijnen en cocktails.
Kuub Coffee

Verstopt onder een van de kubuswoningen op de Overblaak zit het knusse zaakje Kuub Coffee. De koffietent is inmiddels al geopend vlak voor het nieuwe jaar en serveert top Rotterdamse koffie roasts en wat lekkers voor erbij.
The Fat Fox

Darryl Peijenborgh begon tweeënhalf jaar geleden zijn eigen restaurant The Iron Lady in de Pannekoekstraat. Binnenkort gaat een nieuw project van hem open op de Schiedamsevest, The Fat Fox, in het pand waar voorheen Dertien gevestigd was. De naam zegt het al, het concept wordt helemaal geïnspireerd door het nobele en sierlijke dier, de vos. We maken ons alvast warm voor dit vossenholletje.
Zhangliang Malatang

Op de Korte Lijnbaan opent binnenkort een vestiging van de wereldwijde hotpotketen Zhangliang Malatang, opgericht in 2008. Deze fastfoodketen staat bekend om zijn smaakvolle en rijkgevulde bouillons met zelfgekozen ingrediënten om te dippen, koken of toppen. Zo wil Zhangliang Malatang haar versie van gezond, toegankelijk en modern Chinees eten in Rotterdam introduceren.
Panzerò Italiaanse Streetfood
Verscholen aan de Botersloot zit Panzerò, inmiddels beroemd om hun gerechten uit Puglia. De ondernemers achter Panzero zijn een succesvolle crowdfunding gestart voor een tweede grotere vestiging in het centrum van Rotterdam. Binnenkort volgt meer over Panzero due.
Smash door Diego

Hamburgerchef Diego Buik (geen familie van) gaat in het centrum een zaak openen die helemaal gericht is op smashburgers. Hij zoekt nog naar een pandje, maar de plannen zijn gesmeed en de tests zijn eind vorig jaar gedraaid in zijn vaste locatie op de Kop van Zuid.
Openingen in Zuid in 2024
Hamburg

