Taco’s, gepekelde vis, cocktails en hotdogs: 4 nieuwe ondernemers voor Station Bergweg

De Buik maakt vier nieuwe ondernemers van Station Bergweg bekend: genieten van taco's, vis, cocktails en hotdogs!

25 Dec 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Taco’s, gepekelde vis, cocktails en hotdogs: 4 nieuwe ondernemers voor Station Bergweg

Drie weken geleden maakte de Buik bekend wat er met het oude Station Bergweg aan de Bergweg gaat gebeuren: er komt een collectief van creatieve culinaire ondernemers onder een dak (met terras op dat dak). De reacties waren overweldigend. Vandaag maken we vier nieuwe ondernemers bekend en vertellen we wat meer over hoe je er zit en je hapjes en drankjes afhaalt.

Lees het eerste artikel over Station Bergweg hier.

Le Petitjean, Eurobrouwers en Stooges in Station Bergweg

Eerder deelden wij al drie ondernemers die deel uitmaken van het nieuwe Station Bergweg:

  • Le Petitjean met hun inmiddels beroemde patisserie en viennoisserie zal vol inzetten op zoete (en hartige) pastry en koffie;
  • Stooges komt met comfort food van on-Rotterdams niveau of zoals ze zelf zeggen: beter dan nodig is;
  • Eurobrouwers opent haar eerste bar buiten de geboorteplaats Schiedam en biedt maar haar eigen bieren en wilde bieren een ode aan de Europese biercultuur.

Hieronder maken wij vier nieuwe ondernemers bekend die zich gaan vestigen in Station Bergweg

Hotdogs bij Chez Jan


De hotdogs van Juanita Hoepel en Marcel den Ouden zijn praktisch wereldberoemd. Ze worden geserveerd op alle goede festivals van Nederland en zijn ook te krijgen in bijvoorbeeld Rotterdam Ahoy, Jaarbeurs en aardig wat horecalocaties.

Maar een eigen vaste spot in Rotterdam was er nog niet en dat was de droom van ‘Jan’ zoals de ondernemers achter Chez Jan hun bedrijf liefkozend noemen. Chez Jan is gewend om in een creatieve setting te werken en zijn vooral content om met andere ‘food-artiesten’ in Station Bergweg te gaan optreden.

De hotdogs van Chez Jan zijn op hun tijdelijke (festival)locaties altijd een hit en worden razendsnel uitgeserveerd aan duizenden mensen. In Station Bergweg zal er meer aandacht zijn voor de signature hotdogs van Jan en de smaakbeleving ter plekke.

Gepekelde vis en natuurwijn bij Bar Pekel


Een van de hits van 2023 in Rotterdam is toch wel Diepnoord. De restobar die inderdaad diep in Noord zit, wordt gerund door twee jonge Rotterdammers Rokus de Jong en Sam Hoffstaetter en de bekende Rotterdamse horecaondernemer Joris van Dongen. Met zijn drieën openen zij een geheel nieuw concept dat nog nergens in Rotterdam (of zelfs in Nederland) te vinden is: een bar voor gepekelde vis.

De heren kopen de beste (hele) vissen die er in Rotterdam te vinden zijn en gaan die vervolgens koud pekelen. Hiervan worden dan kleine (bar)gerechten gemaakt voor bij de natuurwijn op de tap (vandaar de naam: Bar Pekel).

Denk aan: tartaar van gepekelde bonito met bottarga, chips met gefermenteerd paprikapoeder off gepekelde heilbot met rettich en groene olijfsaus. Maar ook comfort food uit de zee zoals een toastje met ‘nduja en verse sardientjes.

Taco’s bij Guerrillah Tacos


Bij Guerrillah Tacos komt de Mexicaanse foodtruck vibe uit Califorinië tot leven. Hier ga je klassieke taco's eten zoals de taco al pastor en de taco birria, gedaan op de manier van Sergio (links) en Julian (rechts). Ze kennen elkaar uit de tijd dat ze bij Matroos en het Meisje werkten. Ze hebben veel gemeenschappelijk: van de liefde voor 90's hiphopcultuur tot skaten en graffiti.

Julian heeft veel gereisd door Noord-, Zuid- en Midden-Amerika en daar is de liefde voor de Mexicaanse keuken ontstaan. Door de foodtruck scene in Los Angeles sloeg de vlam echt in de pan. Zo koesterden de beide heren al jaren de wens om iets met taco's op te zetten in Rotterdam, want allebei zijn ze geboren en getogen Rotterdammers.

Gasten kunnen bij Guerillah Tacos de foodtruck vibe verwachten: keiharde klassieke tacos gemaakt door eigenwijze mensen, die lol hebben in wat ze doen.

Cocktails bij aRC


Bij aRC (ja, met een kleine a) komt een hoge cocktailbar die tegen de boog op klimt (zie schets op de hoofdfoto), wat ook meteen de naam verklaart (arc is Engels voor boog, red.). De ondernemer achter aRC is Maurits Daems, die Rotterdamse horecaliefhebbers nog wel zullen kennen van de cocktailbar in Putaine en daarvoor van Stirr en LaBru.

Veel van de elementen van wat een warme en gezellige bar aan het worden is, worden hergebruikt vanuit de oude inboedel van Happy Italy. Maurits komt uit Herten in Limburg en werkt samen met ontwerper Jelle Grevink, die ook afkomstig is uit zijn geboortedorp en ook in Rotterdam woont, aan deze prachtige bar.

In de bar komen overdag mocktails, huisgemaakte limonades en kombuchas en, zodra mensen trek erin krijgen, cocktails. Denk aan klassiekers, die snel te serveren zijn, maar ook aan maatwerk, als er tijd is hiervoor. Dus op de iets rustigere momenten kan de bezoeker van Station Bergweg Maurits uitdagen en dan maakt hij een speciale cocktail op maat.

Een plekje bij Station Bergweg


Zoals in ons eerste verhaal duidelijk werd, Station Bergweg is een grote locatie met bij de opening al 12 ondernemers en 300 stoelen. Voor deze stoelen is het een kwestie van binnenlopen en een plekje zoeken. Om te bestellen loop je naar de bar of de keuken van de culi-artiest en bestel je. Deze interactie met de ondernemers waarbij de sfeer en het verhaal van de verschillende zaken echt naar voren komen is een van de belangrijke elementen van het collectief.

Als je met een groep komt dan kun je vooraf reserveren via de site. Daarvoor is de ruimte op het podium tegen de lange muur beschikbaar. Initiatiefnemer Linda Dammers wil groepen van 15 tot 120(!) mensen hier een plek kunnen geven. Ook de mooie vide voorin het pand (aan de Bergwegkant) kan hiervoor ingezet worden. 

Als je met een groep komt is het mogelijk om een kaart te kopen en deze op te waarderen met een bepaald bedrag dat de leden van de groep dan kunnen uitgeven bij de ondernemers in Station Bergweg. Zo wordt het wat betreft reserveren én betalen erg makkelijk gemaakt voor groepen. Reserveren kan vanaf nu, via de website van Station Bergweg.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Station Bergweg in Noord opent met 12 culinaire en creatieve ondernemers

Station Bergweg in Noord opent met 12 culinaire en creatieve ondernemers

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.