17 januari 2024 opent Station Bergweg, een collectief van horecaondernemers, in het oude station aan de Bergweg, onder de voormalige Hofpleinlijn. De Buik sprak met de initiatiefnemer en vertelt hieronder wat er gaat gebeuren in het ruime iconische pand aan de Bergweg in Rotterdam-Noord.
Onderstaand onthullen we de eerste ondernemers en helemaal onderaan staan alle feiten op een rij, dus lees door na de foto's.
UPDATE: We hebben nog twee artikelen geschreven over Station Bergweg met nog 7 ondernemers. Die vind je hier en hier.
Station Bergweg wordt een foodcourt in het oude Station Bergweg

Sneak peek in Station Bergweg
Het collectief van horecaondernemers werkt onder de naam Station Bergweg en komt in het oude Station Bergweg, dat recent leegstond nadat Happy Italy het pand had verlaten. Het is een ruim en diep pand, bestaande uit zeven bogen. Initiatiefnemer van en ondernemer achter achter Station Bergweg is Linda Dammers, zij wordt aanspreekpunt voor Station Bergweg.
Op de kop van het pand bevindt zich de Bergweg zelf en aan de oostkant (richting het winkelcentrum aan het Eudokiaplein) ligt de Voorburgstraat. Aan de achterkant liggen bestaande ondernemingen zoals Oakberry en Urban Bakery.
Minstens zo belangrijk, boven Station Bergweg, komt een ruim terras dat in de toekomst onderdeel wordt van het Hofbogenpark. Het eigenzinnige foodcourt opent 17 januari met 12 ondernemers voor de eerste fase op de begane grond, aan de kant van de Bergweg en de Voorburgstraat.
Het pand wordt een broedplaats voor de Rotterdamse eetcultuur.Linda Dammers, initiatiefnemer Station Bergweg
Collectief van horecaondernemers dat Rotterdam vertegenwoordigt

Van links naar rechts: Jip, Linda en Kick
Station Bergweg wordt geen traditionele foodhal of foodcourt, voor zover die al bestaan. Het wordt een hecht collectief van culinaire en creatieve ondernemers, die elk wat anders doen. Deze eigenzinnige culi-entrepreneurs zetten Rotterdam nu al op de kaart en zullen dat in Station Bergweg nog meer doen. En dat is ook precies de bedoeling: Station Bergweg wordt een vertegenwoordiging van de stad. Voor de Rotterdammers, maar ook voor mensen van (ver) buiten de stad.
Het zijn ondernemers met en hart voor de stad, die met hun eigen originele concept beginnen, een eerste eigen locatie openen of iets nieuws naast hun bestaande zaak willen realiseren wat nog in de stad mist. Zo kan het pand een broedplaats voor de Rotterdamse eetcultuur worden.
Twaalf ondernemers

Maurice Petitjean
In het lange pand is inmiddels een ondernemer ingetrokken: Maurice Petitjean van de bekende patisserie Le Petitjean. Hij zit aan de noordkant van het pand (de achterkant vanaf de Bergweg) met een tijdelijke winkel voor zijn eigen klassieke – en inmiddels beroemde – deegwaren, zoals croissants en éclairs.
In totaal zullen er twaalf ondernemers bij de opening een plekje krijgen in het ruige, industriële diepe pand. De ondernemers zijn nauw betrokken bij hun eigen keukens of bars, dat betekent: geen ketens en je ziet de ondernemer vaak zelf in Station Bergweg staan.
Wij richten ons op de klassieke basis en gaan geen trends volgen.Maurice Petitjean, Le Petitjean
Naast Le Petitjean ook Stooges van Kick Vogel en Jip Boon

Een van de bijgerechten van Stooges: slow cooked pork pit beans (foto door whoruntheworldpawgs)
De tweede horecaonderneming die in Station Bergweg zal komen is Stooges. Deze diner gaat comfort food serveren, maar van on-Rotterdams niveau. Iedereen die de burgers bij Niko’s in Kino heeft geproefd of aan de bar bij restobar Williams Canteen heeft gezeten, weet dat er twee chefs met veel ervaring en een enorme dosis creativiteit achter Stooges zitten, namelijk Kick Vogel en Jip Boon.
Op het menu bij hen komen handzame all day gerechten van het open vuur, zoals smash burgers en sandwiches. Met eigen gemaakte sauzen, diepe heftige en vooral originele smaken en naast de ‘elevated’ smashburger ook classics. Daarnaast komen er ‘slow cooked’ gerechten van de Traeger Grill zoals pastrami (ook vegan), short ribs, briskets en veel groenten. Jip en Kick vullen dit aan met goede side dishes en sandwiches voor de lunch.
Naast Le Petitjean en Stooges komen er nog 10 eet- of drinkondernemers. De bogen zijn niet allemaal hetzefde ingedeeld, zo is er een boog met een drietal kleinere ‘stands’ en een boog met een pop-up keuken.
Het uitgangspunt is burgers, bbq & sandwiches maar beter, anders en doordachter dan wat je van dit soort eten gewend bent. Vandaar de slogan: Better than it needs to be.Kick Vogel, mede-oprichter Stooges
Bars in Station Bergweg

Koen (links) en Kris van Eurobrouwers
In Station Bergweg hoef je niet van de dorst om te komen. Naast de koffie van Man Met Bril die bij Le Petitjean wordt geserveerd komen er ook vier bars. Een daarvan kunnen we hier al bekend maken: de tweede locatie van Eurobrouwers.
De Schiedamse brouwerij van onder meer Kristian de Leeuw werkt met vaste brouwer Koen Wooldrik en biedt een ode aan de Europese biercultuur en zal haar bieren ook in Station Bergweg gaan serveren. Mensen die bij Bar Alaska, Café Marseille of de brewpub van Eurobrouwers in Schiedam zijn geweest zijn al bekend met de bieren van Eurobrouwers. In Station Bergweg gaat Eurobrouwers eigen bieren serveren, maar ook wilde bieren van andere brouwers.
Eurobrouwers wil Europa’s eerste pan-Europese brouwerij worden met vestigingen in alle landen van Europa, te beginnen hier in de regio Rijnmond.Kristian de Leeuw, mede-oprichter Eurobrouwers
Alles op een rij: dit wordt Station Bergweg

Pain au chocolat een van de beroemde viennoisserie van Le Petitjean
Hieronder alles nog even overzichtelijk op een rij:
Over twee weken maken we de andere ondernemers bekend en vertellen we meer over de eerste plannen voor 2024. Daarna volgt nog een derde artikel met de plannen voor de toekomst en met meer informatie over het terras op de perrons van het station. Ook zullen we een aantal van de ondernemers uit het collectief nog afzonderlijk aandacht geven in 2024.

