Station Bergweg in Noord opent met 12 culinaire en creatieve ondernemers

Station Bergweg in Noord opent met 12 culinaire en creatieve ondernemers

4 Dec 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Station Bergweg in Noord opent met 12 culinaire en creatieve ondernemers

17 januari 2024 opent Station Bergweg, een collectief van horecaondernemers, in het oude station aan de Bergweg, onder de voormalige Hofpleinlijn. De Buik sprak met de initiatiefnemer en vertelt hieronder wat er gaat gebeuren in het ruime iconische pand aan de Bergweg in Rotterdam-Noord. 

Onderstaand onthullen we de eerste ondernemers en helemaal onderaan staan alle feiten op een rij, dus lees door na de foto's.

UPDATE: We hebben nog twee artikelen geschreven over Station Bergweg met nog 7 ondernemers. Die vind je hier en hier.

Station Bergweg wordt een foodcourt in het oude Station Bergweg


Sneak peek in Station Bergweg

Het collectief van horecaondernemers werkt onder de naam Station Bergweg en komt in het oude Station Bergweg, dat recent leegstond nadat Happy Italy het pand had verlaten. Het is een ruim en diep pand, bestaande uit zeven bogen. Initiatiefnemer van en ondernemer achter achter Station Bergweg is Linda Dammers, zij wordt aanspreekpunt voor Station Bergweg.

Op de kop van het pand bevindt zich de Bergweg zelf en aan de oostkant (richting het winkelcentrum aan het Eudokiaplein) ligt de Voorburgstraat. Aan de achterkant liggen bestaande ondernemingen zoals Oakberry en Urban Bakery.

Minstens zo belangrijk, boven Station Bergweg, komt een ruim terras dat in de toekomst onderdeel wordt van het Hofbogenpark. Het eigenzinnige foodcourt opent 17 januari met 12 ondernemers voor de eerste fase op de begane grond, aan de kant van de Bergweg en de Voorburgstraat.

Het pand wordt een broedplaats voor de Rotterdamse eetcultuur.Linda Dammers, initiatiefnemer Station Bergweg

Collectief van horecaondernemers dat Rotterdam vertegenwoordigt


Van links naar rechts: Jip, Linda en Kick

Station Bergweg wordt geen traditionele foodhal of foodcourt, voor zover die al bestaan. Het wordt een hecht collectief van culinaire en creatieve ondernemers, die elk wat anders doen. Deze eigenzinnige culi-entrepreneurs zetten Rotterdam nu al op de kaart en zullen dat in Station Bergweg nog meer doen. En dat is ook precies de bedoeling: Station Bergweg wordt een vertegenwoordiging van de stad. Voor de Rotterdammers, maar ook voor mensen van (ver) buiten de stad.

Het zijn ondernemers met en hart voor de stad, die met hun eigen originele concept beginnen, een eerste eigen locatie openen of iets nieuws naast hun bestaande zaak willen realiseren wat nog in de stad mist. Zo kan het pand een broedplaats voor de Rotterdamse eetcultuur worden.

Twaalf ondernemers


Maurice Petitjean

In het lange pand is inmiddels een ondernemer ingetrokken: Maurice Petitjean van de bekende patisserie Le Petitjean. Hij zit aan de noordkant van het pand (de achterkant vanaf de Bergweg) met een tijdelijke winkel voor zijn eigen klassieke – en inmiddels beroemde – deegwaren, zoals croissants en éclairs.

In totaal zullen er twaalf ondernemers bij de opening een plekje krijgen in het ruige, industriële diepe pand. De ondernemers zijn nauw betrokken bij hun eigen keukens of bars, dat betekent: geen ketens en je ziet de ondernemer vaak zelf in Station Bergweg staan.

Wij richten ons op de klassieke basis en gaan geen trends volgen.Maurice Petitjean, Le Petitjean

Naast Le Petitjean ook Stooges van Kick Vogel en Jip Boon


Een van de bijgerechten van Stooges: slow cooked pork pit beans (foto door whoruntheworldpawgs)

De tweede horecaonderneming die in Station Bergweg zal komen is Stooges. Deze diner gaat comfort food serveren, maar van on-Rotterdams niveau. Iedereen die de burgers bij Niko’s in Kino heeft geproefd of aan de bar bij restobar Williams Canteen heeft gezeten, weet dat er twee chefs met veel ervaring en een enorme dosis creativiteit achter Stooges zitten, namelijk Kick Vogel en Jip Boon. 