Cornel laat ons weten dat we in 2024 ook terecht kunnen voor echte burgers in Katendrecht. Naast de oorspronkelijke vestiging in de Witte de Whitstraat gaat in 2024 een tweede locatie open aan het Deliplein op de Kaap. We zijn stiekem al even gaan spieken en zoals op de foto te zien is, zijn de ramen al getooid in de kenmerkende, stoere stijl waar we Hamburg van kennen.
Restaurant in FENIX
Mogen we al iets verder vooruitkijken? In 2025 opent FENIX: een museum en culturele plek in het Katendrecht gebied. Direct aan de Maas biedt FENIX een panoramisch uitzicht op de kades waarvandaan miljoenen mensen ooit vertrokken en aankwamen. FENIX is gevestigd in een historische havenloods van 16.000 vierkante meter uit 1923, waar eerder ook de Fenix Food Factory in zat.
Er komt een restaurant bij het museum dat aansluit bij het thema van het museum: de mensen die van de hele wereld kwamen en er naartoe gingen in de 20e eeuw.
Nieuwe Oyster Bar in Hotel New York
Hotel New York heeft een nieuwe oesterbar of moeten we zeggen, Oyster Bar, ontwikkeld door de Rotterdamse ontwerpers van Horeca Sfeermakers.
Wat gaat er open in Rotterdam-Oost in 2024?
Koffiehotel Man Met Bril
Het Koffiehotel is nog volop in aanbouw te zien op de Man Met Bril Instagram
We schreven eerder over het bijzondere project van Paul Sharo's Man Met Bril Koffie in Crooswijk. De bouw van het pand gelegen in de bocht van de Rotte aan Crooswijkse zijde gaat gestaag door. Het pand is dicht en nu wordt er binnen hard gewerkt.
Bar en Restaurant in het Koffiehotel
Naast het koffiehotel, de koffiebar en de branderij wordt er ook een finedining restaurant en bar in het hotel geïntroduceerd, gerund door Daan Wagner, een middelbare schoolvriend van Paul en zelf ook ondernemer. Daan, een vertrouwd gezicht in de Rotterdamse horeca, heeft ervaring als brouwer bij De Gele Kanarie en is ook betrokken bij een van de ondernemingen in Station Bergweg, genaamd Pizza Palace.
Openingen in Rotterdam-West
De Citrus Club
De historische Citrusveiling op de Marconistraat zal getransformeerd worden tot De Citrus Club. Onder regie van de Mannen van Schuim, Miss Clark en Prime Pitch zal dit iconische gebouw in het M4H-gebied transformeren tot een veelzijdige ontmoetingsplek voor congressen, feesten, en innovatieve kantoorruimtes. De ruimte onder de imposante veilingzaal wordt omgevormd tot een hip restaurant.
Box Sociaal
Naast de twee vestigingen in Amsterdam, zal je dit jaar in de havenstad ook terecht kunnen voor een “boozy” brunch bij Box Sociaal. Gevestigd aan het Middellandplein is Box Sociaal voornamelijk een ontbijt- en brunchrestaurant. Gerechten zijn geïnspireerd op Australië en worden gemaakt met duurzame en lokale producten.
Blend Artwork + Coffee
In het pand waar voorheen Studio Unfolded gevestigd was, is sinds kort een nieuwe koffiebar annex winkel genaamd Blend Artwork + Coffee geopend. Op 4 januari zijn Christine en Maarten begonnen. Het menu en de sfeer van Blend Artwork + Coffee zullen hetzelfde blijven als bij Studio Unfolded, met uitzondering van de naamswijziging en enkele nieuwe kunstwerken die worden gepresenteerd.
The Goat
In het mooie hoekpand op Tiendplein waar eerder Amore en Holy Smoke zaten komt in 2024 een grotere locatie van The Goat, waar je zoals de oorspronkelijke locatie op de Schiedamse Vest terecht kan voor eersteklas junkfood zoals smashburgers en loaded fries. Hier zal meer aandacht zijn voor dranken zoals lokale bieren, milkshakes en slushpuppies.
Bar Schiemond
Niet veel ingrijpende veranderingen staan op stapel voor Eaux Posse door Dick Pakkert (bekend van onder meer Vibes, Rotown en Bar3), maar het is wel het vermelden waard dat de nieuwe naam van deze locatie Bar Schiemond zal zijn. Dus schrik niet als je langs het aanpalende, gerenoveerde maar nog te openen, Veerhuis loopt en plotseling een nieuwe naam ziet hangen bij dit restaurant met fantastisch uitzicht op de Maas.
Solo Espresso Bar

Na jarenlang Restaurant Look bestierd hebben, zet de familie Achterbergh hun ondernemingsreis voort met een nieuw concept, namelijk Solo Espresso Bar. Bij Solo Espresso Bar aan de Willem Buytewechstraat ligt de nadruk op een goede kop koffie maar zo hebben ze ook huisgemaakt gebak, de hele dag door ontbijt, lunch en een gezellige borrel. De oplettende lezer kent dit mooie hoekpand nog van FOK wijnbar en Club Raisin.
Openingen in Rotterdam-Noord
Station Bergweg
Op 17 Januari 2024 is Station Bergweg officieel geopend, een nieuwe broedplaats voor de Rotterdamse eetcultuur. Een collectief van voorlopig 11 horecaondernemers en Rotterdamse smaakmakers vormen in het oude station aan de Bergweg samen een rauwe Rotterdamse foodhal. We schreven eerder over dit opmerkelijke project gevestigd aan de Bergweg in Noord. In 2024 zullen er nieuwe ondernemers intrekken en zal ook het terras bovenop in gebruik genomen worden.
1NUL8 Noord

De succesvolle onderneming 1NUL8 in Rotterdam breidt zich in 2024 uit met niet één maar twee nieuwe vestigingen, waarvan één gevestigd zal zijn aan de Bergweg in Noord, op de plek waar ooit Correct gevestigd was. Met een sterke focus op een gastvrije brasserie/bistro-ervaring, zal 1NUL8 Noord al om 08:00 openen met croissants en espresso en eindigt rond 23:00 waardoor de late uurtjes worden vermeden, in tegenstelling tot de originele 1NUL8 en 1NUL8 Basement in het centrum.
On Other Drugs

In de Tims Limonadefabriek in Hillegersberg zijn ondernemers Michelle van Woensel en Dave Grosjean nog druk bezig met het opzetten van On Other Drugs. Zo komt er onder één dak een walhalla van sport, welzijn, flexibele werkplekken en een groot terras waar smakelijk en gezond eten en drinken geserveerd worden.
Uitbreiding Bakkit
Heel Holland Bakt winnaar Mercedes opende met haar zus Melissa midden 2023 Bakkit op de Zwaanhals in het Oude Noorden. Inmiddels zijn ze uitgebreid met een hoekpandje aan de overkant van de straat. Zo is er meer ruimte voor de bakkerij zelf en kunnen er op de originele locatie meer zitplekken komen, zodat we allemaal zo’n Rotterdamse rol kunnen proeven. Er volgt nog een kleine update van het bestaande pandje begin februari.
Derde vestiging onder de vlag van Old Scuola

De mensen die aan de noordoostelijke kant van de stad wonen hoeven komend jaar niet meer ver te reizen voor de beroemde Napoletaanse pizza’s van Old Scuola. Naast de locaties in het centrum en in West komt er een derde locatie in 'onder de vlag van Old Scuola', een evolutie op hun huidige concept. Het wordt een all-day, 7 dagen per week zaak onder het motto: ‘go big or go home’.
De locatie is in Rotterdam Noord-Oost.
Het Paviljoen van MAN MET FRIET

Per februari 2024 opent MAN MET FRIET een “snackbar 2.0” in Het Paviljoen, in Rotterdam Noord. In het friethutje op de Noorderkanaalweg, waar Snackbar het Paviljoen gevestigd was, gaat alles in teken staan van verse en onbewerkte frieten zonder schil. Bovendien worden er geen standaard snacks geserveerd; in plaats daarvan worden ambachtelijke hapjes speciaal bereid door hun eigen “huisslager”.
Bakkerij IDS
Op woensdag 24 januari opent Bakkerij IDS haar deuren in Blijdorp, op de Treubstraat. Hier kun je terecht voor versgebakken lekkernijen, waarvan het zuurdesembrood de absolute ster is. Naast bakproducten serveren ze ook hoogwaardige filterkoffie van Schot Coffee Roasters.
Zaken buiten Rotterdam
1NUL8 aan het Water
Naast de nieuwe locatie in Noord zal 1NUL8 aan het Water haar deuren openen in Zwijndrecht, waarbij de naam recht doet aan een uitzicht op het water. Met een ruim terras en overhangende uitkijk zal deze locatie conceptueel het meest lijken op de eerste locatie 1NUL8 aan De Meent. 1NUL8 aan het Water zal open zijn voor ontbijt, lunch en diner. Je kan de opening hoogst waarschijnlijk in maart 2024 verwachten.
Ross Lovell
Na het afscheid van Gerrit en Isabella, gaan twee nieuwe eigenaren van Ross Lovell in Rijsoord van start. De nieuwe eigenaren, Mario Ballin en Thijmen Barentsen, vierden op 11 januari dat ze officieel het stokje hebben overgenomen. Hoewel de twee nieuwe eigenaren er geleidelijk een eigen draai aan willen geven, blijft Ross Lovell de vertrouwde plek die wij al goed kennen.
Uit de tamtam van de Buik
Karma Kebab
Karma Kebab, bekend bij sommigen vanwege hun grote vestiging in Utrecht en hun smakelijke plantaardige kebab op festivals en in de supermarkt, lijkt ambities te hebben om een nieuwe locatie te openen in Rotterdam. We houden nog een flinke slag om de arm, maar wie weet kunnen we in 2024 gaan proeven van hun kebab in Rotterdam.
Bunk
Geruchten doen de ronde dat de makers van hotel Bunk momenteel in gesprek zijn om een kerk in Rotterdam te verwerven. In de monumentale kerken van Bunk, die reeds gevestigd zijn in Utrecht en Amsterdam, vind je een combinatie van een hotel, een hostel, een restaurant en plekken om te werken. De twee bestaande hotels bieden veel activiteiten voor de buurt. We houden je op de hoogte.
Nonna's Cucina