Op het menu bij hen komen handzame all day gerechten van het open vuur, zoals smash burgers en sandwiches. Met eigen gemaakte sauzen, diepe heftige en vooral originele smaken en naast de ‘elevated’ smashburger ook classics. Daarnaast komen er ‘slow cooked’ gerechten van de Traeger Grill zoals pastrami (ook vegan), short ribs, briskets en veel groenten. Jip en Kick vullen dit aan met goede side dishes en sandwiches voor de lunch.

Naast Le Petitjean en Stooges komen er nog 10 eet- of drinkondernemers. De bogen zijn niet allemaal hetzefde ingedeeld, zo is er een boog met een drietal kleinere ‘stands’ en een boog met een pop-up keuken.

Het uitgangspunt is burgers, bbq & sandwiches maar beter, anders en doordachter dan wat je van dit soort eten gewend bent. Vandaar de slogan: Better than it needs to be.Kick Vogel, mede-oprichter Stooges

Bars in Station Bergweg


Koen (links) en Kris van Eurobrouwers

In Station Bergweg hoef je niet van de dorst om te komen. Naast de koffie van Man Met Bril die bij Le Petitjean wordt geserveerd komen er ook vier bars. Een daarvan kunnen we hier al bekend maken: de tweede locatie van Eurobrouwers.

De Schiedamse brouwerij van onder meer Kristian de Leeuw werkt met vaste brouwer Koen Wooldrik en biedt een ode aan de Europese biercultuur en zal haar bieren ook in Station Bergweg gaan serveren. Mensen die bij Bar Alaska, Café Marseille of de brewpub van Eurobrouwers in Schiedam zijn geweest zijn al bekend met de bieren van Eurobrouwers. In Station Bergweg gaat Eurobrouwers eigen bieren serveren, maar ook wilde bieren van andere brouwers.

Eurobrouwers wil Europa’s eerste pan-Europese brouwerij worden met vestigingen in alle landen van Europa, te beginnen hier in de regio Rijnmond.Kristian de Leeuw, mede-oprichter Eurobrouwers

Alles op een rij: dit wordt Station Bergweg


Pain au chocolat een van de beroemde viennoisserie van Le Petitjean

Hieronder alles nog even overzichtelijk op een rij:

  • Station Bergweg opent op 17 januari 2024 met 12 culinaire en creatieve ondernemers.
  • Woensdag tot zondag altijd binnenlopen.
  • Le Petitjean opent om 8 uur in de ochtend, de rest opent vanaf 12 uur en blijft geopend tot 10 in de avond (en vrijdag en zaterdag tot elf uur).
  • Je kunt er binnenlopen en zelf bestellen bij een van de stands en lekker gaan zitten bij een van de tafeltjes op een van de 300 stoelen.
  • Er komt ook een deel waar je kan reserveren met groepen van 10 tot 500.
  • Naast eten en drinken zal er ook veel ruimte zijn voor vermaak, zoals muziek, spelletjes en andere activiteiten.
  • De gerechten en dranken worden van hoge kwaliteit, inclusief toegankelijke en betaalbare opties.
  • Station Bergweg is goed bereikbaar met het OV (de tram stopt voor de deur), met de fiets en met de auto (er is een parkeergarage bij Eudokiaplein). Ook met de trein is de bereikbaarheid goed. Centraal Station ligt maar op tien minuten wandelen van het oude station in Noord.
  • Naast de Buik kun je ook de Instagrampagina van Station Bergweg in de gaten houden, volg ze hier.

Over twee weken maken we de andere ondernemers bekend en vertellen we meer over de eerste plannen voor 2024. Daarna volgt nog een derde artikel met de plannen voor de toekomst en met meer informatie over het terras op de perrons van het station. Ook zullen we een aantal van de ondernemers uit het collectief nog afzonderlijk aandacht geven in 2024.



Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Buik Live bij de klassieke Bistrot-Bar Frère

De vijfde editie van de Buik Live is dit keer bij Bistrot-Bar Frère: een Franse buurtbistro die verrast met hoge kwaliteit.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.