Circolo Popolare in Londen, van de bekende Big Mamma Group
RW Horeca Groep, bekend van Muller & Co, Melief Bender, De Pui en nog een flink aantal zaken, is momenteel druk bezig met ambitieuze plannen in Berkel. We hebben vernomen dat er half maart een nieuw restaurant gaat komen dat naadloos aansluit bij de concepten van de Big Mamma Group. Nonna's Cucina gaat het heten. Wel blijft het restaurant een echte RWHG interpretatie, met hun bekende kwaliteit en gastheerschap. Je kunt authentiek Italiaans eten verwachten met een twist, gecombineerd met mooie wijnen en cocktails. Mede ondernemers worden Luke van Velzen (nu chef-kok bij Muller & Co) en Joost Stift (bedrijfsleider Muller & Co).
Plannen voor het Westelijk Handelsterrein

Het Westelijk Handelsterrein is enige tijd geleden overgenomen door Kick Smol en Jan Ultee. We hebben vernomen dat er ontwikkelingen zijn en het zeer waarschijnlijk wordt omgevormd tot een short stay, hotel en restaurant. We laten ons verrassen.
Van pop-up naar vier vaste zaken in de OX.Space
In de OX.Space, gelegen op de hoek van het Binnenwegplein, zijn er dit jaar of volgend jaar plannen om vier horecazaken te vestigen. Naar verluidt zal er ook een op het dak komen. De huidige pop-upzaak zit vooralsnog op de onderste verdiepingen van de voormalige Donner en heeft onder andere een café, winkel, werkplekken en een studio voor workshops. Zodra we meer weten, krijg je het direct te horen.
Nieuwe plannen voor de mannen van de River Bar
Er wordt in ons oor gefluisterd dat de mannen van River Bar bezig met de ontwikkeling van een nieuw concept met een modern Chinees-Europese keuken en veel goede wijnen. Het nieuwe etablissement van Chris Bergers, Merijn Sips en Robin Bravenboer zal zich niet ver van River Bar bevinden, waarmee het Scheepvaartkwartier nog meer gastronomische allure krijgt.
Containerbar Noord
Er lijkt een nieuwe invulling te komen in de drie pandjes van Containerbar Noord. Uit de wandelgangen hebben wij vernomen dat 'Cobano' waarschijnlijk niet zal terugkeren met het huidige concept: er komen nieuwe eigenaren. Er wordt nog druk gewerkt aan een nieuwe formule. Wij vinden in ieder geval dat deze locaties op dit mooie plein een concept verdient dat goed raad weet met ruime terrassen.
Weelde toch door?
Vrijstaat Weelde sloot in 2023 en daarmee verdwenen ook de wijnbar en restaurants. Inmiddels is duidelijk dat het terrein nog even blijft en er gezocht wordt naar een nieuwe invulling van deze mooie locatie in het M4H-gebied.
Restobar op de Kaap
Nog meer goed nieuws of beter gezegd, goede geruchten uit Katendrecht. Aan het Deliplein zou een zeer kwalitatieve restobar komen, die het plein met de nieuwe Bar Break, de nieuwe Hamburg en de oud-gedienden nog steviger neerzet voor de stroom aan toeristen en bewoners die naar de Kaap zal komen.
Aanvullingen
Heb jij nog tips over openingen voor komend jaar of hebben wij iets over het hoofd gezien, laat het ons weten via de mail: rotterdam@debuik.nl.
En vergeet je niet in te schrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, dat kan makkelijk hieronder.